Terapija bola

Poliklinika Konzilijum u svom timu ima iskusne anesteziologe, koji zajedničkim snagama rade na tome da maksimalno olakšaju teške trenutke, kroz koje prolaze onkološki pacijenti.

17856 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poliklinika Konzilijum
Foto: Poliklinika Konzilijum

Maligne bolesti su praćene velikim tegobama ali je bol najčešći simptom koji se najteže podnosi. Najčešće se javlja kod primarnih i sekundarnih tumora kostiju, organa za varenje, tumora pluća, dojke, prostate ili jajnika. Bol može da se javi u raznim fazama maligne bolesti, ali se njegova učestalost i jačina povećava kako bolest napreduje.

Adekvatnu terapiju kancerskog bola treba primijeniti čim se on pojavi, jer svako odlaganje liječenja nanosi pacijentu dodatnu patnju i narušava njegovo opšte stanje.

Bol je neprijatno senzorno i emocionalno iskustvo koje prati postojeće ili potencijalno oštećenje tkiva. Prema novoj Internacionalnoj klasifikaciji bolesti Svetske zdravstvene organizacije, hronični bol je bolest sama po sebi. Dovodi do fizičkih organičenja i invalidnosti, emocionalnih problema, anksioznosti i depresije, poremećaja u socialnom funkcionisanju, što bitno narušava kvalitet života osobe koja trpi bol i njemu bliskih osoba u okruženju. Osnovu terapijskog pristupa čini farmakološka terapija. Cilj terapije bola je da smanji intenzitet bola i poboljša funkcionalnost i kvalitet života osobe koja trpi bol.

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Monteralska deklaraacija Internacionalnog udruženja za istraživanje bola poziva ljekare da pristupe liječenju bola kao osnovnom ljudskom pravu.

Farmakološka terapija hroničnog postoperativnog, posttraumatskog bola i hroničnog bola maligne etiologije. Terapija se sprovodi u bolničkim uslovima pod stalnim nadzorom anesteziologa.

Liječenje bola zahtijeva strpljenje, povjerenje i saradnju pacijenta, porodice i medicinskog tima.

Poliklinika Konzilijum, Skadarska 2, Podgorica