Država će platiti i rad doktora vikendom

Zaposleni u svim domovima zdravlja nakon 17 godina neće besplatno raditi subotom i nedjeljom. U narednom periodu izabrani doktori predstaviće i najbolji model za vraćanje kapitacija i usluga, koje su ukinute Granskim kolektivnim ugovorom u novembru 2022. godine

23505 pregleda 65 reakcija 16 komentar(a)
Traže najbolji model za vraćanje kapitacija i usluga (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Traže najbolji model za vraćanje kapitacija i usluga (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Izabrani doktori na nivou cijele države imaće plaćena dežurstva uz osmočasovno vrijeme, nakon gotovo dvije decenije, a to je rezultat pregovora Sindikata izabranih doktora Crne Gore (SIDCG) i Ministarstva zdravlja.

Predsjednik SIDCG Igor Ljutica kazao je “Vijestima” da nakon 17 godina ljekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti neće raditi besplatno subotom i nedjeljom, nakon što je u januaru ovaj model izdejstvovan za najveći, podgorički Dom zdravlja.

“Time ne samo da je ispravljena nepravda prema izabranim doktorima već je i sačuvan državni budžet od svih potencijalnih tužbi kao i onih koje su pokrenute usljed kršenja Zakona o radu na štetu ljekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ključni doprinos realizaciji osmočasovnog radnog vremena dalo je aktuelno Ministarstvo zdravlja”, rekao je Ljutica.

On je pojasnio da će taj sindikat krajem ovog mjeseca organizovati i dva okrugla stola na kojima će, kako kaže, svi dobiti šansu da daju predloge i pokažu viziju najboljeg rješenja za zaposlene u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

U SIDCG tvrde i da “savršeno razumiju da postoji veliki broj građana koji nije u potpunosti zadovoljan kako sistem funkcioniše nakon trideset i više godina”.

“Sindikat izabranih doktora upravo zbog toga pokušava da se izbori za zdravu sredinu za rad ljekara, ne samo da bi se odlučili za rad u domovima zdravlja, već i da bi se uopšte postojeći doktori zadržali u sistemu. Duga čekanja su upravo direktan pokazatelj manjka ljudskih resursa u sistemu”, istakao je Ljutica.

Ljutica
Ljuticafoto: Privatna arhiva

Ministarstvo zdravlja u saradnji sa strukovnim udruženjima koja okupljaju izabrane doktore u narednom periodu trebalo bi da radi na pronalaženju najkvalitetnijeg modela, kako bi se ljekarima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti plata ponovo obračunavala na osnovu usluga i kapitacija.

“Upravo ovih dana SIDCG i Udruženje izabranih doktora delegirali su predstavnike iz svojih redova koji će Ministarstvu zdravlja predstaviti najbolji model za vraćanje kapitacija i usluga. Ukidanje obračuna zarada po ranijem modelu, koje je donio prethodni saziv Ministarstva zdravlja, tačnije ministar Dragoslav Šćekić i njegovi pomoćnici Slađana Ćorić, Radovan Nikolić i Stevan Đurišić, ne samo da je dovelo do umanjenja naših plata, već i direktno ugrozilo kvalitet zdravstvene zaštite građana”, rekao je Ljutica.

U SIDCG tvrde da trenutno jedino Crna Gora, pored Sjeverne Makedonije, nema obračun zarada za izabrane ljekare po osnovu kapitacije i usluga. Stara metodologija podrazumijevala je plaćanje tima izabranih doktora kombinacijom kapitacije i plaćanja po uslugama 50:50, što znači da 50 odsto zarade zavisi od broja registrovanih osiguranika i njihove starosne strukture, dok ostalih 50 odsto zavisi od stvarnog obima pruženih usluga.

To je ukinuto Granskim kolektivnim ugovorom koji je potpisan u novembru 2022, između Ministarstva zdravlja, Samostalnog sindikata zdravstva i Sindikata zaposlenih u zdravstvu.

Zbog toga je Sindikat izabranih doktora tokom prošle godine u dva navrata organizovao protest ispred Vlade, nakon bezuspješnih pokušaja da neko iz izvršne vlasti pregovara sa njima o vraćanju starog modela obračuna zarada. Iz prethodnog ministarstva kazali su da je “ponašanje ljekara SIDCG previše dramatično i da se primjećuje odsustvo realnosti”, te da nije tačno da je ukidanje kapitacija i usluga dovelo do smanjenja njihovih zarada.

Nakon što ih je novi ministar zdravlja Vojislav Šimun po dolasku na tu funkciju u novembru prošle godine primio na razgovor, izabrani doktori okupljeni u SIDCG odustali su od štrajka.

Bonus video: