Šest nagrada za "Ćelavu pjevačiću" u Hrvatskoj

Veliki uspjeh najnovije pozorišne predstave Centra za kulturu Tivat u Hrvatskoj

3108 pregleda 34 reakcija 0 komentar(a)
Iz predstave "Ćelava pjevačica", Foto: Luka Zeković
Iz predstave "Ćelava pjevačica", Foto: Luka Zeković

Pozorišna predstava "Ćelava pjevačica", u režiji Jagoša Markovića, u produkciji Centra za kulturu Tivat učestvovala je u takmičarskoj selekciji 29. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, gdje je osvojila čak šest nagrada.

Festivalski stručni žiri u sastavu Helena Buljan, dramska glumica iz Zagreba, Bojan Munjin, pozorišni kritičar iz Zagreba i Katerina Kocevska, dramska glumica iz Skoplja dodijelili su“Ćelavoj pjevačici“ nagrade uz sledeća obrazloženja:

"Nagrada Anđelko Štimac za najbolju režiju dodjeljuje se posthumno Jagošu Markoviću za predstavu „Ćelava pjevačica“, CZK Tivat. Jagoš Marković je na ingeniozan način spojio teatar apsurda, svijet malih ljudi sa Mediterana i univerzalne ljudske slabosti; Nagradu Veljko Maričić za najbolju žensku ulogu pripala je Olgi Odanović za ulogu gospođe Borio u predstavi „Ćelava pjevačica“ CZK Tivat i u režiji Jagoša Markovića. Gospođa Odanović je vhunskim glumačkim artizmom na scenu donijela lik žene između crnohumorne i monstruozne pojave; Nagrada Darko Gašparović za najbolju dramaturgiju dodjeljuje se Jagošu Markoviću posthumno za adaptaciju teksta „Ćelava pjevačica“ Eugena Ionesca u produkciji CZK Tivat; Nagradu Ružica Nenadović Sokolić za najbolju kostimografiju dobija Marija Marković Milojev u predstavi „Ćelava pjevačica“, CZK Tivat u režiji Jagoša Markovića. Kostimografija Marije Marković Milojev ingenizno dočarava dekadentni millieur mediteranskog malog mjesta.“

O Nagradi publike Dalibor Foretić odlučila je publika izjašnjavanjem na ulaznicama kao glasačkim listićima, pa je ova nagrada dodijeljena predstavi “Ćellava pjevačica“ ocjenom 4,81. Zanimljivo je da su prema mišjenju publike festivala u Rijeci ove godine istu ocjenu publike dobile još dvije prerdstave – „Gidionov čvor“ MESS-a, Intemezza i Pozorišta mladih iz Sarajeva, odnosno „Edip“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Žiri riječkog dnevnika „Novi list“ u sastavu Kim Cuculić, Ervin Pavleković i Ivana Kocijan dodijelilo je nagradu Mediteran medijskog pokrovitelja „Novog lista“ Olgi Odanović u predstavi „Ćelava pjevačica“ Centra za kulturu Tivat. “Kao što sam i očekivao, na osnovu reakcije publike za vrijeme predstave, rekordne posjećenosti okruglog stola nakon odigrane predstave, komentara referentnih pozorišnih stvaralaca, znao sam da će ovo biti još jedno u nizu nagradama potvrđeno uspješno festivalsko učešće. Šest nagrada za “Ćelavu pjevačicu” na festivalu u Rijeci čini nas apsolutnim pobjednicima ovogodišnjeg izdanja festivala. Naš uspjeh je još veći kad uzmete u obzir činjenicu da su u konkurenciji osam takmičarskih predstava, pored CZK Tivat, učestvovali gotovo sve nacionalni teatri zemalja regiona. Ovo je svakako uspjeh svih nas koji smo učestvovali u ovoj produkciji na bilo koji način, i potvrda kvalitetnog i posvećenog rada Centra, i naravno da smo svi srećni i zadovoljni rezultatima koje postižemo zajedničkim snagama. Nagrade smo dobili i od stručnog zirija, i od publike i od “Novog lista” koji dodjeljuje jednu nagradu, a kako organizatori prenose, u Rijeci ne prestaje oduševljenje našom predstavom. Do sada 17 nagrada za “Ćelavu pjevačicu” na pet međunarodnih festivala, ali čini se da to nije kraj. Već u nedjelju nas očekuje igranje na međunarodnom festivalu Nušićevi dani u Smederevu.” – istakao je tim povodom direktor Centra za kulturu Tivat Goran Božović.

Bonus video: