Francuska pokrenula operaciju provođenja zakona u Novoj Kaledoniji

Ostrvo se nalazi oko 1.200 kilometara istočno od Australije. Na sva tri referenduma o nezavisnosti, koji su održani 2018., 2020. i 2021. godine, stanovnici su glasali za ostanak u sastavu Francuske

3804 pregleda 3 komentar(a)
Nova Kaledonija (Ilustracija), Foto: Reuters
Nova Kaledonija (Ilustracija), Foto: Reuters

Francuska je pokrenula opsežnu operaciju sprovođenja zakona u južnopacifičkom arhipelagu Nove Kaledonije kako bi očistila put do aerodroma, nakon što je u neredima protiv izborne reforme poginulo šest osoba, piše Reuters.

Ova operacija "sa više od 600 žandara" ima za cilj da "povrati potpunu kontrolu nad 60 kilometara glavnog puta između Noumee i aerodroma", objavio je na mreži X francuski ministar unutrašnjih poslova, Žerald Darmanin.

Operacija je pokrenuta i nakon što je Novi Zeland zatražio od Francuske da osigura aerodrom kako bi vratio svoje državljane u domovinu.

''Spremni smo za polijetanje i čekamo odobrenje francuskih vlasti'', rekao je novozelandski ministar vanjskih poslova, Vinston Piters.

U nedostatku letova za i iz Nove Kaledonije, obustavljenih od utorka, vlada arhipelaga procijenila je da je na aerodromu blokirano oko 3200 ljudi. Nemiri su počeli u ponedjeljak kada je Francuska raspravljala o predlogu zakona koji bi hiljadama francuskih građana u tom arhipelagu južnog Pacifika dao pravo glasa na pokrajinskim izborima. Pokret za nezavisnost Nove Kaledonije strahuje da će takva promjena da rezultira slabljenjem političkog uticaja među domorodačkim narodom Kanak.

Nacionalna skupština u Parizu reformu je usvojila preko noći sa 351 glasom "za" i 153 glasa "protiv". Za Pariz je Nova Kaledonija važna vojno i geopolitički, ali i zbog nalazišta nikla. Područje na kojem živi oko 270.000 stanovnika steklo je veliku autonomiju sporazumom iz Noumee.

Ostrvo se nalazi oko 1.200 kilometara istočno od Australije. Na sva tri referenduma o nezavisnosti, koji su održani 2018., 2020. i 2021. godine, stanovnici su glasali za ostanak u sastavu Francuske. Međutim, pokret za nezavisnost je bojkotovao posljednje glasanje i najavio da ne namjerava da prihvati rezultate.

Bonus video: