Ministar ne haje za mišljenje inspekcija

Zdravko Blečič nakon dva negativna nalaza nadzora imenovan za komandira u punom mandatu

15743 pregleda 55 reakcija 55 komentar(a)
Foto: nema
Foto: nema

Nakon što je inspekcija Ministarstva unutrašnjih poslova prije mjesec zabranila rad Zdravku Blečiću, a ministar tog resora Danilo Šaranović poništio rješenje, on je ponovo na čelu Službe zaštite Glavnog grada Podgorica, potvrdili su “Vijestima” iz Službe zaštite.

“Podgorički vatrogasci imaju komandira u punom mandatu koji se na osnovu Rješenja o određivanju vršioca dužnosti komandira Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada nalazi na čelu ovog organa. Njegovo ime je Zdravko Blečić”, naveli su u odgovoru redakciji, koji je nepotpisan.

Na upit “Vijesti” o statusu komandira Službe zaštite i Blečiću, nisu odgovorili iz Glavnog grada.

“Vijesti” su, pored ostalog, podsjetile da su inspekcije dva resora, unutrašnjih poslova i Ministarstva javne uprave (MJU), utvrdile da Blečić ne ispunjava uslove za komandira službe zaštite i spasavanja, da je ministar unutrašnjih poslova poništio rješenje inspekcije tog resora i pitale kako će Glavni grad postupiti konkretno u odnosu na mišljenje inspekcije resora koji vodi Maraš Dukaj. “Vijesti” su Glavni grad pitale i, ako, prema mišljenju ministra unutrašnjih poslova, za komandira Službe zaštite ne igra ulogu iskustvo od pet godina sa VII-1 stepenom nivoom kvalifikacija, da li je i zbog čega bilo relevantno da se podatak da je Blečić volontirao pet godina, nalazi u njegovom dosijeu.

Zdravko Blečić određen je za v. d. komandira podgoričke Službe zaštite rješenjem gradonačelnice od 26. 10. 2023. godine.

U vezi sa imenovanjem Blečića sredinom novembra prošle godine Odjeljenju upravne inspekcije resora javne uprave podnijeta je inicijativa, u kojoj se, između ostalog, navodi da Blečić ne ispunjava uslove za to radno mjesto. Krajem prošle godine, u toku vanrednog nadzora, inspektorka MJU, pored ostalog, utvrdila je da Blečić nakon sticanja akademskog zvanja - Specijalista državno-pravnih studija, nema pet godina radnog iskustva u VII-1 nivou kvalifikacija na poslovima zaštite i spasavanja, da je nakon toga obavljao poslove radnog mjesta vatrogasac-spasilac, u zvanju samostalni referent u Službi zaštite, kao i radna mjesta vatrogasac-spasilac, za koja je propisan uslov IV-1, odnosno III nivo kvalifikacija obrazovanja. Inspektorka je utvrdila i da se potvrda o radnom stažu Blečića, koju je dostavio Glavni grad, ne može prihvatiti kao dokaz u toj pravnoj stvari, da “radni staž u određenom trajanju ne znači i iskustvo u istom trajanju”. Inspektorka je utvrdila da se kao dokaz o potrebnom radnom iskustvo ne može prihvatiti ni uvjerenje pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske - Crkvene opštine Podgorica od 18. maja 2021. “imajući u vidu da je iskustvo u MPC stečeno na administrativnim i pravnim poslovima, a ne poslovima zaštite i spasavanja”.

Nakon te inicijative, u vezi sa određivanjem Blečića za v. d. komandira podgoričke Službe zaštite, u martu je podnijeta druga - tada Direkciji za inspekcijski nadzor Direktorata za zaštitu i spasavanje MUP-a. I inspekcija MUP-a, sredinom aprila, utvrdila je da Blečić ne ispunjava uslove za v. d. komandira Službe zaštite i tada donijela rješenje kojim je Blečiću zabranila rad.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, međutim, poništio je to rješenje.

Bonus video: