navigacija Naslovnica Premium

NOVA UPRAVNICA

1.8.2012 16:58

Dužnost mi je rješavanje pitanja zgrade Gradskog pozorišta

"Smatram da pozorišta danas mogu opstati jedino udruživanjem produkcijskih snaga", rekla je Mrvaljević

Dužnost mi je rješavanje pitanja zgrade Gradskog pozorišta
Foto: Duško Miljanić Autor: Dragana Tripković

Crnogorska glumica Ivana Mrvaljević, nova je upravnica Gradskog pozorišta iz Podgorice. Mrvaljević je diplomirala glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u klasi Bora Stjepanovića. Godinama je bila stalni član ansambla Gradskog pozorišta u Podgorici, a 2001. osniva NVO „Teatar mladih“ na Cetinju.

Osim glumom i pedagoškim radom, bavi se i produkcijom. Izvršni je direktor u producentskoj kući MM Production iz Budve gde je producirala TV seriju “To toplo ljeto” i TV film “Pare ili život”.

Od 2007. do 2008. godine, bila je umjetnički direktor Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ na Cetinju, gdje je oformila Akademsku scenu ART. Od 2007. godine član je Upravnog odbora Udruženja filmskih stvaralaca Crne Gore.

Šta će biti Vaši prvi (menadžerski) potezi kada je u pitanju kulturna politika Gradskog pozorišta sada kad ste Vi na toj poziciji?

"Gradsko, nekadašnje Pionirsko pozorište, koje je u ne baš sjajnim uslovima opstajalo punih 60 godina, a čiji sam i sama bila član, smatram institucijom koja svojom aktivnošću i dosadašnjim agnažmanom na kulturnoj sceni premašuje gradske okvire.

"Teatar mora pronaći nove sisteme komunikacije, što se naročito može odnositi na one čija su ciljna grupa mlađe generacije"

Kao jedino profesionalno pozorište u Crnoj Gori koje se bavi pozorišnom djelatnošću namijenjenom generacijama predškolskog i školskog uzrasta, a koje ne zanemaruje potrebe savremenog mladog čovjeka, kroz aktivnosti večernje scene, smatram subjektom od ogromnog značaja. Naročito ukoliko obrazovanje i kulturu posmatramo kao ozbiljne činioce savremenog crnogorskog društva.

Generalno, pozorište danas ostaje kao nasljeđe najmlađima koji ga često posmatraju kroz auru pretjerane ozbiljnosti i nezanimljivosti u odnosu na nove sadržaje koji se nude u eri globalizacije i novih tehnologija.

Teatar mora pronaći nove sisteme komunikacije, što se naročito može odnositi na one čija su ciljna grupa mlađe generacije, kao što je to slučaj sa Gradskim pozorištem.

Nezaobilazno je i reći da mi je dužnost truditi se da Gradsko pozorište konačno dobije svoj pravi dom koji mu i pripada."

Što možemo očekivati kada je repertoar Gradskog pozorišta u pitanju u narednoj sezoni?

"Od izuzetne važnosti je da se nastavi kontinuirani rad Gradskog pozorišta na sve tri scene.

Čuvanje i unapređivanje rada lutkarske scene na primjer, koja je, u opštem mišljenju manje atraktivna, smatram važnom za pozorište. Ono je jedino koje njeguje taj segment. Takođe, lutka, kao pozorišni rekvizit, vrlo je bliska i vrlo atraktivna za najmlađi dio publike.

"Definitivno je da će Gradsko pozorište i u narednoj sezoni, kako je publika i navikla, imati najmanje tri premijere"

Time se u socio-kulturološkom smislu, na teritoriji Crne Gore otkida od zaborava jedno od najstarijih pozorišnih sredstava. Otvara se mogućnost za praćenje i primjenjivanje novih i savremenijih načina rada u lutkarstvu i podstiče interesovanje kod glumaca za usavršavanje u ovoj oblasti pozorišnog izraza.

Smatram da bi dramska dječja scena morala biti još tješnje vezana kako za velike naslove svjetske dječje dramske literature tako i za crnogorski obrazovni – prosvjetni program rada (školska lektira).

Time bi se i u postprodukcijskom, tačnije distributerskom smislu, olakšao rad pozorišta kada je u pitanju privlačenje ciljane publike, kako bi se lakše ostvarivala saradnja sa Ministarstvom prosvjete i Zavodom za školstvo u smislu eventualnog budućeg kreiranja sporazuma o posjeti pozorištu kao jednoj od važnih školskih obaveza.

"U planu je realizacija još dvije premijere vezane za lutkarsku i dramsku scenu za djecu"

Definitivno je da će Gradsko pozorište i u narednoj sezoni, kako je publika i navikla, imati najmanje tri premijere.

Za sada mogu najaviti start sa pozorišnim komadom Tene Štivičić “Sedam dana”, koju će za večernju scenu režirati Alisa Stojanović i čija će premijera biti polovinom oktobra.

U planu je realizacija još dvije premijere vezane za lutkarsku i dramsku scenu za djecu, oko čijih naslova i načina produkcije još uvijek razmišljamo. I svakako važan je život već postojećih predstava koje su na repertoaru."

U Gradskom pozorištu rade ili su započeli svoj profesionalni život mnogi svršeni studenti Cetinjske akademije. Da li će se ova praksa nastaviti i na koji način?

"Naravno, jako je važno nastaviti, u neku ruku tradiciju Gradskog pozorišta, da izlazi u susret i promoviše mlade diplomce cetinjske Akademije dramskih umjetnosti, a time i osvježava sopstveni ansambl.

To se naravno ne odnosi samo na glumce. Mišljenja sam da su sva pozorišta u Crnoj Gori u obavezi da obezbjeđuju uslove za stvaralački rad kako glumaca, tako i dramaturga i reditelja koji su se odškolovali na Cetinjskoj akademiji. Samo tako jednog dana, na kulturnoj mapi ćemo stvoriti ozbiljnu konkurenciju koja je preduslov za značajne umjetničke domete."

U produkcionom smislu, čime raspolaže Gradsko pozorište u ovom trenutku?

"Od ukupnog budžeta Glavnog grada 6,17% izdvaja se za kulturu, a 21,06% sredstava koja se izdvajaju za kulturu Glavnog grada čini budžet Gradskog pozorišta.

"Očekujem i smatram da će i potencijalni sponzori imati razumijevanja za traženu pomoć (bilo finansijsku, bilo uslužnu)"

Stvari su jednostavne. Gradsko pozorište dužno je ispoštovati finansijske limite, ali i tražiti načine za dodatnu zaradu i pomoć.

Postojeći budžet Gradskog pozorišta svakako da bi, kada se za to steknu realni uslovi, morao biti znatno uvećan jer u protivnom ne možemo govoriti o značajnijem usponu ili ozbiljnijem radu ove kuće.

Do tada kreativnošću ćemo morati prevazići trenutna finansijska ograničenja, saradnjom i udruživanjem sa ostalim institucijama kulture proizići će, nadam se, i finansijska i umjetnička dobit.

"Već sada mogu najaviti koprodukciju Gradskog pozorišta sa Tivatskim centrom za kulturu, koja će biti realizovana na proljeće naredne godine"

Očekujem i smatram da će i potencijalni sponzori imati razumijevanja za traženu pomoć (bilo finansijsku, bilo uslužnu) s obzirom na djelatnost i ciljnu grupu kojom se bavi Gradsko pozorište – Podgorica."

Da li možemo očekivati neke nove saradnje i koprodukcije u narednom periodu?

"Već sada mogu najaviti koprodukciju Gradskog pozorišta sa Tivatskim centrom za kulturu, koja će biti realizovana na proljeće naredne godine. Takođe u pregovorima smo sa Zemunskim lutkarskim pozoristem “Pinokio”.

U kriznim godinama uvijek duboko stradaju obrazovanje i kultura. Smatram da pozorišta danas mogu opstati jedino udruživanjem produkcijskih snaga."

Naslijedili ste i situaciju neriješenog pitanja zgrade Gradskog pozorišta. Kakve su Vaše namjere u ovom pravcu i šta mislite da možete postići na rješavanju ovog pitanja, uzimajući u obzir situaciju da je neizvjesna izgradnja zgrade predviđena za Gradsko pozorište, na mjestu nekadašnjeg kina "Kulture"?

"Rješavanje tog pitanja, što ipak malo zavisi samo od direktora Gradskog pozorišta, kako sam već rekla, smatram obavezom, ali moram priznati da me činjenica da je Gradsko pozorište bez krova i u podstanarskom statusu već punih 60 godina pomalo i plaši.

Međutim, vjerujem da je u gradu Podgorici, nakon prioritetnih urbanističkih, infrastrukturnih projekata, konačno sazrela mogućnost da i zgrada Gradskog pozorišta dođe na red.

Smatram da grad koji je u proteklom periodu značajno napredovao mora obratiti pozornost i na uslovno rečeno “dušu grada”, što su svuda na svijetu art bioskopi i pozorišta. Vjerujem da i Podgorica ima za cilj da slijedi iskustva evropskih metropola.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • Milicica123 6 godina i 1 mjesec
    E ne može biti bolja od Dubravke, nikad!
    • 0
    • 0