Ruske vlasti: U velikom ukrajinskom napadu dronovima dvije osobe poginule, oštećena elektrana u Sevastopolju

Jedna od najvećih vazdušnih ofanziva Ukrajine posljednjih nedjelja označila je pokušaj Kijeva da uzvrati udarac tokom ofanzive Moskve na sjeveroistok Ukrajine, što je pojačalo pritisak na brojčano nadjačane ukrajinske snage koje čekaju isporuke ključnog oružja i municije sa Zapada

7646 pregleda 5 komentar(a)
Belgorod, Foto: Reuters
Belgorod, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.05.2024. 09:24h

Ukrajina je izvela veliki napad dronovima na jug Rusije i poluostrvo Krim, pod okupacijom Moskve, rekli su ruski zvaničnici, navodeći da su dvije osobe poginule, dok je grad Sevastopolj ostao bez struje, a jedna rafinerija zapaljena.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je protivvazdušna odbrana oborila 51 ukrajinski dron iznad Krima, još 44 iznad Krasnodarskog kraja i šest iznad Belgorodske oblasti. Navedeno je da su ruski ratni avioni i patrolni čamci takođe uništili šest morskih dronova u Crnom moru.

Guverner regiona Belgorod na granici s Ukrajinom Vjačeslav Gladkov rekao je da je u napadu dronom pogođen automobil jedne porodice, pri čemu su poginuli majka i njen četvorogodišnji sin.

Jedna od najvećih vazdušnih ofanziva Ukrajine posljednjih nedjelja označila je pokušaj Kijeva da uzvrati udarac tokom ofanzive Moskve na sjeveroistok Ukrajine, što je pojačalo pritisak na brojčano nadjačane ukrajinske snage koje čekaju isporuke ključnog oružja i municije sa Zapada.

S druge strane, ukrajinska vojska je saopštila da je oborila svih 20 dronova koje je Rusija lansirala u napadu tokom noći u regionima Harkova, Poltave, Vinice, Odese i Nikolajeva.

Ruske snage su ovog proljeća sve više gađale oblast Harkova, pojačavajući vazdušne napade i pokrenuvši novu ofanzivu u pograničnim oblastima, primoravajući brojčano nadjačane ukrajinske trupe da brane liniju na novom frontu.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov prijavio je četiri eksplozije tokom napada, navodeći na Telegramu da je jedan od udara izazvao požar.

Mihail Razvožajev, guverner Sevastopolja koji je glavna baza ruske Crnomorske flote, rekao je da je napad dronom oštetio gradsku elektranu. On je rekao da može biti potreban dan da se obnove snabdijevanje energijom i najavio da će škole u gradu biti privremeno zatvorene.

U ranijim ukrajinskim napadima oštećeni su avioni i skladište goriva u vazduhoplovnoj bazi Belbek u blizini Sevastopolja, pokazuju satelitski snimci koje je objavio Maxar Technologies.

U Krasnodarskom kraju vlasti su saopštile da je napad dronom u petak ujutru izazvao požar u rafineriji nafte u Tuapseu, koji je kasnije obuzdavan.

Ukrajina je više puta gađala rafinerije i druge energetske objekte duboko u Rusiji, nanoseći značajnu štetu.

Ukrajinske trupe se bore da zaustave rusku ofanzivu u sjeveroistočnom regionu Harkova koja je počelo krajem prošle nedjelje.

Grad Vovčansk, koji se nalazi pet kilometara od ruske granice, bio je žarište borbi posljednjih dana. Ukrajinske vlasti evakuisale su oko 8.000 civila iz grada. Uobičajena taktika ruske vojske je da vazdušnim udarima sravni sa zemljom gradove i sela prije nego što njene jedinice uđu.

Rusija takođe testira odbranu na drugim tačkama duž linije fronta od oko 1.000 kilometara koja se vijuga od sjevera ka jugu kroz istočnu Ukrajinu. Ta linija se jedva promijenila u posljednjih 18 mjeseci.

Bonus video: