Prvi slučaj dječije paralize u Africi poslije šest godina

Zdravstvene vlasti u Malaviju proglasile su izbijanje zaraze dječije paralize tipa 1, pošto je zabilježen slučaj u glavnom gradu Lilongveu, navodi se u saopštenju SZO

3324 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AFP
Foto: AFP

U Africi je prvi put posle pet godina zabeležen slučaj dečije paralize, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Zdravstvene vlasti u Malaviju proglasile su izbijanje zaraze dečije paralize tipa 1, pošto je zabeležen slučaj u glavnom gradu Lilongveu, navodi se u saopštenju SZO.

Dečijom paralizom zaražena je trogodišnja devojčica.

Laboratorijske analize pokazale su je soj u Malaviju isti kao onaj pronađen u Pakistanu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Malavija.

Avganistan i Pakistan su jedine dve zemlje na svetu u kojima je dečija paraliza endemska bolest.

„Otkrivanje ove bolesti van dve zemlje gde je endemska, Pakistana i Avganistana, izaziva ozbiljnu zabrinutost.

Ova vest pokazuje da je važno da vakcinacija protiv dečije paralize bude prva na listi prioriteta", saopštila je Globalna inicijativa za iskorenjivanje dečije paralize, a prenosi agencija Rojters.

SZO je saopštila da bi zemlje afričkog kontinenta mogle veoma brzo da pokrene zajedničku akciju kao odgovor u borbi protiv širenja bolesti.

Prethodni slučaj dečije paralize u Africi zabeležen je 2016. godine u nigerijskoj državi Borno.

SZO je y avgustu 2020. saopštila da u Africi više nema dečije paralize.

Izazvana divljim polio virusom, dečija paraliza - poliomijelitis je zarazna bolest koja uglavnom pogađa decu mlađu od pet godina, napada koštanu srž i može da izazove nepovratnu paralizu i smrt kada pogodi mišiće grudnog koša.


Pogledajte video o deci koja učestvuju u ispitivanju vakcina protiv kovida


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: