Opština Tivat hoće da uvede red u zaliv: Od silnih brodova koji se sidre država nema ni euro

Opština predložila da se izgrade dva sidrišta, jedno ispod ostrva Sveti Marko, drugo kod Porto Montenegra i tako reguliše vezivanje jahti i brodova u Boki Kotorskoj

16552 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Od brojnih plovila koja ljeti dolaze u Crnu Goru, država ubira nula eura. U Tivtu su digli glas i traže od nadležnih iz Podgorice da se ovo konačno riješi.

"Većina tih brodova koristi priliku, ne samo što se sidri besplatno i bez ikakve kontrole, već i svoje takozvane crne tankove prazni u Bokokotorski zaliv što je jedna velika ekološka katastrofa i što direktno nama utiče na turistički proizvod. Ono što je veoma važno je da država pokaže da postoji na moru", kaže predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

Ivan Mraković sa Pomorskog fakulteta Kotor smatra da je nedopustivo da neko dođe sa strane i radi šta mu padne na pamet, ali i da je dobro da postoji volja i intencija da se problemi rješavaju.

Zato je Opština Tivat nadležnima poslala Iniciijativu kako da se to riješi...

U planskoj dokumentaciji već je ucrtana lokacija za sidrenje brodova ispod ostrva Sveti Marko. Opština Tivat je napravila čitav projekat, naš Sekretarijat za privredu o formiranju sidrišta kojim će gazdovati naše Komunalno preduzeće, naplaćivaće tu uslugu. Sada u saradnji je važno da sa novim rukovodstvom Morskog dobra radićemo ubrzano na toj proceduri", kazao je Komnenović.

Tivćani ukazuju na negativne efekte ove sive zone u Bokokotorskom zalivu.

"U ljetnjoj sezoni imamo gomilu plovila, jahti i brodova koji se sidre svugdje po zalivu gotovo neregulisano i sada je lako zamisliti jednu situaciju u kojoj imamo jednu jahtu koja je usidrena, dođe do promjene vjetra i lanac njen pokosi čitavo jedno polje posejdonije, a svi znamo da je posejdonija pluća Mediterana i da najviše kiseonika u našoj atmosferi dolazi iz mora", kaže Frano Tripović, iz Jedriličarskog kluba "Delfin”.

U Tivtu planiraju dva nova sidrišta, jedno kod ostrva Sveti Marko, drugo kod Porto Montenegra, sve skupa oko 100 novih vezova.

U planu je i uvođenje linijskog pomorskog prevoza kako bi se izbjegle saobraćajne gužve, koje su prisutne čak i van turističke sezone...

"Drago mi je što su privatne inicijative prepoznale tu biznis šansu i mislim da će jedna od njih, da je ne reklamiramo, biti već u upotrebi ovoga ljeta. Radi se o brodovima na električni pogon. Ovoga ljeta mislim da će uspostaviti liniju u kotorskom zalivu, plan je da se uspostavi za čitavu Boku", kaže Komnenović.

Za čitavu Boku bi značila i gradnja takozvanog vodenog terminala, koji bi omogućio dolazak putnika morskim putem, kao recimo u Veneciji i dodatno uticao na smanjivanje saobraćajnog kolapsa...

Bonus video: