navigacija Naslovnica Premium

"JEDAN ŽIVOT-JEDNA SLIKA"

12.8.2017 20:45

Izložba čuvenog moskovskog umjetnika u Kotoru: Slika o cijeloj prošlosti Kulika

U fokusu izložbe biće premijerno prikazana slika “Bijesni pas” koju je umjetnik naslikao u Kotoru, tokom rezidencijalnog boravka u okviru redovnog programa Dukley European Art Communitja

Izložba čuvenog moskovskog umjetnika u Kotoru: Slika o cijeloj prošlosti Kulika Kulik
Vijesti online
Foto: Autor: Vijesti online

Izložba čuvenog moskovskog umjetnika Olega Kulika pod nazivom “One Life - One Painting“ (Jedan život - jedna slika), u organizaciji Dukley European Art Community, biće otvorena sjutra veče u  Dukley Art Centru u Kotoru (zgrada Jugooceanija). 

U fokusu izložbe biće premijerno prikazana slika “Bijesni pas” koju je umjetnik naslikao u Kotoru, tokom rezidencijalnog boravka u okviru redovnog programa Dukley European Art Communitja. Ova slika, nakon kotorske premijere, biće predstavljena kao dio učešća Olega Kulika na ambicioznoj izložbi u “Satchi” galeriji u Londonu, posvećenoj obilježavanju 100 godina Velike oktobarske revolucije. Slika je nastala na osnovu dokumenta - jedne od mnogobrojnih fotografija, napravljenih tokom izvođenja Kulikove antologijske akcije iz 1994, ispred Galerije Geljman u Moskvi, tokom koje je izveo svoj čuveni performans Bijesni pas, amblematsko umjetničko djelo, kojim je obilježena dramatična socio-kulturno-politička atmosfera tranzicijskog razdoblja tokom 1990-ih godina u postsovjetskoj Rusiji.

“Velika slika, skoro kao freska, prikazuje dokumentarni kadar. Za umjetnika Olega Kulika to predstavlja pokušaj da nešto kaže o cijeloj svojoj prošlosti, u jednom kadru, u jednoj slici, no tako da više ne bi bili potrebni nikakvi komentari, nikakav 'lov', nikakve dopune, osim mašta gledaoca i znanje o vremenu stvaranja ovog rada. Prije svega, ovaj rad je umjetniku bio potreban kao čin samorefleksije (šta je uradio, šta je ostvario). Ovo zbivanje se može interpretirati na različite načine, ali je ono promijenilo cijeli život umjetnika, sve njegove predstave o umjetnosti i, što je najvažnije, predstave drugih o umjetnosti, o umjetniku, i o onom liku u kojem je on htio da sebe vidi kao umjetnika.

Oleg Kulik (Novine)

Zanimljivo je da je, u vrijeme akcije, ili performansa, umjetniku teško da na sebe gleda sa strane. Akcija 'Bijesni pas' bila je karakteristična ne samo po odsustvu samoposmatranja, već čak i po gubitku osjećaja realnosti, skoro do amnezije. Ovo stanje amnezije, ispadanje iz realnosti, umjetnik je htio da fiksira na slici. Za njega to predstavlja pronalaženje sebe nakon gubitka pamćenja.

Ova slika je dokument. Radi se o faktu koji se prevodi u umjetničku tehnologiju, kako bi se sada pokazao ne toliko fakat, koliko odnos prema tom faktu, prema onome što je nestalo, što je postalo prošlost, čega nema, ali ono što poput arheoloških iskopavanja ili drugih znamenitosti izaziva mnogo više asocijacija i razmišljanja nego sami fakat.

Budući da se umjetnik bavi skulpturom, njemu su zanimljivi spomenici, 'pamćenje bez temelja', kako ih sam naziva, njega sada privlači mogućnost da predstavi ogromna tijela umjetnika u sivom gradskom prostoru, kao već izrađene skulpture”, zapisao je o monumentalnoj Kulikovoj slici “Bijesni pas”.

Na izložbi i segmenti iz ranijeg stvaralaštva

Osim premijere moćne, gigantske slike, dimenzija 320 x 750 cm, na izložbi će biti prikazana još dva zasebna segmenta iz ranijeg stvaralaštva Olega Kulika. Jedan, na kojem će biti izložena tri djela iz serije “Windows“, koja su prvi put bila izložena na crnogorskom predstavljanju, na Venecijanskom bijenalu 2001. u paviljonu tadašnje SR Jugoslavije (zajedno sa crnogorskim umjetnikom Miljom Pavićevićem, u kustoskom izboru tadašnjeg komesara Petra Ćukovića), i drugi, pod nazivom “Rusko”, na kojem će biti izložena čuvena serija iz 1999-2000. godine, posvećena Lavu Tolstoju, i ruskim kulturnim, socijalnim i ideološkim stereotipima.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (3 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.