Budućnosti prijeti najgori plasman u posljednjih devet godina, da li će neko preuzeti odgovornost?

Šestostruki crnogorski šampion posljednji put je bio treći na tabeli još u sezoni 2014/15. Iza podgoričkog kluba je - blago rečeno, konfuzna sezona, u finalu Kupa spasavaće se Evropa, a šta god da se dogodi 30. maja, ovo će biti neuspješna godina

17686 pregleda 33 reakcija 30 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

U sezoni u kojoj je, barem finansijski, klub bio najstabilniji u posljednjoj deceniji, sa vjerovatno najboljim igračkim kadrom u ligi, sa dogovorenim milionskim, najvećim transferom u istoriji kluba (Vasilije Adžić ide u Juventus), sa zvučnim pojačanjima na polusezoni, za crnogorske prilike vrlo visokim platama pojedinih igrača, ekipi Budućnosti - kakav paradoks - prijeti najslabiji plasman u posljednjih devet godina!

Podgoričani će, naime, ako se u posljednjem kolu ne dogodi iznenađenje, završiti šampionat na trećem mjestu (da bi bili drugi moraju da pobijede u Petrovcu, a da Jezero u Baru zaustavi Mornar), a to je plasman koji je posljednji put zabilježen još u sezoni 2014/15, kada su "plavi" - ako se ko sjeća - nakon nagomilanih dugovanja i promjene rukovodstva - igrali sa drastično podmlađenim timom.

Ove sezone to nije slučaj, naprotiv, pa Budućnosti i pored toga prijeti poražavajuća treća pozicija. Od pomenute 2015. Podgoričani su uvijek bili ili prvaci ili viceprvaci, a sada bi stvari mogle da se promijene, jer je osim novog šampiona Dečića na tabeli ispred njih zbog boljeg međusobnog skora i barski Mornar, koji je u subotu slavio 1:0 pod Goricom.

Iza Budućnosti je, blago rečeno, konfuzna sezona, tim koji je projektovan za najveće domaće domete - da se bori za titulu, bez alternative, 30. maja u finalu Kupa protiv Jezera, kako sada stvari stoje, spasavaće Evropu.

Sezona bez trofeja - u ovom slučaju i bez izlaska na internacionalnu scenu - bila bi prava sporstka katastrofa, ali i sa trofejom Kupa, već sada može da se konstatuje, iza Budućnosti je neuspješna godina.

Da li će neko preuzeti odgovornost?

Ostavki u rukovodećim strukturama kluba nije bilo mnogo prethodnih godina - čak i kada su rezultati bili loši, ali su se promjene, ipak, dešavale vrlo često. I mogle bi da se dogode i ovog ljeta, a ta priča će se aktuelizovati na kraju sezone.

Do tada - Budućnost treba da osvoji Kup, a igra u porazu protiv Mornara - ne obećava.

„Težak poraz za nas, definitivno. Sa druge strane, zaslužena pobjeda Mornara, igrali su dobro, posebno u drugom poluvremenu, dok su i u prvom dijelu imali jednu ozbiljnu situaciju“, rekao je trener Budućnosti Ivan Brnović, koji je preuzeo ekipu prije pet kola, pokušao da napravi neke promjene, ali će mu za to, očigledno, trebati još vremena.

Jer, Dečić sada ima šest bodova više, Mornar je u pol-poziciji za drugu poziciju, pa je Budućnost, po rezultatima, u još slabijem položaju nego prije Brnovićevog dolaska.

„Ne mogu da zamjerim ništa momcima, pristup je bio dobar, ali koči nas realizacija i sada smo u teškoj poziciji - ostala nam je posljednja utakmica, drugo mjesto nam je pod znakom pitanja i ne zavisi od nas. I očigledno će finale Kupa odlučivati da li ćemo izaći u Evropu“, kazao je Brnović nakon utakmice.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: