Planeta Zemlja: „Veličanstveno, a tužno", kažu kritičari o novom serijalu emisije posvećene prirodi

U serijalu se prikazuju životinje širom svijeta koje se bore za opstanak usljed stalnih promjena životne sredine

11228 pregleda 2 komentar(a)
Foto: BBC Studios
Foto: BBC Studios

Veličanstvno, zadivljujuće, ali i užasavajuće i tužno - tako kritičari opisuju poslednji serijal Planete Zemlje Dejvida Atenboroa.

Emitovanje trećeg dela nagrađivanog programa počelo je u nedelju na BBC-ju Jedan (BBC One), a pogledalo ga je 5,6 miliona ljudi.

U serijalu se prikazuju životinje širom sveta koje se bore za opstanak usled stalnih promena životne sredine.

Gardijan je prvu epizodu opisao „veličanstvenim TV programom" novinarskog veterana.

„Serija izaziva strahopoštovanje i spektakularnih je razmera.

„Uživaćete zbog zadivljujućeg snimka, ali će vas i užasnuti", napisala je Rebeka Nikolson u recenziji sa pet zvezdica.

Dodala je i da je „alarmantno to što je nova sezona mračnijeg tona u odnosu na poslednju, emitovanu pre šest godina".

Dokumentarac 97-godišnjeg Atenboroa obiluje snimcima iz sveta prirode, među kojima su video zapisi zabeleženi dronovima i podmornicama na daljinsko upravljanje, prikupljenih poslednjih pet godina u 43 zemlje.

Publika se u prvoj epizodi, trećeg dela ovog programa, upoznaje sa obalama od Kenta do Južne Afrike, Meksika do Australije i šire.

Usredsređuje se na probleme karpiskih flamingosa na meksičkom poluostrvu Jukatan i slično ugroženih zelenih kornjača na ostrvu Rejn na Velikom koraljnom grebenu.

Prikazuju se i snimci stari 60 godina, kada je Atenboro prvi put posetio ostrvo, praćeno njegovim upozorenjem o razornom uticaju ljudske aktivnosti.

Kerol Midžli je u recenziji sa četiri zvezdice, objavljenoj u Tajmsu (Times) „seriju nazvala veličanstvenom", dodajući da bi lako „mogla da postane veoma tužna".

„Prizor pustinjskih lavova koji veslaju u moru da bi uhvatili ptice kormorane po mrklom mraku mi je neverovatan.

„Čitava gnezda karipskih flamingosa razbile su jake oluje (koje se pripisuju klimatskim promenama), a njihovi mladunci očajnički pokušavaju da se domognu stena, dok se u pozadini čuje Atenboroov glas: 'Potopljeni i hladni uskoro će nestati, ako ne budu uspeli da izađu iz vode. Dešava se da mladunci nekada ne prežive'", piše Midžli.

BBC Studios

Atenborou nema ravnog kada je reč o opisivanju lepote i krkhosti naše planete, zapisao je Ed Pauer, novinar britanskog Telegrafa.

Planeta Zemlja Tri „donosi blistavi vizuelni momenat o kojem bi Holivud mogao samo da sanja, sa snimcima flamingosa koji mašu krilima i njihovih mladih koji se bore da prežive na ledenoj kiši".

„U trenutku kada je u svetu toliko neizvesnosti, svedočimo ogromnom i uverljivom Atenboroovom poznavanju prirode koji deli sa nama", zaključio je on.

Serija se sada emituje u ranijem terminu za koji autor i producenti smatraju da je dobar i da će deci pomoći da bolje saznaju i razumeju svet prirode.

„Deca instinktivno shvataju na koji način svet funkcioniše", rekao je Atenboro, ukazujući i na opasnost koju izaziva krčenje šuma.

„Ogroman problem je način na koji prisvajamo prostor, a mi ga gutamo kao da pripada samo nama i nikom drugom.

„Nema svako svest da treba da se suzdržite kako biste se prilagodili prirodi i živom svetu", napominje on.

Autor dodaje i da treba ubediti ljude i ukazati im da je to „sebično, jer zavisimo od sveta prirode i iako se pretpostavlja da je prirodni svet neuništiv, bez obzira šta radimo, on nije uvek tu."

„Postali smo dominantna vrsta, sve nas je više i shvatili smo da moramo da živimo zajedno i to ne samo pod uslovima koje sami biramo."

BBC
BBC Studios

Kristofer Stivens, novinar Dejli Mejla (Daily Mail), napisao je povodom novog serijala Planeta Zemlja da je „svaki trenutak uvodne epizode bio fascinantan".

„Nemoguće je reći koji je od prethodnih serijala 'najbolji', ali je Planeta Zemlja Tri vizuelno najneverovatnija", zapisao je.

U recenziji sa pet zvezdica, Džerard Gilbert iz lista Aj (I) nazvao je emisiju „spektakularnom, koja otvara oči i izaziva strahopoštovanje, a pritom je i zastrašujuća".

On je naglasio da je najnovija serija „najbliže što je Dejvida Atenboroa dovelo do očaja".

„Sve u svemu, bilo je ohrabrujuće shvatiti da ima još neotkrivene prirode, čak i ako je delovalo da je osnovna poruka 'uživaj u njoj dok možeš'".


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: