Si pozdravio Putina i "odnose dobrih susjeda", Putin rekao da su njihovi odnosi "faktor stabilnosti"

Odnosi Kine i Rusije nisu samo u osnovnom interesu dvije zemlje i dva naroda , ocijenio je Si Đinping i rekao da je spreman da ojača te veze, prenijelo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova

6302 pregleda 16 komentar(a)
Si i Putin, Foto: REUTERS
Si i Putin, Foto: REUTERS

Kineski predsjednik Si Đinping istakao je danas da su odnosi Pekinga i Moskve "odnosi dobrih susjeda, prijatelja i partnera", a njegov ruski kolega Vladimir Putin je ocijenio da su oni i "faktor stabilnosti na međunarodnoj sceni".

Putin je stigao rano jutros po kineskom vremenu u Pekingu gdje ga je Si Đinping dočekao sa punim vojnim počastima kod sjedišta kineskog parlamenta u centru grada.

Odnosi Kine i Rusije nisu samo u osnovnom interesu dvije zemlje i dva naroda ,ocijenio je Si Đinping i rekao da je spreman da ojača te veze, prenijelo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Si i Putin
foto: REUTERS

Putin je rekao da su odnosi dvije zemlje "faktor stabilnosti" i da "nisu oportunistički i nisu upereni ni protiv koga", prenijeli su ruski mediji.

Putin je došao u Peking s nadom da ubijedi svog, kako je istakao, "dragog prijatelja" Si Đinpinga da pruži veću podršku ruskim ratnim naporima u Ukrajini, piše Frans pres.

Dvodnevna posjeta je prva Putinova inostrana posjeta od kada je ponovo izabran za predsjednika, u martu ove godine, i druga posjeta Kini u nešto više od šest mjeseci.

Si i Putin
foto: REUTERS

Kina je važan izvor ekonomskog spasa za Rusiju koja je pod jakim zapadnim sankcijama kojima je kažnjena zbog vojne ofanzive na Ukrajinu.

Nekoliko sati pred odlazak na put Putin je pozdravio napredovanja ruske vojske u Ukrajini. Rusi tvrde da su zauzeli više mjesta u sjeveroistočnoj Harkovskoj oblasti.

Si Đinping se nedavno vratio sa evropske turneje tokom koje je posjetio Francusku, Srbiju i Mađarsku gdje je branio pravo da održava normalne ekonomske veze sa svojim ruskim susjedom.

Si i Putin
foto: REUTERS

Kina uvozi ruske energente po dobrim cijenama. Dvije zemlje su početkom 2022. godine, neposredno prije početka ruske invazije na Ukrajinu, formirale bilateralno partnerstvo opisano kao "bezgranično".

Si je rekao da dvije zemlje dalje razvijaju odnose kao "dobri susjedi, dobri prijatelji i dobri partneri" u sprovođenju svojih obaveza o "odnosima bez granica" potpisanom 2022, prema državnoj televiziji CCTV.

Od tada Rusija je postala ekonomski sve više zavisna od Kine kako su zapadne sankcije prekinule njen pristup velikom dijelu međunarodnog trgovinskog sistema.

Si i Putin
foto: REUTERS

Ruska državna agencija RIA-Novosti prenijela je Putinove riječi da odnosi Rusije i Kine nisu uperene ni protiv koga.

"Naša saradnja u svjetskim pitanjima danas je jedan od glavnih stabilizujućih faktora na međunarodnoj sceni", rekao je Putin.

Putin je pohvalio Sija na njegovoj inicijativi Pojas i put u sklopu koje namjerava da gradi puteve, luke, elektrane i drugu infrastrukturu koja povezuje Kinu sa susjedima.

Kremlj je saopštio da će dva predsjednika razgovarati o ključnim oblastima razvoja rusko-kineske saradnje, i razmijeniti mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima.

U razgovoru za kinesku novinsku agenciju Sinhua u sredu Putin je pozdravio "iskrenu želju" Pekinga da radi na rješenju ukrajinske krize.

Kina redovno poziva na poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, gde se podrazumijeva Ukrajina, ali takođe poziva da se uzme u obzir zabrinutost oko bezbjednosti Rusije.

Tokom Putinove posjete stručnjaci očekuju da će Moskva i Peking slaviti svoje partnerstvo i potpisati više trgovinskih sporazuma.

Si i Putin
foto: REUTERS

Oni treba takođe da objave zajedničko saopštenje i da prisustvuju večeri kojom se obilježava 75 godina diplomatskih odnosa između dvije zemlje, prema saopštenju Kremlja.

Putin treba da se sastane sa premijerom Li Ćijangom i u petak da otputuje u Harbin na sjeveroistoku da posjeti sajam posvećen trgovini i investicijama.

Bliske veze dvije zemlje nailaze na sve veću podozrivost više zapadnih zemalja, piše Frans pres.

Vašington je Pekingu dao crvenu liniju da ne snabdijeva Rusiju direktno sa oružjem i kaže da za sada nema dokaze da se to ne poštuje. Ali SAD ocjenjuju da kineska ekonoomska podrška ipak omgućuje Rusiji da ojača svoju proizvodnju raketa, dronovga i tenkova.

Kinesko-ruska razmjena "eksplodirala" je od početka ruske invazije Ukrjaine i dostigla 240 milijardi dolara 2023. godine, prema podacima kineske carine. Ali kineski izvoz ka Rusiji pao je u martu i aprilu poslije prijetnje Vašingtona da će uvesti sankcije finansijskim institucijama koje podržavaju ruski rat.

Bonus video: