Izglasana nova Vlada Hrvatske

U novom mandatu, Plenkovićeva Vlada najavljuje prosječnu neto platu od 1.600 eura, minimalnu bruto platu od 1.250 eura, te otvaranje 125.000 novih radnih mjesta

4499 pregleda 3 komentar(a)
Treći mandat na mjestu premijera: Andrej Plenković, Foto: REUTERS
Treći mandat na mjestu premijera: Andrej Plenković, Foto: REUTERS

Hrvatska je je u petak naveče dobila novu vladu, nakon što je Sabor izglasao povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktuelni premijer Andrej Plenković iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Nakon cjelodnevne, desetosatne rasprave za podršku vladi HDZ-a i Domovinskog pokreta (DP) glasalo je 79 zastupnika, jedan je bio suzdržan, a 61 protiv.

Predsjednik i članovi vlade obavezali su se da će svoju dužnost obavljati savjesno i časno, da će poštovati Ustav, zakone i pravni poredak te se zalagati za napredak države.

Saboru je u petak predstavljen i četvorogodišnji Program nove Vlade, a temelji se na pet prioriteta - uspješnoj, vitalnoj, pravednoj, održivoj i suverenoj Hrvatskoj.

U novom mandatu, Plenkovićeva Vlada najavljuje prosječnu neto platu od 1.600 eura, minimalnu bruto platu od 1.250 eura, te otvaranje 125.000 novih radnih mjesta.

Predviđa i rasterećenje privrede za dodatnih 135 miliona eura neporeznih i parafiskalnih nameta, poticanje privatnih istraživačko-razvojnih projekata u iznosu većem od 250 miliona eura. Za modernizaciju željezničkog prometa u idućih deset godina uložiće se šest milijardi eura u željezničku infrastrukturu.

Plenkovićeva treća Vlada takođe planira udvostručiti jednokratnu novčanu podršku za novorođeno dijete, dati godinu dana penzionog staža majkama za svako rođeno dijete, te povećati novčane naknade za korištenje prava na roditeljski dopust zaposlenih i samozaposlenih roditelja.

Do kraja njenog mandata, penzije bi se trebale povećati za najmanje 30 posto, te će prosječna penzija iznositi najmanje 750 eura.

Nova će Vlada, umjesto dosadašnjih 16, imati 18 ministarstava te sedam potpredsjednika: HDZ-ove Tomu Medveda, Davora Božinovića, Olega Butkovića, Branka Bačića, Ivana Anušića, Marka Primorca i DP-ova Josipa Dabru.

Resor zdravstva nastavlja voditi Vili Beroš, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, odbrane Ivan Anušić, unutrašnjih poslova Davor Božinović, vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na čelu Ministarstva finansija biće i dalje Marko Primorac, a Radovan Fuks ostaje ministar obrazovanja, nauke i mladih.

Marin Piletić i dalje će biti ministar rada, penzionog sastava, porodice i socijalne politike, a Šime Erlić ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije.

I Nina Obuljen Koržinek, Tomo Medved i Oleg Butković zadržavaju iste ministarske pozicije. Obuljen Koržinek resor kulture i medija, Medved hrvatskih branitelja, a Butković mora, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarstvo privrede preuzima DP-ov Ante Šušnjar, a novoosnovano Ministarstvo demografije i emigracije njegov stranački kolega Ivan Šipić.

Dosadašnja ministarka poljoprivrede Marija Vučković preuzima novo Ministarstvo zaštite okoline i zelene tranzicije, dok na čelo Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i šumarstva dolazi DP-ovac Josip Dabro.

Dosadašnji ministar privrede Damir Habijan vodiće Ministarstvo pravosuđa i javne uprave, kojem se dodaje i digitalna transformacija.

Jedino novo lice iz redova HDZ-a je Tonči Glavina koji dolazi na čelo Ministarstva turizma i sporta, gdje je do sada bio državni sekretar.

Bonus video: