Posljednjih 90 minuta na Ostrvu: Podrhtavaju Mančester i London, emocije na Enfildu

Odluka u Premijer ligi od 17 sati - Siti pobjedom ovjerava četvrtu titulu zaredom, Arsenal se nada poklonu sa sjevera i prvom slavlju nakon 20 godina. Jirgen Klop nakon osam i po nazaboravnih godina posljednji put vodi Liverpul

4894 pregleda 0 komentar(a)
Ko će "zagrliti" pehar: Pep Gvardiola ili Mikel Arteta, Foto: Premier league
Ko će "zagrliti" pehar: Pep Gvardiola ili Mikel Arteta, Foto: Premier league

Šampionska groznica drma istok Mančestera i sjever Londona, dok se crveni dio Liverpula sprema za jedan od težih i emotivnijih trenutaka u novijoj istoriji...

Uvijek poseban dan na Ostrvu - Premijer liga od 17 sati okreće posljednju stranicu ove sezone, još 90 minuta i biće poznato da li će trku koja traje od avgusta prošle godine dobiti Mančester siti ili Arsenal.

Istovremeno, na "Enfildu" se neće slaviti trofeji, ali na neki način hoće zaostavština Jirgena Klopa koji će posljednji put predvoditi Liverpul.

GVARDIOLA: BIĆE KAO PROTIV VILE 2022.

"Građani" se nalaze u dobro poznatoj situaciji, onoj iz koje su mnogo puta posljednjih godina izlazili kao pobjednici - još jedan trijumf (protiv Vest Hema) na svom terenu i Mančester siti će ponovo biti prvak, biće prva ekipa u istoriji Premijer lige koja je vezala četiri titule zaredom.

- Naravno da bih volio da već nakon 10 minuta vodimo 3:0 protiv Vest Hema, ali to se neće desiti - jasan je trener Sitija, Pep Gvardiola.

Španski stručnjak se prisjetio i posljednjeg kola prije dvije godine kada se umjesto Arsenala za krunu borio sa Liverpulom - "građanima" je trebala pobjeda za titulu, a do 63. minuta su gubili sa 2:0 od Aston Vile... Ipak, za šest minuta su preokrenuli i slavili.

- Imam osjećaj da će utakmica sa Vest Hemom više podsjećati na tu, ali spremi smo, znam da moji igrač ni u jednom trenutku neće odustati - dodao je Gvardiola.

ARTETA VJERUJE U ČOVJEKA KOJI GA JE DOVEO U ENGLESKU

Dejvid Mojes je 2005. iz Sosijedada u Premijer ligu doveo Mikela Artetu, zajedno su u Evertonu radili šest sezona, a 19 godina kasnije Baskijac se nada da će mu upravo njegov nekadašnji učitelj pomoći da postane šampion kao trener.

Mojes sada kao šef struke Vest Hema gostuje kod Sitija, a ukoliko ne izgubi pomoći će sadašnjem treneru "tobdžija" Arteti i Arsenalu da pobjedom nad Evertonom stigne do 14. titule, a prve od daleke 2004. godine.

- Da li imam omiljenin trenutak iz ove sezone? Mislim da će se najljepši dogoditi u posljednjem kolu - poručio je Arteta.

Siti pred posljednjih 90 minuta ima dva boda više od Arsenala.

KLOP NIKADA NEĆE HODATI SAM

Liga šampiona nakon 14 godina, Premijer liga poslije 30 i još mnogo ostalih trofeja... Jirgen Klop će uvijek biti legenda Liverpula, ali kucnuo je trenutak za koji su navijači sa "Enfilda" mislili da se još dugo neće desiti.

Njemački stručnjak, čovjek koji je vratio "redse" u velike priče, koji je od Liverpula ponovo napravio velikana danas će posljednji put sa klupe slušati "You'll Never Walk Alone" - rastanak koji je Klop najavio još u januaru desiće se u meču protiv Vulvehemtona.

- Teško je reći zbogom, ali hajde da se sjećamo svih dobrih stvari... Uz sve uspjehe ovaj grad ima i nešto posebno, ljudi koji žive ovbje naučili su me da "nikada neću hodati sam" - bila je jedna od mnogi poruka koje je harizmatični Njemac dao ovih dana.

BORBE ZA EVROPU

Posljednje kolo obilježiće i borbe za plasman u Evropu... Već je poznato da će u Ligu šampiona Siti, Arsenal, Liverpul i Aston Vila, dok je Totenhem blizu Lige Evrope...

Ukoliko Sparsi kiksaju protiv otpisanog Šefild junajteda, šansu će imati Čelsi da pobjedom nad Bornmutom obezbijedi plasman u drugo po kvalitetu Uefino takmičenje.

U svakom slučaju ekipa Maurisija Poketina (i uz pobjedu Totenhema) trijumfom će imati obezbijeđen izlazak u Evropu - u Ligu Evrope ili Ligu konferencija zavisiće od finala FA kupa između Sitija i Mančester junajteda.

Tradicionalno, svi mečevi posljednjeg kola igraju se u nedjelju od 17 sati.

Bonus video: