Austrija: Novi zakon dozvoljava potpomognuto samoubistvo

Praksa će biti strogo regulisana, a svaki slučaj će procjenjivati dva ljekara - od kojih bi jedan morao da bude stručnjak za palijativnu medicinu

12658 pregleda 66 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

U Austriji je stupio na snagu zakon koji dozvoljava asistirano samoubistvo.

Od subote, odrasli koji boluju od neizlečivih bolesti ili pate od trajnog, iscrpljujućeg stanja, mogu da se opredele za potpomognuto samoubistvo.

Parlament je usvojio novi zakon u decembru, posle odluke Ustavnog suda o tom pitanju.

Praksa će biti strogo regulisana, a svaki slučaj će procenjivati dva lekara - od kojih bi jedan morao da bude stručnjak za palijativnu medicinu.

Zvaničnici kažu da je vlada takođe izdvojila sredstva za razvoj palijativnog zbrinjavanja kako bi se osiguralo da niko ne odluči da umre kada su druge opcije dostupne.

Asistirano samoubistvo, u kojem se obolelom daju sredstva da okonča sopstveni život, legalno je u susednoj Švajcarskoj.

Takođe je dekriminalizovano u nekoliko evropskih zemalja, među kojima su Španija, Belgija i Holandija.

Aktivna pomoć samoubistvu ostaće zabranjena u Austriji, a nova pravila eksplicitno isključuju maloletne osobe ili osobe sa mentalnim zdravstvenim problemima.

Odrasli koji žele da okončaju život moraju da imaju dijagnozu i potvrdu da su u stanju da sami donose odluke.

Pošto dobiju odobrenje dva lekara, pacijenti moraju da čekaju 12 nedelja da razmisle o odluci, ili dve nedelje ako imaju terminalnu bolest.

Ako i posle ovog perioda i dalje žele da nastave proces, onda mogu da dobiju smrtonosne lekove u apoteci pošto obaveste advokata ili notara.

Da bi se sprečile zloupotrebe, nazivi apoteka koje prodaju ove lekove biće otkriveni samo advokatima i notarima koji prime ova obaveštenja i neće se javno oglašavati.

Do sada je, prema austrijskim zakonima, svako ko je naveo ili pomogao nekome da izvrši samoubistvo, bio osuđen na pet godina zatvora.

Apsolutnu zabranu potpomognutog samoubistva ukinuo je prošle godine savezni sud, koji je presudio da se time „krši pravo na samoopredeljenje".

Ali ista kazna će ostati na snazi za one koji ubiju drugu osobu na njegov „ozbiljan i naglašen zahtev".

Pre nego što je parlament ove godine usvojio nova pravila, neki politički protivnici su tvrdili da postavlja previše prepreka na put onima koji traže pomoć pri smrti.

Drugi su tvrdili da su ograničenja premala, rekavši da psihijatrijska procena nije dovoljna za procenu sposobnosti pacijenata da donose odluke.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: