navigacija Naslovnica Premium

MLADI CETINJANI UOBLIČILI POZORIŠNU PREDSTAVU

1.6.2017 11:26

"Kapital - djeca" u Zetskom domu

Projekat nastao pod okriljem programa EU za kulturu "Kreativna Evropa" ima za cilj uključivanje publike u kreativni proces

"Kapital  - djeca" u Zetskom domu Akteri predstave "Kapital - djeca" sa rediteljem Pejakovićem
Vijesti online
Foto: Zetski dom Autor: Vijesti online

Predstava "Kapital - djeca", autorski projekat reditelja Petra Pejakovića i koreografa Dušana Murića biće izvedena premijerno 5. juna na sceni Kraljevskog pozorišta Zetski dom. Komad je nastao pod okriljem EU Kreativna Evropa.

"Značajno je da je Kraljevsko pozorište kao jedna od najznačajnijih institucija kulture u Crnoj Gori otvorila prostor da djeca iz Cetinja izraze svoju kreativnost i budu ravnopravan dio pozorišne scene, to je dio i mojih profesionalnih stremljenja dugi niz godina da djeca imaju prvenstvo u svemu, da ne idemo sa pretenzijama da mi njih nešto podučavamo, nego da učimo od njih. Da oni budu zamajac razvoja, lično vjerujem da kroz umjetnost i kulturu možemo postići mnogo više i unaprijediti stvari. Zato smo ovdje. Ovo je presedan, oni će na ovoj sceni izvesti i pokazati ono što su sami kreirali. Oni su osmislili ovu predstavu kroz improvizacije, smislili su čitav scenario, priču i bavili se jednom temom za koju bi mnogi rekli da nije primjerena djeci, ali ja ne mislim tako, samo je pitanje na koji način se bavimo tom temom", kazao je reditelj Petar Pejaković.

Kapital je tema koju je ekipa koju čini 20 mališana sa Cetinja, uzrasta od 10 do 15 godina, pretočila u predstavu. Ekonomski i društevni sistem u kome živimo, svijet u koji će oni zakoračiti. Realnost koja, po riječima Pejakovića, vedri i oblači živote svih nas, o kojoj i odrasli malo znaju. Godina i po kreiranja scena i mjesec intenzivnog rada uobličavanja predstave donijeli su priče o kapitalu, koji trinaestogodišnji dječak Andrej Lipovina kroz prizmu upečatljivog cetinjskog humora, ovako vidi.

"Kada smo počeli da radimo predstavu, nisam znao uopšte šta je to  kapital . Razgovarali smo puno o svakodnevnom životu i na osnovu toga gradili scene. Ima jedna priča o Mefistu i Faustu. Mefisto je đavo, a Faust je naučnik. Mefisto kaže Faustu da ima ideju da mu da 20 godina lagodnog života, a nakon toga da mu uzme dušu. Faust to prihvata i nakon tih 20 godina odlazi u pakao sa njim. To me podsjeća na današnje priče o tome da neko kada podigne kredit bukvalno ode u pakao. Razgovarali smo o kapitalu, siromaštvu, grubosti onih koji oduzimaju drugima kako bi imali više novca", objasnio je svoje viđenje kapitalizma dječak Kristijan Kadija.

"Imali smo veliku nepoznanicu na početku, nisu znali šta je to kapitalizam, pitanje je koliko možemo znati o toj temi i ako se bavimo njom. Ali djeca su nam donijela priče iz svakodnevnog života o gradu Cetinju, o sistemu u kom sada živimo, predstava je satkana od prizora iz života kako ga oni vide, zapravo je spoj nečeg dosta tužnog i poražavajućeg, a sa druge strane veoma duhovitog. To je za mene bilo posebno i to smo vidjeli kroz stotine sati koje smo proveli zajedno, a to je jedan izrazit smisao za humor, jedna jaka verbalna inteligencija, specifična lucidnost i oštrina gledanja na svijet, to je dragocjeno i nešto što treba gajiti i paziti“, kazao je reditelj Petar Pejaković o procesu nastanka komada.

Projekat nastao pod okriljem programa Evropske unije za kulturu "Kreativna Evropa" ima za cilj uključivanje publike u kreativni proces, naročito u dijelu radionica kakva je “ Kapital  za djecu”. Ovakvi projekti, prema riječima reditelja Pejakovića, dragocjeni su te bi zbog toga bilo sjajno ukoliko bi u Crnoj Gori postali praksa.

"Vidjećete - sa ovakvim klincima nema grad šta da brine, sa ovakvim kreativnim ljudima svijet može postati samo bolji”, poručio je Pejaković uoči premijere.

Reprizna izvođenja komada "Kapital - djeca" planirana su za 6. i 7. jun. U predstavi učestvuju djeca: Aleksandar Popović, Marija Jovićević, Aleksandra Šovran, Marija Pobor, Anastasija Šovran, Ivana Popović, Anita Janković, Vasilije Đukanović, David Vuković, Proroković Đorđije, Milica Andrić, Filip Ivanović, Andrej Lipovina, Milica Radović, Marija Andrić, Dorotea Bušković, Dorotea Roganović, Nikoleta Tatar, Kristijan Kadija i Maja Marković.

Kapitalizam nam je donio računare u život

A kapitalizam, saglasni su svi učesnici nove predstave u Zetskom domu, donio je djeci današnjice računare. Ono u šta su se djeca Cetinja uvjerila učestvujući u kreativnom procesu radionice jeste da je mnogo bolje ne biti sam već u zajednici, razmišljati, a ne biti rob tehnologije koja ne umije razgovarati sa nama. Da su umjetnost i stvaranje suština.

"Uspjeli smo da kroz naše oči stvorimo scene, na satiričan način ispričamo o problemima današnjeg društva, a sve kroz oštri cetinjski humor. Svi smo imali šansu da se izrazimo i slobodu da budemo ono što jesmo, da damo ideju, uključimo se, komentarišemo. Zajedno.Meni je bolje biti u predstavi, stvarati zajedno projekat nego sjedjeti doma i kuckati na tabletu, kompjuteru", kazala je Anastasija Šovran.

"Izabrala bih scenu, ne telefon koji je štetan, bolje je biti na pozornici, družiti se , nastavnik Petar naučio nas je kako da budemo pravi ljudi", ispričala je Marija Pobor.

"Mnogo je bolje biti u pozorištu. Sa Petrom i Dušanom koji su nam pomogli, vodili nas kroz ovaj proces. Od onog što smo rekli izdvojili su ono što je važno i zanimljivo, sve smo doveli do savršenstva, ispravili sve greške", kazala je Dorotea Bušković.

"Bilo je teško, ali ne mnogo, glumiti je lako, samo treba naći vremena za to. Lako je sve ove priče odglumiti i biti smiješan", kazao je o radu na predstavi Filip Ivanović.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.