Todorović: Đeljošaj početkom nedjelje rekao da će podržati rezoluciju o genocidu u Jasenovcu

"Ono što je nejasno jeste da gospodin Đeljošaj ideju premijera Spajića o izglasavanju Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, predstavlja kao rad za tuđe interese, dok je Rezolucija o Srebrenici rad za crnogorske interese", rekla je Todorović i pitala kako predstavnici albanskih patija istovremeno mogu da budu i sa DPS-om i sa njima u vlasti

27253 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Foto: DNP
Foto: DNP

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomije Nik Đeljošaj promijenio je svoj stav o podršci rezoluciji o genocidu u Jasenovcu, jer je na sastanku lidera parlamentarne većine početkom protekle nedjelje saopštio da će istu podržati, rekla je portparola Demokratske narodne partije (DNP) Jovana Todorović.

Albanski forum, na čijem je čelu Đeljošaj, saopštio je ranije danas da neće podržati rezoluciju ni pod tačkom razno.

Ona kaže da, imajući u vidu njegovu nedavnu posjetu Prištini, nije teško zaključiti kako je došlo do promjene stava Đeljošaja.

"Ono što je nejasno jeste da gospodin Đeljošaj ideju premijera Spajića o izglasavanju Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, predstavlja kao rad za tuđe interese, dok je Rezolucija o Srebrenici rad za crnogorske interese. Čudni aršini i principi gospodina Đeljošaja, posebno njegovo žmurenje na jedno oko, kao da je on filter za čišćenje političkih grehova", kaže Todorović.

Poručuje Đeljošaju da je zahvaljujući isključivo podršci koalicije ZBCG postao potpredsjednik Vlade, a njegov kolega Maraš Dukaj ministar javne uprave, i to sa osvojena dva poslanička mandata po principu afirmativne akcije.

"Mi smo izgleda tad zažmurili na oba oka da bi Albanski forum mimo svake političke matematike i logike dobio dva resora i potpredsjedničku funkciju u vladi. Da li smo i tad radili u tuđem interesu ili je to bio interes Nika Đeljošaja? Očekivali smo da se gospodin Đeljošaj oglasi prije zbog kršenja koalicionog sporazuma i činjenice, da je jedan od potpisnika sporazuma, Genci Nimanbegu uz podršku jos jednog ministra u Spajićevoj vladi Fatmira Đeke, napravio koaliciju sa DPS-om u Ulcinju? A pošto se gospodin Đeljošaj nije oglasio, zaključujemo da je u ovom slučaju zažmurio na oba oka", ističe Todorović.

Dodaje da izgleda da predstavnici albanskih patija istovremeno mogu da budu i sa DPS-om i sa njima u vlasti, i da u tome ne vide nikakav moralno principijelni problem.

"Već sa pozicija vrhovnog autoriteta opredeljuju svoju političku milost prema nacionalnim pitanjima srpskog naroda, i to na način da su stradanje i genocid u Jasenovcu tuđi, a da je Srebrenica crnogorski interes. Kao što je po riječima gospodina Đeljošaja i NATO agresija bila humanitarna akcija. I predstavnici albanskih partija onda očekuju da dobiju naše glasove podrške za potpredsjednika Skupštine iz redova manjinskih naroda, jer nam po njihovom mišljenju čine čast da ih glasamo".

DNP će, rekla je Todorović, kao potpisnik koalicionog sporazuma ubrzo zatražiti sastanak sa Spajićem i pokrenuti pitanje kako je moguće biti na lokalnom nivou u koaliciji sa DPS-om, a na državnom sa onima koji su pobijedili DPS.

"Ili je političkim predstavnicima Albanaca sve dozvoljeno, dok Srbi ne smiju ni da pomenu svoje mrtve", zaključila je.

Bonus video: