Sučeljavanje utopije i stvarnosti

Izložba “Uvijek sa prirodom (dodiri slobode)” Dijane Lazović predstavljena u budvanskim galerijama

1206 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: JU Muzeji i galerije Budve
Sa otvaranja izložbe, Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Prepoznatljivog stila, senzibiliteta, kolorita i izraza kojim kombinuje snagu i moć sa krhkošću, ljepotom, slobodom i ljubavlju, umjetnica Dijana Lazović predstavila se i budvanskoj publici.

Izložba nazvana “Uvijek sa prirodom (dodiri slobode)” otvorena je u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u Spomen domu “Crvena komuna”, galerija “Marko K.Gregović” u Petrovcu, u utorak veče, u prisustvu mnogobrojne publike.

Kao i prethodne, tako i ova postavka, naziv i selekcija djela Dijane Lazović najbolje oslikavaju njene sposobnosti za tumačenje i približavanje odnosa bića, prirode i događaja, ali i njihove skrivene i razotkrivene potrebe.

Kustoskinja izložbe je mr Jasmina Lazović, a izložbu je zvanično otvorila istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Sa otvaranja izložbe: Čazović (desno)
Sa otvaranja izložbe: Čazović (desno)foto: JU Muzeji i galerije Budve

“Slikarski svijet Dijane Lazović sučeljavanjem utopije i stvarnosti metaforički ukazuje na sve veću potrebu savremenog društva za bliskošću, ljubavlju, prijateljstvom, sa kojima nas umjetnica suočava na nenametljiv i suptilan način”, kazala je Zeković.

Ona je ukazala i na kompleksnost i duboku filozofiju i kompoziciju na djelima umjetnice uprkos kojima ona ostaje vezana za realnost...

“Dijanine slike pored kompleksnih figuralnih predstava nijesu izgubile jasnoću i nemaju anegdotski karakter. Ikonografiju nemogućeg postigla je pročišćenim, jasnim elementima likovnog jezika. Prateći ritmove pokreta, ona objedinjuje oblike u koherentne forme u čijoj se likovnoj interpretaciji pušta mašti na volju do granice u kojima njena vizija ne gubi vezu sa stvarnošću”, istakla je Zeković.

Bonus video: