Trijumf Švajcarske na Eurosongu

Završnica takmičenja bila je u sjenci diskvalifikacije predstavnika Holandije Josta Klajna nekoliko sati prije početka finala

24728 pregleda 59 reakcija 59 komentar(a)
Foto: Eurovision.tv
Foto: Eurovision.tv
Ažurirano: 12.05.2024. 08:46h

Predstavnik Švajcarske Nemo, pobjednik je 68. Pjesme Evrovizije.

On je trijumfovao s numerom The code, osvojivši 591 poen.

Ovo je treći trijumf Švajcarske na Eurosongu.

Nemo Metler, je rođen 1999. godine u Bielu i predstavlja se kao nebinarna osoba.

Drugo mjesto osvojila je Hrvatska, čiji je predstavnik Baby Lasagna osvojio 547 poena.

Treće mjesto osvojila je Ukrajina sa 453 osvojena boda.

Završnica takmičenja bila je u sjenci diskvalifikacije predstavnika Holandije Josta Klajna nekoliko sati prije početka finala.

Iako je najviše glasova publike osvojio hrvatski predstavnik Bejbi Lazanja (Baby Lasagna), Švajcarac je, zahvaljujući ubjedljivom vođstvu po glasovima žirija, zadržao prvo mjesto i dobio Zlatni mikrofon.

Samo muzičko-scensko takmičenje ostalo je u sjenci brojnih skandala: od učešća Izraela uprkos politizovanoj pjesmi, preko propalestinskih demonstracija i policijske intervencije protiv njenih učesnika, do eliminacije holandskog predstavnika, zbog čega je finalno veče imalo 25 učesnika, umjesto predviđenih 26, a holandski šef žirija odbio da javno saopšti kome su dodijelili glasove...

U pauzi između predstavljanja učesnika finala i glasanja, učinilo se da će se na sceni pojaviti članovi grupe ABBA, koja je pobijedila prije tačno 50 godina na ovom takmičenju, sa pjesmom Vaterlo (Waterloo), ali se to ipak nije dogodilo.

Legendarnu pjesmu najavili su hologrami članova švedskog sastava, a u njenom izvođenju su pomoć pružili i neki od prethodnih pobjednika Evrovizije, uključujući i Končitu Vurst.

Bonus video: