Zločin zbog politike i mržnje: Medicinski radnici se bore za život premijera Slovačke

Slovačkom premijeru Robertu Ficu ljekari se bore za život nakon što ga je teško ranio 71-godišnji napadač za kojeg vlasti tvrde da je bio politički motivisan

19602 pregleda 2 komentar(a)
Bezbjednosna služba prenosi Fica u vozilo, Foto: Rojters
Bezbjednosna služba prenosi Fica u vozilo, Foto: Rojters

Slovački premijer Robert Fico u kritičnom je stanju i životno ugrožen nakon što je ranjen u današnjem pokušaju atentata koji je šokirao Slovačku i izazvao osudu međunarodne zajednice. Slovački mediji su objavili da je napadač 71-godišnji muškarac, a ministar unutrašnjih poslova je saopštio da vlasti vjeruju da je napad politički motivisan.

Slovački ministar odbrane Robert Kalinjak kazao je da je Ficovo “stanje izuzetno ozbiljno”. On je na konferenciji za novinare ispred bolnice u Banskoj Bistrici kazao da se medicinski radnici “bore za njegov život” nakon što je pretprio ozbiljne povrede poslije višetrukih hitaca. “Trenutno nemamo dobre vrijesti i sve naše nade polažemo u ruke medicinskih specijalista u bolnici”, kazao je Kalinjak. U trenutku kada se Kalinjak obratio novinarima operacija slovačkog premijera je ulazila u četvrti sat.

Ministri Matuš Šutaj Eštok i Robert Kalinjak na sinoćnoj konferenciji za novinare u bolnici u Banskoj Bistrici
Ministri Matuš Šutaj Eštok i Robert Kalinjak na sinoćnoj konferenciji za novinare u bolnici u Banskoj Bistrici foto: REUTERS

Kalinjak, koji je ujedno i zamjenik premijera i prema slovačkom ustavu on bi trebalo da preuzme dužnost šefa vlade, kazao je da je Slovačka uvijek bila “zemlja ljudi koji su tolerantni... i koji prihvataju drugačija mišljenja”.

“Ovo što se dogodilo danas je stigma koja će nas progoniti dugi niz godina”, kazao je on. “Danas je najtužniji trenutak u 31-ogodišnjoj istoriji Slovačke... Napad na premijera je napad na demokratiju. Ovo je napad na samu državu”.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok je kazao da je napadač ispalio pet hitaca u premijera. On je rekao da početne informacije “jasno ukazuju na politički motiv napada” nakon predsjedničkih izbora u Slovačkoj. On je pozvao novinare i političare da “prestanu da šire mržnju” na društvenim mrežama, dodajući: “Ono što je sada počelo posijali su mnogi od vas, vaša mržnja”.

“Molim vas da mržnja ne bude odgovor na mržnju. To je apel svim političarima... To tražim od cijelog društva. Hajde da se smirimo. Ne ubijajmo jedni druge jer ne možemo poštovati tuđe mišljenje, kazao je Šutaj Eštok.

Incident je zapanjio Slovačku, članicu Evropske unije i NATO-a, koja nema istoriju političkog nasilja.

Fico, 59, je odmah nakon pucnjave prebačen u bolnicu u centralnom slovačkom gradu Handlova gdje je predsjedavao sastankom vlade. Kasnije je helikopterom prebačen u prijestonicu regiona Bansku Bistricu gdje mu je hitno ukazana njega pošto je njegovo stanje bilo previše ozbiljno da bude transportovan za Bratislavu.

U poruci objavljenoj na Fejsbuk nalogu slovačkog premijera, vlada je navela da je lider “pogođen više puta” i da će “sljedećih nekoliko sati biti odlučujući”.

Portparol bolnice je kazao da je Fico bio svjestan na putu do bolnice i da ga liječe od rana od metaka.

Fico
foto: REUTERS

Jedan očevidac kazao je za agenciju Rojters da je čuo četiri pucnja dok je Fico izlazio iz zgrade kako bi se rukovao sa okupljenim građanima koji su čekali da ga pozdrave. Policija je nakon toga jednog muškarca oborila na zemlju.

“Pokušaj atentata na premijera Roberta Fica je sproveden danas nakon sastanka vlade u Handlovi”, navodi se u saopštenju vlade.

Slovački mediji su objavili da je napadač bivši pripadnik obezbjeđenja u jednom tržnom centru, autor tri zbirke poezije i član Slovačkog udruženja pisaca. Jedan slovački novinar kazao je da se osumnjičeni obratio Ficu oslovljavajući ga nadimkom “Robo” prije nego što je pucao u njega.

Portal Aktuality.ks je objavio da je je sin napadača kazao da je njegov otac imao dozvolu za nošenje oružja. “Nemam apsolutno nikakvu predstavu o tome šta je moj otac namjeravao, šta je planirao, šta se dogodilo”, kazao je navodno sin napadača. Ni napadač ni njegov sin nijesu imenovani.

Fico napadač
foto: REUTERS

Televizija TA3 je objavila da su ispaljena četiri hica, i da je premijer pogođen u abdomen. Očevici su kazali da su pomislili da je neko iz šale bacio petarde dok nijesu vidjeli da je premijer pao.

“Mislim da je ovo košmar iz kojeg se neću probuditi”, kazala je novinarima 66-godišnja Lubica Valkova, koja živi u Handlovu. “Ovakve stvari se prosto ne dešavaju u Slovačkoj”, dodala je.”

Čaputova: Retorika mržnje vodi do postupaka iz mržnje

Odlazeća predsjednica Zuzana Čaputova, Ficova politička protivnica, osudila je “brutalni i bezobzirni napad na premijera. Ona je u obraćanju kazala da je šokirana. “Fizički napad na premijera je, prije svega, napad na osobu, ali je takođe napad na demokratiju. Svako nasilje je neprihvatljivo. Retorika mržnje kojoj smo svjedočili u društvu dovodi do postupaka mržnje. Molim vas, prekinite”, kazala je Čaputova koja je poželjela Ficu “puno snage u ovom kritičnom trenutku i brz oporavak”.

Novoizabrani predsjednik Peter Pelegrini, Ficov saveznik, nazvao je atentat “prijetnjom bez presedana za slovačku demokratiju. Ukoliko drugačije političko mišljenje izražavamo pištoljima na trgovima, a ne na biračkim mjestima, ugrožavamo sve što smo gradili zajedno tokom 31 godine od suvereniteta Slovačke”.

Atentat u Slovačkoj dogodio se tri nedjelje uoči ključnih izbora za Evropski parlament, na kojima se očekuje uspjeh populističkih i desničarskih partija u 27-očlanom bloku, podsjeća agencija Asošiejtid pres.

Fico
foto: REUTERS

Potpredsjednik parlamenta Luboš Blaha potvrdio je incident tokom sjednice Slovačkog parlamenta i odložio je do daljeg, prenijela je slovačka novinska agencija TASR.

Glavne slovačke opozicione partije, Progresivna Slovačka i Sloboda i solidarnost, otkazale su planirane proteste protiv kontroverznog vladinog plana za reformu javnog servisa za koje tvrde da će vladi dati potpunu kontrolu nad javnim radiom i televizijom.

“Apsolutno i snažno osuđujemo nasilje i današnji napad na premijera Roberta Fica”, kazao je lider Progresivne Slovačke Mihal Simecka. “Istoveremeno pozivamo političare da se uzdrže od izjava i koraka koji mogu doprinijeti daljem povećanju tenzija”.

Osuda iz međunarodne zajednice

Atentat na Fica osudili su evropski i svjetski zvaničnici. Bilo je reakcija šoka širom Evrope, a neki su nazvali pokušajem atentata na lidera u NATO državi, iako motiv za pucnjavu nije odmah bio očigledan.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen napisla je na mreži X da takvom nasilju “nema mjesta u našem društvu” i da “potkopavaju demokratiju - naše najdragocenije opšte dobro. Moje misli su sa premijerom Ficom i njegovom porodicom”, napisala je ona. Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel naveo je da ništa ne može opravdati nasilje i takve napade.

“Šokiran sam vijestima o napadu na slovačkog premijera Fica poslije sastanka slovačkog kabineta u Handlovi. Ništa ne može opravdati nasilje ili takve napade. Moje misli su sa premijerom i njegovom porodicom”, napisao je Mišel.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je na društvenoj mreži X napisao da je šokiran i zgrožen napadom na Fica.

“Želim mu snagu za brzi oporavak. Moje misli su s Robertom Ficom, njegovim voljenima i narodom Slovačke”, kazao je Stoltenberg.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je pucnjavu na slovačkog premijera Roberta Fica “monstruoznim” zločinom.

“Ne može biti opravdanja za ovaj monstruozni zločin. Poznajem Roberta Fica kao hrabrog i odlučnog čoveka. Snažno se nadam da će mu ove osobine pomoći da preživi ovu tešku situaciju”, naveo je Putin u telegramu slovačkoj predsjednici Zuzani Čaputovoj. Putin je takođe poželeo Ficu “brz i potpun oporavak”.

Predsjednik SAD Džo Bajden, takođe je osudio “užasan čin nasilja” i istakao da je američka ambasada u Slovačkoj u kontaktu sa vladom i spremna da pomogne.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da je neophodno uložiti “sve napore kako bi se osiguralo da nasilje ne postane norma ni u jednoj zemlji, formi ili sferi”.

Nemački kancelar Olaf Šolc osudio je “kukavički pokušaj atentata” na Fica. “Nasilju nema mjesta u evropskoj politici”, napisao je on na mreži X.

Češki predsjednik Petr Pavel kazao je da je “napad na Roberta Fica za očiglednu osudu, bez obzira na njegov motiv”. Trebalo bi da nam bude upozorenje o tome kuda nas duboko ukorijenjena zloba i agresivnost u društvu mogu odvesti. Želim da Robert Fico izađe iz ovog incidenta bez trajnih posljedica”.

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je da je “šokiran gnusnim napadom na njegovog prijatelja”. “Molimo se za njegovo zdravlje i brz oporavak”, poručio je Orban.Napad su osudili i ostali evropski i svjetski zvaničnici uključujući premijerku Italije Đorđu Meloni, britanskog premijera Rišija Sunaka, španskog lidera Pedra Sančeza, poljskoj premijera Donalda Tuska, kao i lidere Austrije, Holandije, Belgije i Estonije.

Bonus video: