navigacija Naslovnica Premium

DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI KULTURU U 2015.

1.1.2016 19:24

Autentičnost i raznovrsnost izraza likovnih stvaralaca

Godinu koja je na izmaku obilježila je i dodjela državne nagrade “Petar Lubarda” za 2015. istaknutom crnogorskom slikaru i kulturnom stvaraocu Filipu Jankoviću

Autentičnost i raznovrsnost izraza likovnih stvaralaca Otvaranje izložbe Dragana Karadžića
Foto: Savo Prelević Autor: Jelena Pavićević Tatar

 Među likovnim događajima po kojima ćemo pamtiti 2015. godinu svakako treba pomenuti retrospektivu akademika Dragana Karadžića pod nazivom “Slojevi pisma obale”, otvorenu u aprilu u podgoričkoj Modernoj galeriji, na kojoj je umjetnik  predstavio slike, crteže i akvarele, nastale u posljednjih deset godina. 

Izložbu je pred brojnom likovnom publikom otvorio  hrvatski akademik Tonko Maroević riječima da slike Dragana Karadžića pokrivaju razdoblje umjetnikove zrelosti, sigurnosti, zapravo, razdoblje na putu na koji je umjetnik davno krenuo, a  sa kojeg danas bere definitivne plodove. Slikarstvo Karadžića je, prema riječima Maroevića,  asocijativno, bogato, izazovno, ono podsjeća na elemente iz prirode, ono ne ilustruje tu prirodu, ono je ne imitira, ono, na neki način, djeluje po ritmovima kao što to djeluju obalci, more, stijene.

Izložba koja je privukla veliku pažnju likovne javnosti, je i Flattened Fauna umjetnika  Siniše Radulovića, otvorena u septembru u “Ateljeu Dado” na Cetinju.  Radulović je iskoristio ogroman poetički potencijal, gotovo nadrealnih scena zabilježenih fotografskom i montažnom tehnikom, uvijek sa jednim pitanjem, kako dovesti, na bilo koji način, u iskustvenu vezu i premostiti zid što odvaja paralelnu onostranost, nestajanja bića i opredmetiti najapstraktniju misao o smrti i nestajanju.

Siniša Radulović Sa izložbe Siniše Radulovića

Svoje veliko predstavljanje sredinom septembra imala je i crnogorska umjetnica Ivanka Vana Prelević u Perjaničkom domu u Podgorici. Na izložbi naslovljenoj  “U snu san” umjetnica je izložila ambijentalne instalacije i objekte nastale u posljednje dvije godine. Prema riječima istoričara umjetnosti Ljubiše Simovića, riječ je o susretu lirske ženske prirode, krhke i ranjive, tihe, a raspjevane sa epskim, dramatičnim mitološkim i bučnim harmonijskim sklopom.   

Izložba renomiranog umjetnika i profesora Mileta Grozdanića u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, koja je početkom novembra otvorena u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”, posebno koncipiranom postavkom upoznala je brojnu publiku sa važnim elementima grafičkog oblikovanja i specifičnim tehnikama koje umjetnik koristi u svom radu. Jedan dio izložbe, čija je kustoskinja istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, obuhvata likovna ostvarenja umjetnika (slike, grafike) nastala tokom posljednje dvije decenije, dok drugi obuhvata ostvarenja iz oblasti grafičkog oblikovanja, kao posebno važnog segmenta koji prezentuje višedecenijski rad umjetnika na likovnoj i grafičkoj opremi knjiga, kataloga, plakata, časopisa, novina...

“Mile Grozdanić, umjetnik renesansnog profila - visokih intelektualnih i kreativnih sposobnosti stvorio je djelo koje karakterišu duhovnost, usavršenost, kultivisanost i likovni perfekcionizam. Njegovo slikarstvo, kao intelektualni, eruditski, duhovni, filozofski, psihološki, antropološki, likovnojezički i esteski fenomen koji se temelji na simboličkim i semiotičkim referencama, ne možemo u potpunosti spoznati našim empirijskim saznanjem. Ključevi  njegovog  dešifrovanja pohranjeni su u našim unutrašnjim prostorima bez čijeg aktiviranja ne bi bilo moguće shvatiti suštinski karakter njegovog djela”, zapisala je o umjetniku, Ljiljana Zeković.

Godinu koja je na izmaku obilježila je i dodjela državne nagrade “Petar Lubarda” za 2015. istaknutom crnogorskom slikaru i kulturnom stvaraocu Filipu Jankoviću. Umjetnik lirskog senzibiliteta, čiji likovni  opus decenijama donosi  autentičnost, bilo da je riječ o  mrtvoj prirodi, cvijeću, portretima, pejzažima, nagrađen je za rad “Mrtva priroda sa cvijećem” iz 2013. godine.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.