Slađana Milošević: Odlazak ekscentrične rok "princeze"

Ekscentričnog izgleda, poznata domaća kantautorka i umjetnica pažnju publike je skrenula već prvim samostalnim singlovima, krajem 1970-ih, prkoseći normama i rušeći tabue

7541 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Fonet
Foto: Fonet

Jugoslovenska novotalasna ikona i rok „princeza", muzičarka Aleksandra Slađana Milošević, preminula je u 69. godini života, posle kraće bolesti, potvrdila je njena prijateljica za Fonet.

Ekscentričnog izgleda, poznata domaća kantautorka i umetnica pažnju publike je skrenula već prvim samostalnim singlovima, krajem 1970-ih, prkoseći normama i rušeći tabue.

Milošević je svirala više instrumenata, snimila je nekoliko albuma, a iza sebe ostavila hitove poput pesama Amsterdam, Seksi dama, Princeza i Miki, Miki.

Živela je i stvarala u Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, a u rodni Beograd se vratila 1995.

Preminula je u Zemunskoj bolnici, a datum i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

„Ode Aleksandra Slađana Milošević na svoj poslednji put. Zbogom rokenrol lejdi, bila si uvek ispred svog vremena. Legenda o njoj živeće zauvek I UVEK", napisao je Aleksandar Janković, njen kolega i vokal zrenjaninskog rok sastava Instant Karma na društvenoj mreži Iks.

Slađana Milošević je rođena u Beogradu 3. oktobra 1955. godiine.

U muzičke vode je uplovila u ranom detinjstvu svirajući prvo klavir, a potom i violinu.

Iako je ranije imala iskustva svirajući sa pojedinim bendovima, među njenim prvim solo nastupima izdvaja se onaj u Maglaju 1974. na „Studentskom ljetu", koji je krunisala nagradom.

Prvi veći, zapaženi nastup imala je četiri godine kasnije avgusta 1977. kao podrška Bijelom dugmetu na čuvenom koncertu kod Hajdučke česme u Beogradu.

Tada je već imala „hit leta" - Au, au, da bi naredne godine snimila još dve i te kako zapažena singla - najprodavaniji Simpatija i zabranjivani Seksi dama.

Čuveni debitantski album „Gorim od želje da ubijem noć", objavila je za izdavačku PGP RTB 1980. godine, gde se posebno izdvojio hit Amsterdam, koji se i danas neretko čuje na domaćim radio stanicama.

Karijeru je potom gradila u Nemačkoj sa bendom Neutral Design sa kojima je uradila istoimeni album 1983. i objavila ga za zagrebački Jugoton.

Naredne godine je snimila duet sa čuvenim jugoslovenskim muzičarem Dadom Topićem, pesmu Princeza, koja je imala i englesku verziju, ali pesma ih nije odvela na Evroviziju 1984.

Talentovana muzičarka se odselila za SAD 1989. godine gde je radila, između ostalog, kao brokerka na berzi i u marketinškim agencijama.

Mimo sala, festivala i bina u Jugoslaviji, Milošević je nastupala širom sveta, od brojnih evropskih zemalja, Amerike, do Kine, održavši više stotina koncerata.

U dugogodišnjoj karijeri, sarađivala je sa Momčilom Bajagićem Bajagom, Sanjom Ilićem, Marinom Tucaković i mnogim drugima.

Za života je pobrala brojne nagrade i priznanja, a sa Jasminom Malešević je napisala i knjigu „Adame, ne ljuti se".

Od Slađane Milošević na društvenim mrežama opraštaju se i njeni obožavaoci:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: