Predstavljena nova verzija ChatGPT-a: dobio osobinu svojstvenu čovjeku

Ovaj model može čitati i diskutovati fotografije, može da prevodi različite jezike i da identifikuje emocije. Isto tako, novi model sada posjeduje memoriju, te je u stanju da zapamti ranija postavljena pitanja i teme

12908 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

OpenAI, američka startap kompanija, predstavila je najnoviju verziju ChatGPT-a, bržu od ranijih modela i programiranu tako da jdeluje komunikativnije, a čak može i da flertuje.

GPT-4o, nova verzija popularnog čet bota, biće predstavljen svim korisnicima ChatGPT-a, nezavisno od toga da li korisnici pretplaćeni ili ne. Ovaj model može čitati i diskutovati fotografije, može da prevodi različite jezike i da identifikuje emocije. Isto tako, novi model sada posjeduje memoriju, te je u stanju da zapamti ranija postavljena pitanja i teme, prenosi BBC.

Isto tako, GPT-4o ima lakši ritam razgovora, pri čemu nije zabilježeno kašnjenje između postavljanja pitanja i dobijanja odgovora.

Tokom demonstracije uživo i pomoću verbalne komunikacije, GPT-4o dao je korisne predloge za rešavanje jednostavne jednačine koja je bila napisana na komadu papira. Analizirao je i neki kompjuterski kod, prevodeći ga sa italijanskog na engleski i interpretirao je emocije na selfiju nasmijanog muškarca, prenosi portal nin.rs.

Koristeći topao američki ženski glas, pozdravio je svoje publiku i upitao ih kako su. Kada mu je publika uputila kompliment, novi model je odgovorio: “Prestani, crvenim”.

Međutim, demonstracija nove verzije ChatGPT-a nije bila besprekorna – naime, u jednom trenutku GPT-4o zamijenio je nasmijanog čovjeka za drvenu površinu, a takođe je u jednom momentu i počeo da rešava jednačinu koja u tom trenutku još uvijek nije bila prikazana. Ipak, GPT-4o ide putem koji upućuje na to da će uskoro postati sljedeća generacija AI digitalnog asistenta, i neka vrsta naprednog Sirija ili Hej, Gugl koji pamte ono što im je rečeno u prošlosti i mogu komunicirati na osnovu glasa ili teksta.

Bonus video: