Rodžer Korman, režiser niza kultnih filmova, među kojima i "Mala prodavnica užasa", umro u 98. godini

Džek Nikolson, Robert De Niro i Čarls Bronson bili su među glumcima čijem je razvoju pomogao

8752 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Rodžer Korman, režiser niza kultnih filmova, među kojima je i verzija Male prodavnice užasa iz 1960-ih, umro je u 98. godini.

Njegova porodica rekla je filmskom listu Varajeti da je reditelj umro u četvrtak u njegovom domu u Santa Moniki, u Kaliforniji.

„Njegovi filmovi bili su revolucionarni i ikonoklastični, i dočarali su duh jednog vremena", stoji u njihovom saopštenju.

Džek Nikolson, Robert De Niro i Čarls Bronson bili su među glumcima čijem je razvoju pomogao.

Režiseri Džejms Kameron i Martin Skorsezi učili su se na njegovim filmovima.

Mnogi njegovi filmovi postali su kultni klasici, a on je postao slavan po brzini kojom je radio, često snimajući dva filma na istoj lokaciji istovremeno, da bi uštedeo novac.

Rodžer Korman je rođen u Detroitu 5. aprila 1926. godine.

Njegov otac Vilijam bio je inženjer, a on je nameravao da pođe njegovim stopama.

Međutim, dok je studirao na koledžu, privuklo ga je snimanje filmova i nakon kratkog perioda rada za Dženeral motors dao je otkaz i otišao da radi za 20 Senčeri foks kao kurir.

Ne uspevši da ostvari veliki napredak, otputovao je u Evropu, gde je, između ostalog, kratko studirao englesku književnost na Oksfordu.

Vratio se u SAD sa ambicijama da postane scenarista.

Prodao je prvi scenario, Kuća u moru, 1953. godine, snimljen kao Highway Dragnet naredne godine, a Korman je potpisan kao koproducent.

Međutim, bio je toliko iznerviran izmenama na njegovoj priči da je sakupio gotovinu i počeo da radi kao producent.

Korman je počeo da režira 1955. godine. prvenac je bio Žene iz močvare i u narednih 15 godina snimio je više od 50 filmova, stekavši reputaciju po brzini kojim je uspevao da ih izbacuje.

Slavna lica

Postala je neka vrsta šale u filmskoj industriji da Korman može da zaključi ugovor na javnom telefonu, snimi film u telefonskoj govornici i plati ga novčićima iz aparata.

Film iz 1960, Mala prodavnica užasa, u kojem se nakratko pojavio mladi Džek Nikolson, bio je snimljen za dva dana zato što je Korman koristio set prethodnog filma Kofa krvi.

Scenski mjuzikl zasnovan na filmu doživeo je premijeru 1982. godine, pa je i sam dobio drugu filmsku verziju četiri godine kasnije.

Korman je odlučio da proširi horizonte nizom filmova zasnovanih na delima Edgara Alana Poa i u kojima se u glavnoj ulozi pojavio Vinsent Prajs - u svim osim jednog.

Kuća Ašerovih je prikazan 1960, a usledio je niz drugih - Gavran, Maska crvene smrti i Ligejin grob.

U filmu iz 1962, Uljez, koji se bavio rasnim napetostima na dubokom američkom jugu, pojavio se mladi Vilijam Šatner i osvojio nagradu na Venecijanskom filmskom festivalu.

Uprkos tome, film nije postigao uspeh na blagajnama i postao je prvi Kormanov koji je ostvario gubitak, navevši ga da prokomentariše kako će se držati onih koji zabavljaju umesto da prenose socijalnu poruku.

Jedno vreme je postao deo kontrakulture 1960-ih, snimivši bajkerski film Divlji anđeli, u kom su igrali Piter Fonda i Nensi Sinatra.

Režirao je i Putovanje, koji je napisao i u kom je glumio Džek Nikolson.

Film je doživljen kao preteča Golih u sedlu, sa Piterom Fondom i sa Denisom Hoperom u glumačkoj postavi.

Poznih 1960-ih, osnovao je vlastitu producentsku kuću Nju vorld pikčers.

Nastavio je da snima filmove sa skromnim budžetom i počeo da distribuira filmove koje su snimili cenjeni inostrani autori, među njima Fransoa Trifo, Ingmar Bergman i Federiko Felini, predstavljajući ih prvi put američkoj publici.

Prodao je Nju vorld pikčers 1980-ih, ali je potom osnovao dve nove producentske kuće.

U rediteljsku stolicu se vratio 1990. filmom Oslobođeni Frankenštajn.

Zasnovan na romanu Brajana Oldisa, u njemu su glumili Džon Hart i Bridžet Fonda, a kratko se pojavio i Majkl Hačens, glavni vokal australijskog benda INXS.

Nagradu Akademije za životno delo dobio je 2009, i nastavio da snima duboko u osamdesetim, snimivši 2010. Dinoajkulu i Šarktopusa za TV kanal Sajfaj.

Puki kvantitet filmova na kojima je radio maltene je neprevaziđen, baš kao i njegova sposobnost da pronađe i odneguje nove talente.

Mnogi njegovi filmovi su stekli kultni status, a malo je režisera bilo toliko uspešno u snimanju popularnih filmova sa tako ograničenim budžetom.

Kad su ga pitali kako bi voleo da ostane upamćen, Korman je odgovorio: „Bio sam filmadžija, samo to'", rekla je porodica u saopštenju.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: