BIRN: MUP nabavio izraelski softver za prepoznavanje lica

Podaci koje je dostavio AZLP pokazali da je MUP nabavio softver za prepoznavanje lica Better Tomorrow, koji proizvodi izraelska kompanija AnyVision

14618 pregleda 26 reakcija 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) posjeduje opremu za prepoznavanje lica koja se može koristiti u okviru sistema za nadzor javnih površina u Podgorici, Baru i Budvi, piše BIRN, navodeći da je to pokazalo njihovo istraživanje.

Podaci koje je BIRN-u dostavila Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP) pokazali su da je MUP nabavio softver za prepoznavanje lica Better Tomorrow koji proizvodi izraelska kompanija AnyVision. Softver je nabavljen u okviru projekta sistema video nadzora javnih površina, a kamere, čija je namjena prepoznavanje lica, postavljene su na lokacijama u Podgorici, Baru i Budvi.

Tokom nadzora 2021. i 2022. godine AZLP je utvrdio da su takve kamera bile uključene, ali da one nisu povezane na softver za prepoznavanje lica, koji je u tom momentu bio u fazi implementacije, podsjeća BIRN.

Navode da MUP nije odgovorio na njihova pitanja od prošlog decembra, koja se odnose na detalje nabavke softvera i kamera za video nadzor, uključujući i da li je tokom testnog režima rađena biometrijska analiza.

"U Crnoj Gori ne postoji jasan zakonski okvir kojim je regulisana upotreba biometrijskih mjera na javnim površinama i njihova masovna obrada. Zakonom o zaštiti ličnih podataka predviđeno je da biometrijske mjere mogu primjenjivati državni organi radi bezbjednosti lica ili imovine, ali samo u vezi sa ulaskom u poslovni i službeni prostor uz prisustvo zaposlenih. Zakonom je predviđeno da se radi bezbjednosti mogu snimati javne površine", piše BIRN.

Zakonom je, dodaju, predviđeno i da prije svake automatske obrade biometrijskih podataka MUP mora tražiti saglasnost AZLP-a, jer to predstavlja poseban rizik za lična prava i slobode.

Izraelska kompanija AnyVision opisuje program Better Tomorrow kao „najnapredniji svjetski taktički sistem za nadzor zasnovan na vještačkoj inteligenciji, sposoban da otkrije, prati i prepozna osobe od interesa i predmete na masovnim skupovima u realnom vremenu“.

"Prema pisanju izraelskog dnevnika Haaretz iz jula 2019. godine i američkog The Washington Posta iz novembra 2021. godine, tehnologiju AnyVision-a za prepoznavanje lica , između ostalih, koristila je izraelska vojska 2019. godine za tajni nadzor nad palestinskim civilnim stanovništvom u okupiranoj Zapadnoj obali, nakon čega je svjetski tehnološki gigant Microsoft, prema pisanju agencije Reuters, odlučio da proda svoje akcije u izraelskoj start up firmi i saopštio da više neće praviti manjinska ulaganja u kompanije koje prodaju kontroverznu tehnologiju", piše BIRN.

Bonus video: