Markus Rašford zarađuje milione ali se bori i da djeca ne budu gladna

Njegova rodna zemlja možda je šesta najveća ekonomija na svetu, ali ima i 4,2 miliona dece koja trenutno žive u siromaštvu - što znači da njihovi roditelji ne mogu da priušte osnovne potrepštine za njih kao što su hrana, odeća i krov nad glavom - prema zvaničnim podacima vlade

4790 pregleda 97 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Postigao je senzacionalni gol u 87. minutu za pobedu u Ligi šampiona, ali misli Markusa Rašforda vrlo brzo su prešle sa fudbala na nešto drugo.

Nakon što je kratko proslavio pobedu u gostima od 2:1 protiv Paris Sen Žermena, 22-godišnji napadač Mančester Junajteda brzo je došao na Tviter… da bi izrazio politički stav.

Nakon što je tvitovao neke slike svog gola i slavlja, Rašford je napisao: „Ako možete da uradite jednu stvar za mene večeras, potpišite peticiju", misleći na kampanju za proširenje pristupa besplatnim obrocima za decu školskog uzrasta (trenutno ima skoro 500.000 potpisa).

Njegova rodna zemlja možda je šesta najveća ekonomija na svetu, ali ima i 4,2 miliona dece koja trenutno žive u siromaštvu - što znači da njihovi roditelji ne mogu da priušte osnovne potrepštine za njih kao što su hrana, odeća i krov nad glavom - prema zvaničnim podacima vlade.

Te brojke predstavljaju oko 30 odsto sve dece u zemlji, a procenjuje se da će do 2022. godine porasti za još jedan milion.

Siromaštvo neproporcionalno pogađa britansku decu iz manjinskih etničkih grupa - skoro pet od deset - i decu koju odgajaju samohrani roditelji.

Kao dete, fudbaler Mančester junajteda Markus Rašford spadao je u obe ove kategorije.

Getty Images

Iako 22-godišnji fudbaler ovih dana zarađuje 250.000 dolara nedeljno, odrastao je u siromaštvu u Velikom Mančesteru i jedan je od petoro dece koje je odgojila njihova samohrana majka Melani.

„Znam kako je biti gladan", izjavio je on za BBC početkom godine, u sklopu aktuelne akcije koja se vodi protiv ove neravnopravnosti.

Sastavljanje kraja s krajem

Rašfordovi su morali da se oslanjaju na socijalnu pomoć kako bi preživeli.

Markus je pohađao osnovnu školu u mančesterskoj oblasti, gde je 2018. godine 28,1 odsto dece dobijalo besplatne školske obroke, baš kao i svojevremeno on.

Njegova majka, koja je radila kao kasirka, jedva je sastavljala kraj s krajem, ali je njena istrajnost pružila karijeri njenog sina ključni podsticaj: ona je bila ta koja je ubedila Mančester junajted da primi Rašforda u omladinsku akademiju sa 11 godina, iako je minimalni uzrast za to bio 12.

Rašford je tako mogao da ima smeštaj bliže terenima za trening i da ima pristup boljoj ishrani.

Ostalo je fudbalska istorija, ali on nikad nije zaboravio teške početke.

Vlada menja odluku

U Engleskoj je 2019. godine oko 1,3 miliona dece potraživalo besplatne školske obroke - oko 15 odsto đaka koji se obrazuju u državnim školama.

A u junu ove godine, na vrhuncu pandemije Kovida-19 i njenih finansijskih posledica, premijer Boris Džonson saopštio je da vlada neće obezbeđivati vaučere za hranu za porodice sa niskim primanjima tokom letnjeg raspusta.

Kampanja na društvenim mrežama koju je predvodio napadač Mančester Junajteda naterala je vladu da promeni tu odluku, a Rašford je odlikovan Redom Britanskog carstva kao priznanje za njegove zasluge u pomoći ugroženoj deci.

Ali 21. oktobra, britanski parlament, u kom vladajuća Konzervativna stranka drži većinu, glasao je protiv predloga da se ovaj program produži do Uskrsa 2021. godine.

Nedelju dana pre toga, vlada je saopštila da „nije na školama da redovno obezbeđuju hranu za đake tokom školskih raspusta".

Ministri tvrde da je vlada pružila sasvim dovoljno pomoći porodicama sa niskim primanjima tokom pandemije.

Rašford je reagovao na tu odluku oštrom kritikom.

„Značajan broj dece odlazi u krevet večeras ne samo gladan, već s osećajem da nije važan zbog današnjih komentara", tvitovao je Rašford za svojih 3,5 miliona pratilaca.

„Nemam obrazovanje političara, kao što su to mnogi na Tviteru jasno istakli danas, ali imam životno obrazovanje, pošto sam prošao kroz to i proveo sam vreme sa porodicama i decom koji su najviše pogođeni ovim."

„Ta deca su važna", dodao je on.

Podrška prehrambene industrije

PA Media

Međutim, posle skupštinske odluke usledila je objava gradskih vlada, barova i restorana iz svih krajeva zemlje da će obezbediti besplatne obroke za ugroženu decu.

U septembru je Rašford uspeo da navede najveće supermarkete da lobiraju kod vlade za povećanje sredstava za to da siromašna deca imaju da jedu u Velikoj Britaniji.

Pored vođenja kampanje, Rašford je uspeo da prikupi i neka ozbiljna sredstva: početkom godine udružio se sa FerŠer UK i obezbedio je 25 miliona dolara za obezbeđivanje dnevnih obroka za decu u školama.

Podrška drugih fudbalera i sportista

Rašfordova kampanja izuzetno je dobro primljena i među njegovim kolegama, ali i drugim sportistima.

Mesut Ozil, fudbaler Arsenala, nemački reprezentativac turskog porekla, obezbeđuje 1.400 obroka dnevno u severnom delu Londona.

Rašfordove obaveze ne terenu kada je počela sezona 2020/21. nisu ga omele u tome: u utorak uveče posle utakmice sa PSŽ-om ponovo je apelovao na političare da urade više za ugroženu decu.

„Vreme je da ostavimo stranačku politiku po strani i poradimo zajedno na pronalaženju dugoročnog održivog rešenja za siromašnu decu koja nemaju šta da jedu u Velikoj Britaniji", tvitovao je on.

Malo je verovatno da će ovo biti poslednje reči Markusa Rašforda u borbi kojoj se potpuno predao i u kojoj daje sve od sebe.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: