Kako je njemačka policija zatvorila veliku rusku darknet stranicu

U proteklih šest mjeseci, ugašene su mnoge darknet pijace visokog profila, ali Hidra je bila naizgled nedodirljiva pred policijskim pokušajima da je zatvore

12998 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BKA
Foto: BKA

Ova stranica je bila bastion sajber-kriminala, opstajući duže od šest godina od prodaje droga i ilegalne robe.

Ali posle anonimne dojave, nemačka policija je zauzela servere stranice i zaplenila 23 miliona evra u bitkoinima.

„Radili smo na ovome mesecima i kad se konačno desilo, imali smo osećaj da smo postigli nešto veliko, stvarno veliko", dodaje Cvajbel.

Policija kaže da je na pijaci registrovano 17 miliona mušterija i više od 19.000 naloga prodavaca, koji sada nose oznaku policijske zaplene.

Hidra se specijalizovala za isporuku istog dana u „mrtvoj pošti", kada dileri droge (prodavci) sakrivaju pakete na javnim mestima pre nego što obaveste mušterije o lokaciji na kojoj mogu da preuzmu robu.

U proteklih šest meseci, ugašene su mnoge darknet pijace visokog profila, ali Hidra je bila naizgled nedodirljiva pred policijskim pokušajima da je zatvore.

Internet stranica je pokrenuta 2015. godine prodajući drogu, hakovane materijale, falsifikovane dokumente i ilegalne digitalne usluge kao što su mešanje bitokoina - koje sajber-kriminalci koriste za pranje ukradenih i iznuđenih digitalnih novčića.

Stranica je napisana na ruskom, a njeni prodavci su locirani u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Kazahstanu i okolnim zemljama.

BKA

Cvajbel kaže da je operacija za njeno zatvaranje počela anonimnom dojavom koja je ukazala na mogućnost da infrastruktura stranice ima hosting u Nemačkoj.

„Od američkih kolega smo dobijali neke naznake za to putem nadziranja darknet aktivnosti. I zato smo u julu i avgustu prošle godine počeli dublje da kopamo i da istražujemo ovo polje", kaže on.

Trebalo je mnogo meseci da se otkrije koja firma bi mogla da radi hosting za Hidru u Nemačkoj.

Na kraju je otkriveno da se radi o takozvanoj „neprobojnoj hosting" kompaniji.

Neprobojna hosting kompanija je ona kompanija koja ne radi proveru internet stranica ili sadržaja koji hostuje i rado će pružati usluge hostinga kriminalnim stranicama i izbegavati policijske zahteve za informacije o njenim mušterijama.

BKA

Cvajbel kaže da su njegovi istražitelji potom odneli dokaze nemačkom sudiji kako bi dobili dozvolu da se obrate server kompaniji i izdaju nalog za njegovo obaranje.

Kompanija je bila prisiljena da se povinuje zahtevu, inače bi i njeni zaposleni mogli da budu uhapšeni.

Posetioce stranice sada dočekuje policijsko obaveštenje: „Platforma i njen kriminalni sadržaj su zaplenjeni".

Iako slave uspeh, nemačke vlasti kažu da se plaše da ovo nije kraj sajber-kriminalne grupe Hidra, ukoliko ne budu mogli da pronađu njene članove i uhapse ih.

„Mi znamo da će oni pronaći drugi način za poslovanje. Verovatno će pokušati da podignu novu platformu i moraćemo pažljivo da ih pratimo.

„Ne znamo ko su počinioci, tako da nam je to sledeći korak", kaže Cvajbel.


Pogledajte video: Dileri droge na internetu ne haju za policiju


Ova vest je usledila u burnim vremenima za razne darknet pijace - najistaknutije stranice su poslednjih meseci zatvarane, ili dobrovoljno ili kao posledica policijskih aktivnosti.

Mnoga zatvaranja usledila su pošto su kriminalci sami odlučili da postepeno gase svoje operacije i nestanu sa plenom.

U januaru su se povukli administratori UniCC-a, darknet stranice koja je prodavala informacije sa ukradenih kreditnih kartica, navodeći za to zdravstvene razloge.

Dobrovoljna gašenja takođe su privela kraju rad Vajt haus marketa u oktobru 2021. godine, Kanazona u novembru i Toreza u decembru.

Međutim, istraživanje BBC-ja početkom godine pokazalo je da je najčešći način za gašenje darknet stranica putem tzv. „izlaznih prevara", kada administratori dobrovoljno ugase stranice ali tokom procesa pokradu sredstva mušterija.

„Svi smo se naježili", kaže Sebastijan Cvajbel, dok se priseća trenutka kad su ugasili Hidru, najveću darknet „pijacu" na svetu.


Pogledajte i video o tome šta je „dark veb"


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: