Šampionski gen Srđana Janovića: Svi znaju koliko je za nas Kotorane bitan trofej s Primorcem

Vaterpolisti Primorca u velikom stilu postali prvaci, veliku ulogu u pisanju nove stranice klupske istorije imao je sin legendarnog Nikole Janovića

22850 pregleda 186 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Vuk Ilić/VPSCG
Foto: Vuk Ilić/VPSCG

Jedanaesti maj 2024. godine upisan je kao datum kada je došlo do smjene na tronu u crnogorskom klupskom vaterpolu. Posljednjih devet sezona je dominirao Jadran, Primorac tek ponekad bio konkurentan (kao u decembru 2022. kada je osvojio Kup), sve dok nije definitivno došao momenat da se pehar šampiona iz Herceg Novog preseli u Kotor.

Primorac je postao prvak nakon 16 godina, i to je uradio u velikom stilu - tako što je bokeljskog rivala u finalnoj seriji savladao u tri utakmice.

Jednom je to uradio dominantno, onda dva puta na peterce koji i jesu i nisu rulet - tim Vjekoslava Paskovića je potvrdio šampionski karakter tako što je u dva susreta pogodio svih devet šuteva sa pet metara.

Imao je Primorac zrelost i iskustvo sa Draškom Brguljanom, Nemanjom Vicom, Nikolom Markovićem, Markom Gopčevićem, Aleksandro Kraljem, a poseban šmek finalnoj seriji su dali mlađi asovi. U prvom redu Marko Mršić, a pored njega apsolutno otkrovenje finalnih duela Srđan Janović.

Momak koji u novembru puni 18 godina je postigao šest golova u tri utakmice. Nakon što se u prvoj nije upisao u strijelce, u drugoj mrežu tresao četiri, a u trećoj dva puta. Janovićev talenat svakako nije iznenađenje, pokazivao ga je i prošle sezone u kapici Primorca, kao i u mlađim reprezentativnim selekcijama, a sada ga je samo nadogradio i pretočio u kvalitet.

PVK Primorac
foto: Vuk Ilić/VPSCG

„Vratili smo trofej u Kotor i to je ono najvažnije. Svi znaju koliko je to bitno za nas Kotorane, jer je Primorac brend grada i svi smo osjetljivi i jako ponosni na istoriju kluba. Privilegovan sam što sam dio ove ekipe i trudio sam se da pomognem koliko sam mogao”, rekao je za „Vijesti” Janović.

Sezona je završila idealno - Primorac je osigurao povratak u regionalnu Premijer ligu i osvojio trofej, a Janović pokazao da je garancija za budućnost.

„Uvijek se trudim da treniram i radim najbolje što mogu jer znam da je jedino takav pristup put do uspjeha. Od kada je došao trener Vjekoslav Pasković dobio sam prostor i drago mi je ako sam opravdao povjerenje koje mi je dao. Ipak, ovo je tek početak, moram još više da se trudim i radim, a brzo me čeka i veoma važno takmičenje sa mladom reprezentacijom”, istakao je Janović.

Primorac nije imao prednost domaćeg bazena u finalu, do titule je došao sa dvije pobjede na Škveru. Put do pehara definitivno nije bio jednostavan...

„Rasli smo kao tim u posljednje vrijeme i osjetili smo da možemo do titule. Snaga kolektiva je učinila svoje i naša najveća prednost je bilo to što smo zaista disali kao jedan. U tri meča je bilo mnogo ključnih trenutaka, ali mislim da je presudila pobjeda u prvoj utakmici na Škveru. Tada smo shvatili da je sve u našim rukama”, jasan je Janović.

Srđan Janović
foto: Privatna arhiva

Otac Nikola i stric Mlađan su proslavljeni vaterpolisti, ostavili su trag u Primorcu, ali samo Srđan iz slavne porodice može da se pohvali da je postao prvak Crne Gore sa kotorskim klubom.

Nevjerovatno zvuči podatak da je Srđan imao samo godinu i po kada je Primorac posljednji put osvojio titulu.

„Nisam mogao ni da zamislim da će sve ovako da se odvija. Ponosan sam na činjenicu da sam u timu koji je prekinuo negativan niz i donio titulu Primorcu. I vjerujem da je vrijeme da Primorac u kontinuitetu pravi velike rezultate. Ovaj trofej je veoma važan zbog samopouzdanja svih nas i jedva čekam da krene naredna sezona. Mislim da ovaj tim može da pokaže puno i na evropskoj sceni”, rekao je Janović.

Jasno je zbog koga sam počeo da se bavim vaterpolom

Nikola i Mlađan Janović su velikani crnogorskog sporta i vaterpola, Srđan je naslijedio gen, ali zna da neće biti lako da napravi karijeru kakvu su imali njegov otac i stric.

Srđan Janović
foto: PVK Primorac

„Teško je reći šta sam naslijedio od njih, ali odrastao sam uz njhove golove, poteze i uspjehe, uživao u dočecima reprezentacije... Jasno je i da sam zbog njih i počeo da se bavim vaterpolom, želio sam da krenem njihovim stopama dok sam pratio igre nacionalnog tima”, kazao je Srđan.

Kako kaže, sam je izabrao da se bavi vaterpolom.

„Otac me nikada nije opterećivao pričom oko vaterpola, ali mi je uvijek pomagao savjetima. Oni mi koriste, a pomoglo mi je i to što sam stasavao uz starijeg brata Mlađana, koji se takođe bavi vaterpolom. Čvrsto sam na zemlji, znam da moram da nastavim da radim i učim, a mislim da je za to trenutno Primorac idealna sredina za mene, pored trenera Paskovića i iskusnih igrača poput Brguljana, Vica, Markovića...”, zaključio je Janović.

Bonus video: