Slovački sud odredio pritvor za atentatora na premijera Fica

Cintula je s četiri od pet metaka pogodio premijera kada je poslije sjednice Vlade u Handlovi, u centralnoj Slovačkoj, prišao pristalicama da se pozdravi s njima

4237 pregleda 0 komentar(a)
Hapšpenje Cintule nakon atentata, Foto: REUTERS
Hapšpenje Cintule nakon atentata, Foto: REUTERS

Specijalni krivični sud u slovačkom gradu Pezinoku, s teškim policijskim obezbjeđenjem, odredio je danas pritvor 71-godišnjem Slovaku Juraja Cintuli koji je 15. maja u mestu Handlova s pet hitaca gađao premijera Roberta Fica i teško ga ranio u stomak.

Tužilac je pritvor tražio da osumnjičeni ne bi pobjegao ili da ne bi ponovio krivično djelo, a sud poslije saslušanja nije pristao na pisane garancije Cintule, niti na predlog da se brani dok je na slobodi pod nadzorom.

Cintula je s četiri od pet metaka pogodio premijera kada je poslije sjednice Vlade u Handlovi, u centralnoj Slovačkoj, prišao pristalicama da se pozdravi s njima.

Cintula je odmah uhapšen. Iz policije je u medije procurio snimak u kojem govori da je pucao u premijera jer mu se ne sviđa politika njegove vlade zbog smjena u pravosuđu, pokušaja kontrole javnog RTV servisa i obustavljanja pomoći Ukrajini.

Advokati su međutim upozorili da je priznanje krivice sporno jer je saslušan u šoku neposredno poslije atentata i hapšenja, a bez prisustva advokata.

Ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok je kazao da napadač nije imao saučesnike - da je "strijelac - samotnjak" i da je očigledno da je napad na premijera politički motivisan, a Cintula je već najmanje jednom bio na demonstracijama protiv vlade, u mjestu Dolna Krupa.

Juraj Cintula iz mjesta Levice, malo je poznati pjesnik koji je osnovao lokalni literarni klub, bio je jedno vrijeme pacifista koji je osnivao bez uspjeha "Pokret protiv nasilja" i pozivao Slovake da na ulicama mirno, bez nasilja, protestuju protiv "pohlepe političara".

Kasnije ga je fascinirala ekstremistička desničarska nelegalna paravojna proruska formacija "Slovački branitelji" s kojima se i sastajao, a koja je sarađivala s ruskim bajkerima "Noćni vukovi".

Policija sprovodi Cintulu do suda
Policija sprovodi Cintulu do sudafoto: REUTERS

Iako sada slovačke vlasti s kojima je u vladajućoj koaliciji i radikalna nacionalistička Slovačka narodna stranka, nastoje da prikažu da je Cintula samo htio da branitelje ubijedi da ne posežu za nasiljem, iz Cintulinih komenatara na društvenim mrežama jasno je, međutim, da je on njihov javni simpatizer jer mu se svidjelo što djeluju nezavisno od države i što su puni entuzijazma za svoju stvar.

Branitelje koji su lov na nelegalne migrante vježbali u slovačkim šumama, cijenio je i zbog toga što su tvrdili da žele da odbrane Evropu od migranata, a ta Cintulina ksenofobija uklapa se i u njegove rasističke pamflete protiv Roma.

Napadač je na slovačkog premijera pucao iz pištolja za koji je imao dozvolu između ostalog pošto je neko vrijeme radio kao obezbjeđenje prodavnica, a tu ga je jednom prilikom 2016. godine napao i prebio drogirani mladić koji je krao smrznutu piletinu.

Nejasno je zašto se toliko radikalizovao čovjek sa tako konfuznim stavovima koji je sam sebe nazivao pjesnikom i nezadovoljnikom, a po riječima susjeda i poznanika, umio je oštro da reaguje na razne nepravde.

Za krivično djelo za koje se Cintula tereti - pokušaj ubistva s predumišljajem iz osvete prema štićenom licu, po slovačkom zakonu prijeti 25 godina ili doživotna kazna zatvora.

Na istragu atentata stavljen je embargo na informacije, te su mediji i javnost osuđeni na šture podatke policije, tužilaštva i predstavnika vlade, na nezvanične izvore i nagađanja.

Bonus video: