Šta ako dođe do rata ili vanrednog stanja u Srbiji: Građani da najmanje pet dana funkcionišu bez podrške institucija

Kako je prenio portal Balkanska bezbjednosna mreža, obezbjeđivanje zaliha hrane i drugih osnovnih životnih namirnica za najmanje pet dana smatra se obavezom pojedinaca u ratnim i vanrednom stanju radi obezbjeđenja uslova za život

6944 pregleda 22 reakcija 7 komentar(a)
Detalj iz Beograda, glavnog grada Srbije, Foto: Shutterstock
Detalj iz Beograda, glavnog grada Srbije, Foto: Shutterstock

Građani Srbije u slučaju ratnog ili vanrednog stanja moraju sami da se pripreme da najmanje pet dana funkcionišu bez podrške javnih institucija, predviđa Koncept totalne odbrane zemlje.

Kako je prenio portal Balkanska bezbjednosna mreža, obezbjeđivanje zaliha hrane i drugih osnovnih životnih namirnica za najmanje pet dana smatra se obavezom pojedinaca u ratnim i vanrednom stanju radi obezbjeđenja uslova za život.

Ministarstvo odbrane izradiće propis koji će definisati individualne pripreme odnosno precizno će navesti šta bi to svaki građanin trebalo da ima od zaliha hrane i ostalih potrebština za preživljavanje tokom pet i više dana neke pretpostavljene krize.

Pandemija KOVID-19, rat u Ukrajini i politička nestabilnost svijeta nametnuli su promenu pristupa koji je dojuče bio usredređen na procjenu da zemljama kao što je Srbija potreban sistem odbrane sa relativno malom profesionalnom oružanom silom.

Novi trend je masovna totalna odbrana u kojoj svoj dio zadataka ima svaki dio društva i svaki građanin pojedinačno i na to se odnosi obaveza samoodrživosti tokom pet i više dana, prenosi portal.

Prije građanskog rata 1991. godine jugoslovenski model odbrane zasnivao se na mehanizmu totalnog angažovanja svih ljudskih resursa i za to se provodila obuka. Taj sistem se održao po inerciji uz postepeni pad interesa države, ali civilna odbrane je imala svoj važan dio zadataka u proljeće 1999. godine. Interes za civilnu odbranu je kasnije ugašen i od 2006. godine nije bio u nadležnosti Ministarstva odbrane.

Totalna odbrana je kao termin ponovo uvedena u strategije odbrane i nacionalne bezbjednosti decembra 2019. godine dok je Koncept totalne odbrane definisan prošle godine, ali taj dokument se drži u tajnosti.

Ministarstvo odbrane nedavno je objavilo sažetak osnova totalne odbrane koja je definisana kao zajedničke, sinhronizovane i hijerarhijski uređene mjere, složeni postupci i izvođenje aktivnosti borbenog i neborbenog karaktera. U ovkiru civilne odbrane jedan od prioriteta je da se obezbede potrebe i odbrane i stanovništva.

Državne strukture, privredna društva i preduzetnici u ratnom i vanrednom stanju obavezni su da obezbijede redovno snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama, vodom, gorivom, strujom i drugim proizvodima i uslugama. U tom kontekstu od građana se traži da sami prežive neko vreme ako okolnosti nametnu takvu potrebu.

Bonus video: