Doživotni zatvor zbog primanja mita za bivšeg predsjednika kineskog fudbalskog saveza

On je u januaru priznao da je primio mito u ukupnoj vrijednosti od 11,2 miliona dolara

6866 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Bivši predsednik Fudbalskog saveza Kine Čen Šujuan osuđen je na doživotni zatvor zbog primanja mita, navode kineski državni mediji.

On je u januaru priznao da je primio mito u ukupnoj vrednost od 11,2 miliona dolara.

Borba protiv korupcije, koju predvodi kineski predsednik Si Đinping pokrenuta je u raznim oblastima, od vojske, bankarskog sektora do sporta.

Desetine igrača i trenera obuhvaćeni su istragom u fudbalu.

Na suđenju pred Narodnim sudom u Huangšiju, u centralnoj Kini, otkriveno je da je Čen kršio zakon od 2010. do 2023. godine, u vreme kada je bio i predsedavajući Šangajske međunarodne lučke grupe (Shanghai International Port Group).

Tužioci su rekli da je Čen primao novac i dragocenosti u zamenu za pomoć pri dobijanju ugovora i organizacije sportskih događaja.

U sudskoj presudi se navodi da je naneo „ogromnu štetu" kineskom fudbalu, prenela je državna medijska agencija Sinhua.

Državni mediji navode i da su još trojica visokih fudbalskih funkcionera osuđena u četvrtak na kaznu zatvoru u trajanju od osam do 14 godina zbog korupcije.

Ranije ove godine, Li Taj, bivši vezni igrač engleskog Evertona i nekadašnji selektor kineske muške fudbalske reprezentacije, priznao je da je nameštao mečeve i da je nudio mito ljudima, među kojima je i Čen, kako bi dobio posao selektora.

Kineski ministar spoljnih poslova potvrdio je da je Son Jun-ho iz Južne Koreje, koji je igrao za Šandong Tajšan, zadržan u pritvoru zbog povezanosti sa slučajevima primanja mita.

On je ove nedelje saopštio i da je fudbaler pušten iz pritvora.

Si Đinping je ranije govorio da želi da od Kine stvori veliku fudbalsku naciju.

On je 2011. godine govorio o „tri želje" za kineski fudbal: da se kvalifikuje za Svetsko prvenstvo ponovo, da bude domaćin Mundijala i da jednog dana osvoji trofej.

Tokom prethodne decenije klubovi u kineskoj Super ligi potrošili su ogromne sume novca kako bi privukli najbolje igrače sveta, među kojima je i brazilski vezni igrač Oskar, bivši argentinski napadač Karlos Tevez i Belgijanac Aksel Vicel.

To je dovelo do gomilanja dugova, pa je Kineski fudbalski savez 2020. godini uveo ograničenja na visinu plata.

U to vreme, ovaj potez je obrazložen kao način da se umesto dovođenja međunarodnih zvezda klubovi usmere na razvoj domaćih talenata.

U ovom trenutku, mali broj stranaca igra u kineskoj ligi.

Skorašnja zatvorske kazne za važne fudbalske funkcionere novi je udarac državnim fudbalskim ambicijama.

Uprkos ovim problemima domaći fudbal i dalje je popularan u Kini, a koruptivni skandal u koji je Čen bio uključen šokirao je ljubitelje ovog sporta.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: