Mesijeva slavna salveta prodata za skoro 900 hiljada eura

Salveta, potpisana plavim mastilom u decembru 2000. godine, sadrži obećanje tadašnjeg direktora Barselone Karlesa Reksaha da će potpisati ugovor sa Mesijem

13185 pregleda 43 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Salveta na kojoj se Barselona obavezala da će potpisati ugovor sa tada 13-godišnjim Lionelom Mesijem prodata je na aukciji za gotovo 900 hiljada evra.

Početna cena bila je oko 400 hiljada evra za klasičnu špansku salvetu veličine 16,5 sa 16,5 centimetara koja je bila uramljena.

Salveta, potpisana plavim mastilom u decembru 2000. godine, sadrži obećanje tadašnjeg direktora Barselone Karlesa Reksaha da će potpisati ugovor sa Mesijem.

Potpisao se i Hozep Mingvela, savetnik za transfere španskog kluba, kao i Horasio Gađoli, koji je preporučio mladog Arentinca.

Salveta prošarana plavim mastilom ponuđena je na onlajn aukciji londonske kuće Bonahms, u ime Gađolija.

Mesi je postao član Barselone mesec dana nakon ugovorenog transfera i potom postao najefikasniji strelac, a mnogi ga smatraju najvećim igračem svih vremena.

Debitovao je za prvi tim sa 16 godina i postigao rekordna 672 gola u 778 utakmica za katalonski klub.

Mesi je osvojio 10 titula prvaka Španije i četiri Lige šampiona sa Barselonom pre nego što je pristupio Pari Sen Žermenu 2021. godine.

Trenutno, 36-godišnji osvajač Svetskog prvenstva igra za američki Inter iz Majamija.

Reuters

Salveta je potpisana na sastanku koji je organizovao Reksah koji je pozvao Mesijevog oca Horha na ručak nakon što je igračeva familija bila zabrinuta zbog izostanka odgovora Barselone nakon što je tinejdžer bio na probi u ovom klubu.

Prevedeno, na salveti piše: „U Barseloni, 14. decembra 2000, u prisustvu gospode Mingvela i Horasio, Karles Reksadž, sportski direktor FK Barselona, iskazuje saglasnost, u skladu sa sopstvenim odgovornostima i bez obzira na različita mišljenja, da će potpisati ugovor sa igračem Lionelom Mesijem, ukoliko dogovor o sumi ostane na snazi".


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Jan Eling, šef odeljenja za knjige i rukopise u Bonam Njujork, rekao je da „otkad je prodaja najavljena, privukla je pažnju navijača širom sveta koji su nestrpljivo iščekivali ovaj dan.

„Sjajan je rezultat za jedan od najuzbudljivijih predmeta kojim sam se bavio. Da, to je papirna salveta, ali to je slavna salveta jer je značila početak karijere Lionela Mesija.

„Promenila je Mesijev život, budućnost FK Barselona i bila ključna za stvaranje nekih od najslavnijih momenata u fudbalu koji su značili milijardama navijača na planeti."

Bonams je saopštio da „optužbe koje se tiču vlasništva nad salvetom nisu dokazane i, po poslednjim komentarima u štampi, povučene su".

Aukcijska kuća je dodala da je „supotpisnik salvete dobio pravno tumačenje koje potvrđuje da nosi adekvatna prava da proda salvetu po španskim zakonima".


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: