Ovaj insekt će se najvjerovatnije i ubuduće zvati po Hitleru

Neka imena koja postoje već decenijama danas kritikuju jer odaju počast kontroverznim ličnostima, potiču iz kolonijalnih naziva toponima ili su, kako navode neki naučnici, rasistička ili diskriminišuća

6109 pregleda 0 komentar(a)
Anophthalmus hitleri,, Foto: Screenshot/Youtube
Anophthalmus hitleri,, Foto: Screenshot/Youtube

Mali braon insekt će se najvjerovatnije i ubuduće zvati po Adolfu Hitleru. Do sada nije bilo zahtjeva da se naučna imena životinjskih vrsta mijenjaju iz etičkih razloga.

To važi i za bubu Anophthalmus hitleri, rekao je taksonom Daniel Vitmor, član međunarodne komisije za zoološku nomenklaturu. Komisija određuje pravila za davanje imena životinjskim vrstama.

Neka imena koja postoje već decenijama danas kritikuju jer odaju počast kontroverznim ličnostima, potiču iz kolonijalnih naziva toponima ili su, kako navode neki naučnici, rasistička ili diskriminišuća.

Sporno je možda stotine hiljada naučnih naziva, kažu u komisiji.

Ipak, komisija odbija preimenovanja iz etičkih razloga.

"Razumijemo da neka imena mogu izazvati nelagodu ili biti uvredljiva", rekao je Vitmor. Prioritet je, međutim, imati univerzalnu i stabilnu nomenklaturu kako ne bi bilo zabune.

"Nije naš posao da sudimo da li su imena uvredljiva ili etički neprihvatljiva, jer je to vrlo subjektivna i lična stvar."

Bonus video: