Kopnena ofanziva na Rafu: Zašto je važan taj grad?

Više od 80 odsto stanovništva Pojasa Gaze je, prema procjenama Ujedinjenih nacija, u bjekstvu. Od oko 2,3 miliona stanovnika, spas u Rafi potražilo je do 1,4 miliona, nakon što je izraelska vojska zauzela sjeverni dio Pojasa

4270 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Već mjesecima se nagađa o mogućoj izraelskoj kopnenoj ofanzivi na Rafu. Sada je izraelska vojska pozvala palestinsko stanovništvo da napusti neke djelove tog grada.

Od početka februara u Izraelu se raspravlja o mogućoj vojnoj ofanzivi na Rafu, na jugu Pojasa Gaze. Sada stvari postaju konkretnije. Izraelska vojska pozvala je stanovništvo istočnog dijela Rafe da napusti grad. Pogođeno je oko 100.000 ljudi. Prema navodima izraelske vojske, navodno se radi o „ograničenoj akciji“ s ciljem razbijanja Hamasa, koji Zapad i neke arapske zemlje smatraju terorističkom organizacijom. Osim toga, pretpostavlja se da se u gradu nalaze i neki od Izraelaca koje Hamas drži kao taoce.

Civili bi trebalo da se sklone na područje Al Mavasi, oko 20 kilometara od Rafe, bliže obali Sredozemnog mora. Tamo se nalazi „prošireno humanitarno područje“ s poljskim bolnicama, šatorima i hranom. Vojska je dalje saopštila da stanovništvo obavještava lecima, vijestima, pozivima i informisanjem preko arapskih medija. U aprilu se navodilo da postoji oko 40.000 šatora za evakuaciju.

Prema navodima lista „Vol strit džornal“, Izrael namjerava da kopnenu ofanzivu na Rafu sprovede u više faza, a evakuacija bi mogla da traje dvije do tri nedelje. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu svojevremeno je u vezi s tom operacijom pominjao „oko šest nedjelja neprekidne borbe“.

Izraelska vojska je u „preciznoj antiterorističkoj akciji vrlo ograničenog obima“ preuzela nadzor nad graničnim prelazom Rafa.

Prije toga su propali pregovori preko posrednika s Hamasom o prekidu vatre u Pojasu Gaze i puštanju na slobodu talaca u zamjenu za palestinske zatvorenike. Vojna akcija je zato sada neophodna i nema alternative, rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galant, a prenose novinske agencije.

Izraelski saveznici, kao npr. SAD, upozoravaju Izrael da odustane od ofanzive. U prenaseljenom gradu su i stotine hiljada izbeglica iz drugih djelova Pojasa Gaze, i situacija u kojoj se nalaze ti ljudi već sada je katastrofalna.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Reuters

Humanitarna situacija već sada je loša

Više od 80 odsto stanovništva Pojasa Gaze je, prema procjenama Ujedinjenih nacija, u bjekstvu. Od oko 2,3 miliona stanovnika, spas u Rafi potražilo je do 1,4 miliona, nakon što je izraelska vojska zauzela sjeverni dio Pojasa. Rafa je tako trenutno najnaseljeniji grad u Pojasu Gaze.

Izbjeglički logori oko Rafe su puni. Nedostaje hrana, ljekovi, pitka voda. „Humanitarna situacija u Gazi je nevjerovatno loša“, izjavila je jedna predstavnica američke ustanove za razvojnu pomoć USAID. Na jugu Pojasa Gaze oko četvrtine stanovništva je u katastrofalnom položaju što se tiče hrane, a posebno su pogođena djeca.

I portparol organizacije UN za pomoć djeci UNICEF, Džejms Elder upozorio je nedavno u britanskim novinama „Gardijan“ na moguće posljedice. „Rafa bi mogla da implodira“, rekao je on u vezi s mogućom ofanzivom. „Posljedice bi bile katastrofalne, jer Rafa je grad djece.“ Tamo se sklonilo oko 600.000 djevojčica i dječaka. Nema bezbjednog mjesta gdje bi oni mogli da pobjegnu. Osim toga, Rafa je i glavno mjesto za dostavu humanitarne pomoći.

Zašto je Rafa tako važna Izraelu?

Rafa se smatra posljednjim velikim uporištem islamističke terorističke organizacije Hamas, koja je 7. oktobra 2023. izvela masakr u Izraelu i otela oko 240 osoba.

Izrael procjenjuje da se četiri Hamasove brigade od nekadašnjih 24 trenutno kriju u Rafi ili ispod grada. Zato smatra da je presudno da ih razbije kako bi se konačno uništio Hamas.

Borbena snaga Hamasa je, nakon više od sedam mjeseci rata s Izraelom, oslabljena. Ali, ta teroristička organizacija nije vojno poražena. Istina, broj raketnih napada na Izrael bitno je smanjen, ali Hamas i dalje raspolaže velikim brojem raketa i dronova. Bivši pripadnik izraelske vojne tajne službe Mihael Milštajn, koji danas kao naučnik u Centru Moše Dajan Univerziteta u Tel Avivu, procjenjuje da je Izrael do aprila uništio 70 do 80 odsto Hamasovog arsenala oružja.

Kako se snabdijeva stanovništvo?

Nejasno je kako bi u slučaju kopnene ofanzive na Rafu trebalo da se snabdijeva stanovništvo, koje je ionako u teškom položaju. Dok saveznici upozoravaju Izrael na moguću katastrofu, portparol izraelske vojske izjavljuje da će snabdijevanje stanovništva humanitarnom pomoći biti neometano nastavljeno i za vrijeme akcije. To je, prema njegovim riječima, moguće uraditi različitim rutama na području uz obalu, recimo preko izraelske luke Ašdod, koja je na oko 30 kilometara severno od Pojasa Gaze.

Izraelski granični prelaz Kerem Šalom u nedjelju je privremeno zatvoren za humanitarne transporte nakon Hamasovog napada. Militantno islamistički Hamas je na taj prelaz ispalio rakete i pritom ubio četiri izraelska vojnika.

Sjedinjene Države u međuvremenu ispred sjeverne obale Pojasa Gaze grade provizornu luku, radovi su gotovo okončani. Luku nadzire oko 1.000 američkih vojnika, a u nju bi trebalo da pristaju brodovi s humanitarnom pomoći.

Kakve su reakcije?

Hamas ocjenjuje da je u pitanju „opasna eskalacija koja će imati posledice“. Prema izraelskim navodima, Hamas je svoje borce već snabdio i hranom i oružjem. SAD se i dalje nadaju mirnom rješenju. Šef američke tajne službe CIA Vilijem Berns namjerava da se, kako navode mediji, angažuje s ciljem da dođe do nagodbe.

Još prije više mjeseci SAD su kritikovale planove kopnene ofanzive na Rafu, a sadašnji ograničeni napadi na neke djelove tog grada ne smatraju se početkom velike kopnene ofanzive. I njemačko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je na moguću „humanitarnu katastrofu koja se nazire“.

Susjedni Egipat strahuje da će brojne izbjeglice iz Rafe doći na egipatski Sinaj. Prema navodima egipatske televizije Al Kahera, napad Hamasa na izraelski granični prelaz Kerem Šalom odveo je pregovore u slijepu ulicu. Televizija se poziva na visoki neimenovani izvor, a prema tim navodima, pregovarači će pokušati da spriječe eskalaciju.

Bonus video: