Bjekstvo iz kovid karantina u Kini: Radnici preskočili ogradu fabike za sklapanje ajfona

Stanovništvo i privreda Kine pokušava da se uhvati u koštac sa nultom kovid politikom predsjednika države Sija Đinpinga

9272 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Radnici u najvećoj fabrici za sklapanja ajfona u Kini pobegli su iz kruga postrojenja koje je zaključano zbog širenja korona virusa.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako najmanje 10 ljudi preskače ogradu fabrike kompanije Fokskon u gradu Džengdžou u centralnoj Kini.

Stanovništvo i privreda Kine pokušava da se uhvati u koštac sa nultom kovid politikom predsednika države Sija Đinpinga.

Još nije poznato koliko ima slučajeva zaraze u fabrici Fokskon.

Prošle nedelje, u Džengdžou, glavnom gradu provincije Henan, zabeleženo je 167 novih slučajeva zaraze.

Nedelju pre toga, bilo je 97 novih slučajeve, navodi novinska agencija Rojters.

Džengdžou ima 10 miliona stanovnika i zbog pojave nekoliko desetina novih slučajeva, nadležni su naredili delimično zaključavanje.

Fokskon, dobavljač delova za američku kompaniju Epl, ima stotine hiljada radnika u kompleksu u Džengdžou, ali nije saopštila koliko ih je zaraženo.

Kompanija Fokskon, čije se sedište nalazi na Tajvanu, prethodno je saopštila da neće sprečavati radnike da napuste kompleks.

Ipak, na snimku objavljenom na kineskim društvenim mrežama, vide se radnici koji su navodno snimljeni kako beže iz kruga fabrike i odlaze peške na dugo putovanje u gradove u kojima žive kako ih ne bi primetili u javnom prevozu.

Jedan od njih, 22-godišnjak koji se preziva Sija, rekao je za list Fajnenšal Tajms da je „u spavaonica potpuni haos" i da se radnici na silu zadržavaju u fabrici.

„Preskočili smo prvo plastičnu ogradu, pa onda i metalnu i izašli iz kompleksa", naveo je on.

Radnici takođe tvrde da je oblast oko fabrike već danima zatvorena, da se zaraženi zaposleni testiraju svakodnevno i potom stavljaju u karantin kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

Prošle nedelje, kompanija Fokskon je saopštila da je zabranila sve obroke u fabrici i naložila radnicima da jedu u sobama.

Novinarima je rečeno da se u fabrici održava „normalan nivo proizvodnje" zbog najnovijeg modela ajfon 14.

„Vlada se složila da nastavimo sa obrocima u samom krugu fabrike kako bi se poboljšao komfor i životni stil zaposlenih", navodi se u saopštenju Fokskona.

Dodaje se da za one koji žele da se vrate kući, „kompanija sarađuje sa vladom na organizovanju osoblja i vozila za prevoz za zaposlene".

BBC je kontaktirao kompaniju Fokskon za komentar.

U okviru nulte kovid politike u Kini, gradske vlasti su dobile široka ovlašćenja za brzo delovanje kako bi suzbili širenje epidemije.

Ovo obuhvata sve, od potpunog zaključavanja do redovnog testiranja i ograničenja putovanja.

Mnogi su se nadali da će predsednik Si odustati od nulte kovid politike pre kraja godine, ali je na nedavnom 20. kongresu Komunističke partije jasno stavio do znanja da se to neće desiti u skorije vreme.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: