Ocjene i pritisak na nastavnike: Problem prepoznati kako bi se stvari promijenile

Slavka Lakčević, predsjednica sekcije žena Sindikata prosvjete i profesorica engleskog jezika, kazala je da je poklanjanje ocjena postala uobičajena pojava

2274 pregleda 3 komentar(a)

Da je kraj školske godine i vrijeme kada se vrši najveći pritisak na nastavnike da zaključe ocjene koje đaci nijesu zaslužili saglasna je i dugogodišnja nastavnica CSBH jezika u OŠ "Radojica Perović" Mirka Živković. Ona je gostujući u Bojama jutra TV Vijesti podijelila iskustvo.

"Početkom školske godine, kad su došli roditelji i tražili razgovor u kancelariji direktorice i onda sam otprilike napadnuta. Kako radim? Zašto ova ocjena? A krajnji cilj je ocjena. Znate, žale se, e ne radim dobro, e tražim, e zahtjevna sam, e stroga sam. A onda, kad se sve to ogoli, ocjena je ona najvažnija i u suštini se žale samo zato da bi dijete imalo višu ocjenu. Tako da onda budu ti razgovori negdje mučni i neprijatni. Borite se s tim. I svakako, da je ovo neki period koji je za nas stvarno najteži."

Sindikat prosvjete je nedavno uputio apel kolegama da ne podliježu pristiscima učenika, roditelja i uprava škola da poklanjaju ocjene na kraju školske godine. Slavka Lakčević, predsjednica sekcije žena Sindikata prosvjete i profesorica engleskog jezika kazala je da je poklanjanje ocjena postala uobičajena pojava.

"Tu se nalazimo u jednom, ja bih rekla trouglu - roditelji, kolege i menadžment škole. Postoje slučajevi gdje roditelji direktno traže od nastavnika da se ocjena popravi i to ne samo jedna, već više ocjena, nažalost. Postoje slučajevi kada utiču preko nama dragih ljudi, preko roditelja, braće, komšija i td. A postoje i slučajevi kada vas kolege prosto zamole da učinite nešto kada je određeni učenik po pitanju. Zatim direktor i samo vođenje sjednice odjeljenskog vijeća je samo po sebi protiv zakona. Dakle, zamjenici i direktori nisu članovi odjeljenskog vijeća i ne bi trebalo da vode sjednicu. To je isto neka vrsta pritiska na samog nastavnika", istakla je Lakčević.

Direktor OŠ "Vuk Karadžić" Budimir Vukićević istako je da pritisaka na nastanike nema u njegovoj školi, te da je iznenađen apelom Sindikata prosvjete.

"Prosvjetni radnici imaju autonomno pravo kada je u pitanju ocjenjivanje učenika. To su određene procjene. Stojim iza toga da su svi prosvjetni radnici, toliko savjesni da izvedu ocjenu koju dijete zasluži. Nikad prosvjetni radnik neće pogriješiti ako da i ocjenu više u odnosu na pokazano trenutno znanje. To je nešto što prosvjetni radnici razumiju i to je nešto što ja preporučujem i mladim kolegama koji se zapošljavaju. Svaka ocjena mora da ima jednu dozu motivacije." istakao je Vukićević.

Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji navodi da je najvažnije da se problem prepozna i konačno nešto uradi po tom pitanju kako bi se stvari promijenile.

"Da sad nešto uljepšavamo sliku i da tvrdimo da to baš nije tako, mislim da nikome od nas neće biti dobro od toga", navela je Mihailović.

Bonus video: