Zenović: Odović da ponisti sve nezakonite saglasnosti

Pozivam nadležne u ministarstvu da prestanu sa nezakonitim djelovanjem i zloupotrebama službenog položaja, kao i da ponište po službenoj dužnosti sve nezakonite saglasnosti koje su do sada izdali

1464 pregleda 56 reakcija 6 komentar(a)
Zenović, Foto: Demokrate
Zenović, Foto: Demokrate

Nosilac liste “Demokratske Crne Gore pod nazivom "Ojačaj, Obnovi, Oživi - Budva odlučuje! - Đorđe Zenović" Đorđe Zenović pozvao je ministra prostornog planiranja urbanizma i državne imovine Janka Odovića da ponište sve nezakonito izdate saglasnosti

"Nakon gradnje solitera kod vrtića, ministarstvo Janka Odovića i državni arhitekta Siniša Minić izdali su u februaru mjesecu još jednu nezakonitu saglasnost na idejno rješenje za gradnju još jednog solitera na zelenoj površini kod tzv. Crvene zgrade. Naime, iako je za gradnju na toj urbanističkoj parceli potrebno da se sa Opštinom Budva rješe imovinsko-pravni odnosi, odnosno da Skupština Opštine Budva da saglasnost na ustanovljavanje prava službenosti preko svoje parcele, a u konkretnom slučaju preko trotoara i parkinga, glavni državni arhitekta je izdao saglasnost i time po mojoj sumnji izvršio više krivičnih djela", saopštio je Zenović.

Navodi da u rješenju državni arhitekta je naveo da je "aktom Opštine Budva - Sekretarijata za investicije, utvrdjeno da je na zahtjev imenovanog privrednog društva Sekretarijat za investicije dao saglasnost da se odobri ustanovljavanje prava službenosti preko katastarskih parcela".

"Što je samo prvi korak u pripremi odluke o davanju saglasnosti za ustanovljavanje prava službenosti koji priprema Sekretarijat za zaštitu imovine, koji, nakon što dobije sve saglasnosti dostavlja predlog odluke predsjedniku Opštine, koji je dalje dostavlja Skupštini na izjašnjavanje. Napominjem da sam, dok sam bio na čelu Sekretarijata za zaštitu imovine, proslijedio zahtjev investirora na saglasnost i Sekretarijatu za urbanizam i Gradskoj arhitektici, jer se radi o ustanovljavanju prava službenisti preko trotoara i parkinga, što predstavlja javnu gradsku infrastrukturu".

Zenović navodi i da dok je bio u Sekretarijatu da odgovore nije dobio.

"A prostim uvidom u održane sjednice Skupštine Opštine vidi se da se predmetna odluka nikad nije našla na dnevnom redu. Član 38. stav 1. tačka 9. Zakona o lokalnoj samoupravi propisuje da Skupština odlučuje o raspolaganju nepokretnom imovinom, a nikako izvršni organ Opštine, pa je jasno da je saglasnost Glavnog državnog arhitekte izdata na osnovu nepotpune dokumentacije i protivno zakonu. Posebno je čudno da je u poslijednih nekoliko mjeseci ministarstvo na čijem je čelu Janko Odović izdalo veći broj saglasnosti na gradnu isključivo licima blisko povezanim sa političkom partijom koju predstavlja, ali i da nekoliko mjeseci odbijaju da zapečate gradilište MIA Investmen, gdje investitor gradi bez adekvatne dozvole. Pozivam nadležne u ministarstvu da prestanu sa nezakonitim djelovanjem i zloupotrebama službenog položaja, kao i da ponište po službenoj dužnosti sve nezakonite saglasnosti koje su do sada izdali. Ukoliko se na osnovu istih dozvoli prijava gradnje, biću prinudjen da SDT-u podnesem prijave protiv svih odgovornih", zaključio je Zenović.

Bonus video: