Jevrejske grupe osudile prodaju nakita povezanog sa nacistima: Zahtijevaju obustavu i istragu

"Ne samo da su sredstva koja su omogućila kupovinu ovog nakita dijelom došla od arijanizacije jevrejske imovine... Ova prodaja takođe treba da finansira fondaciju Horten čija je misija da sačuva ime bivšeg naciste za buduće naraštaje", rekao je Jonatan Arfi

11751 pregleda 0 komentar(a)
Rubin Zora je jedan od komada koji ide na aukciju, Foto: Reuters
Rubin Zora je jedan od komada koji ide na aukciju, Foto: Reuters

Jevrejske grupe osudile su mutltimilionsku prodaju nakita koji pripadaju milijarderki čiji je muž stekao bogatstvo u nacističkoj Nemačkoj.

Hajdi Horten je bila austrijska naslednica čiji je suprug Nemac, Helmut Horten bio član nacističke partije.

Preuzeo je jevrejske firme pošto su njihovi vlasnici napustili Nemačku 1930-ih.

Aukcijska kuća Kristi stavila je na aukciju 700 komada nakita, čija je vrednost procenjena na više od 150 miliona dolara.

Prihod će ići u dobrotvorne svrhe, između ostalog i za istraživanje Holokausta, a i kuća Kristis će takođe dati „značajan doprinos" dobrim ciljevima.

Hajdi Horten je umrla 2022. u 81. godini, sa bogatstvom od 2,9 milijardi dolara, prema poslovnom magazinu Forbs.

Njen muž, koji je umro u Švajcarskoj 1987. godine, preuzeo je tekstilnu kompaniju Alsberg nakon što su njeni jevrejski vlasnici pobegli 1936. godine.

Ovo je bila prva od nekoliko jevrejskih firmi koje je stekao pod nacističkom vlašću.

Njegova robna kuća Horten AG postala je jedna od najvećih u Nemačkoj.

Nedavni izveštaj istoričara koji je naručila Horten fondacija otkrio je da je bio član nacističke partije, pre nego što je iz nje izbačen.

Među komadima koji će biti u prodaji su i 90-karatna dijamantsku ogrlica „Briolet Indije" Harija Vinstona i „Rubin Zora", dijamantski prsten Kartijea čija je vrednost do 20 miliona dolara.

Oko 250 komada biće stavljeno na aukciji u Ženevi do kraja nedelje, a ostatak će se prodavati preko interneta kasnije ove godine.


Pogledajte i ovaj video o suđenju nacističkim vođama:


Ali ova aukcija je izazvala gnev među jevrejskim grupama, koje pozivaju da se prodaja obustavi.

Centar Simon Vizental, jevrejska grupa za ljudska prava sa sedištem u SAD, zahteva da Kristi obustavi prodaju.

„Milijarde Hortenovih koje su upotrebljene za sklapanje ove kolekcije bile su i zbir profita od nacističke 'arijanizacije' jevrejskih robnih kuća", piše u pismu aukcijskoj kući.

Arijanizacija je bio termin koji su nacisti koristili za oduzimanje imovine od Jevreja i predaju je onima koji nisu Jevreji, kao i za isključivanje Jevreja iz poslovanja.

Uprkos tome što je prihod uplaćen u dobrotvorne svrhe i obrazovanje o Holokaustu, Američki jevrejski komitet je rekao da to „nije dovoljno".

„Umesto toga, aukciju bi trebalo odložiti dok se ne učine ozbiljni napori da se utvrdi koliki deo ovog bogatstva potiče od nacističkih žrtava", navodi se u saopštenju.

Kristi bi onda trebalo da usmeri bogatstvo Hortena „siromašnim i nemoćnim preživelima Holokausta koji su još među nama i obrazovnim programima koji prenose njihove priče", dodali su iz ove grupe.

„Ne samo da su sredstva koja su omogućila kupovinu ovog nakita delom došla od arijanizacije jevrejske imovine... ova prodaja takođe treba da finansira fondaciju [Horten] čija je misija da sačuva ime bivšeg naciste za buduće naraštaje", rekao je Jonatan Arfi iz Saveta jevrejskih institucija u Francuskoj.

Ali kuća Kristi brani aukciju.

„Fondacija i Kristi znaju da sav prihod ide u dobrotvorne svrhe, dobrotvornim organizacijama za zaštitu i dobrobit dece, medicinska istraživanja i zaštiti umetnosti", rekao je njen međunarodni šef nakita Rahul Kadakija novinskoj agenciji AFP.

„Verujemo da će na kraju prihodi od prodaje biti usmereni na dobro i to je razlog zašto smo odlučili da se upustimo u ovaj projekat", dodao je on.


Pogledajte i video o ženi koja je preživela Holokaust i oprostila nacistima:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: