Senatori poslije susreta sa Milatovićem: Crna Gora važna članica NATO-a, SAD zahvalne zbog podrške Ukrajini

"SAD podržavaju primjenu reformi u Crnoj Gori koje su potrebne za članstvo u EU", napisao je predsjedavajući Odboru za spoljne poslove u Senatu Ben Kardin

8140 pregleda 3 komentar(a)
Foto: foreign.senate.gov
Foto: foreign.senate.gov

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u poseti je Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je razgovarao sa brojnim članovima Kongresa koji su poslije sastanka istakli važnu ulogu Crne Gore kao članice NATO-a.

U srijedu se Milatović sastao sa članovima Odbora za spoljne poslove u Senatu: predsjedavajućim Benom Kardinom, vodećim republikanskim članom odbora Džimom Rišom, senatorkom Džin Šahin, te senatorima Pitom Riketsom i Krisom Marfiijem. Takođe je razgovarao sa senatorima Rodžerom Vikerom i Piterom Velčom.

Predsjedavajući odboru, demokratski senator Ben Kardin, na Iksu je objavio da je imao "produktivan razgovor sa Milatovićem".

"Zahvalni smo Crnoj Gori na vitalnoj ulozi kao članice NATO-a i podršci za Ukrajinu. SAD podržavaju primjenu reformi u Crnoj Gori koje su potrebne za članstvo u EU", napisao je Kardin.

Republikanski senator Džim Riš je u saopštenju naveo da "Crna Gora ima važnu ulogu kao članica NATO-a u jačanju kolektivne odbrane, dok Rusija i Kina predstavljaju ozbiljnu pretnju po transatlantsku bezbjednost".

"Crna Gora je uvijek imala značajnu ulogu u budućnosti Zapadnog Balkana i drago mi je što sam mogao sa predsjednikom Milatovićem da razgovaram o tome kako naše dvije zemlje mogu da rade zajedno i unaprijede zajedničke interese u regionu. Nadam se da će Crna Gora nastaviti da se integriše u transatlantsku zajednicu i doprinese zajedničkim regionalnim naporima, napretku ka EU i izdvajanju dva odsto BDP-a na odbranu", rekao je senator Riš.

Senatorka Šahin, predsjedavajuća senatskom Pododboru za Evropu, poručila je poslije razgovora da je Crna Gora važan saveznik.

"SAD su zahvalne na njenom impresivnom doprinosu NATO-u kao i nastavku podrške Ukrajini. Radujem se davanju podrške njenim naporima ka pristupanju EU", navela je Šahin na Iksu.

U najavi Milatovićeve posjete, koju je objavio njegov kabinet, navodi se i da će predsjednik Crne Gore tokom posjete Americi održati predavanje na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins, te da će biti gost na posebnoj sesiji Atlantskog saveta.

Crnogorski predsjednik je, kao najmlađi šef NATO članice, u ponedjeljak otvorio NATO samit mladih na Floridi.

“Jačanje kredibiliteta NATO članstva je jedan od ključnih prioriteta Crne Gore i nalazi se u samom vrhu moje agende. Članstvo Crne Gore u NATO doprinijelo je jačanju naše geopolitičke pozicije, ali i unaprjeđenju demokratizacije, vladavine prava i izgradnji nezavisnih institucija", navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Bonus video: