navigacija Naslovnica Premium

ZANIMLJIVI PODACI

1.1.2012 11:15

Nova godina se slavila i prije četiri milenijuma

Prvog dana marta ulazak u novu godinu obilježavali su Rimljani, a njihov tadašnji kalendar je imao svega 10 mjeseci

Nova godina se slavila i prije četiri milenijuma
Foto: Beta Autor: Tanjug

Antropolozi vjeruju da se prelazak iz stare u novu kalendarsku godinu, iako za to ne postoje čvrsti dokazi, slavi već četiri hiljade godina, a 1. januar nije oduvek bio ulaznica u sljedeću godinu, već se ona u raznim kulturama obilježavala od decembra do maja.

Smatra se da su prije četiri milenijuma Novu godinu slavili Vavilonci, a najranije zabilježena proslava "najluđe noći" dogodila se u Mesopotamiji prije oko dve hiljade godina i obilježavala se sredinom maja.

Dan koji se nalazi na prelazu iz stare u Novu godinu slavili su i Egipćani, Feničani i Persijanci, stari Grci.

Prvog dana marta ulazak u novu godinu obilježavali su Rimljani, a njihov tadašnji kalendar je imao svega 10 mjeseci.

Zanimljivo je da mjesec januar, kada danas obilježavamo ulazak u narednu godinu nije postojao do 700. godine prije nove ere, kada je drugi rimski kralj Numa Pompilije dodao prva dva mjeseca kalendara koji danas postoji, a prvi dan januara proslavlja se od 153. godine prije nove ere.

U srednjovjekovnoj Evropi Nova godina se nije slavila, jer se obilježavanje iste smatralo paganskom i antihrišćanskom pojavom.

Kineska Nova godina

Mijenjao se datum

Ni u samoj Evropi "najluđa noć" nije se uvek proslavljala prvog dana januara, već se Nova godina obilježavala i 25. decembra i 25. marta.

Prvog dana marta ulazak u novu godinu obilježavali su Rimljani, a njihov tadašnji kalendar je imao svega 10 mjeseci.
Prvi januar i proslava Nove godine na velika vrata vraća se tek 1582. godine i to u Gregorijanskom kalendaru, koji su katoličke zemlje prihvatile gotovo odmah, a protestantske su to činile postepeno.

Interesantno je da su Britanci "novi", reformisani kalendar počeli da koriste tek 170 godina kasnije, tačnije 1752. godine, a do tada su Novu godinu dočekivali u martu.

I danas predstavnici pojedinih vjera i naroda Nove godine slave prema svojim kalendarima, odnosno običajima.

Muslimani širom svijeta obilježavaju Hidžretsku novu godinu koja označava preseljenje poslanika Muhameda iz Meke u Medinu i koja se obilježava vjerskim manifestacijama u džamijama, učenjem Kurana, ilahijama i predavanjima. Islamski svijet se u ovome trenutku nalazi u 1433. godini.

Kinezi tek 23. januara

Muslimanski lunarni kalendar ima Mjesečevu godinu koja traje 354 dana, osam sati i 48 minuta i za šest minuta je kraći od astronomske lunarne godine koja je od solarne kraća za 11 dana i zato Hidžretska Nova godina uvijek "pada" 11 dana ranije u odnosu na prethodnu.

Nulti datum Hidžre je 16. jul 622. godine sa daljim nizom lunarnih godina, pa se ne uklapa ni u Julijanski ni u Gregorijanski kalendar.

I Jevreji, koji se rukovode lunarnim kalendarom, Novu godinu - Roš hašanu - slave prvog i drugog dana mjeseca Tišri.

U Evropi nijedna Nova godina ne može da prođe bez vatrometa, muzike, razmjene poklona, ali ni ukrašavanja jelke.
Tako je za njih 5772. godina počela 29. i 30. septembra, dok će 5773. godina od postanka svijeta početi 17. i 18. septembra 2012. godine.

Za Jevreje je Nova godina duhovni praznik koji se provodi u molitvi i pokajanju jer se, prema vjerovanju, tog dana na nebu donosi presuda za sva djela koja su rađena.

Kinezi će u Novu godinu ući 23. januara 2012. godine kada počinje godina Zmaja.

Početak Nove godine označava početak proljećnog festivala koji traje 15 dana.

U Evropi nijedna Nova godina ne može da prođe bez vatrometa, muzike, razmjene poklona, ali ni ukrašavanja jelke.

Smatra se da su prvi sa kićenjem ovog drveta počeli Njemci u 16. vijeku, a, po predanju, tu tradiciju započeo je vjerski reformator Martin Luter.

Luter je okitio jelku

Prema legendi, Luter je šetajući kroz šumu punu jelki kroz njihove grane ugledao hiljade zvezdi koje se pomaljaju, te mu je "sinulo" da bi jednu mogao da odnese kući i da je ukrasi.

Jelku je ukrasio malim svećama koje je postavljao na njene grane. Tek dva vijeka kasnije ukrašavanje ovog drveta postaje popularno i u Evropi i Americi.

Povodom ispraćaja stare godine u mnogim zemljama godinama se organizuju tradicionalne novogodišnje parade sa mnogo buke, muzike i veselja.

Jelku je ukrasio malim svećama koje je postavljao na njene grane. Tek dva vijeka kasnije ukrašavanje ovog drveta postaje popularno i u Evropi i Americi.
I ova tradicija ima drevno antropološko poreklo, i potiče od običaja drevnih naroda koji su vjerovali da je stvaranjem velike buke moguće odagnati zle demone.

Kucanje časama, zvonjava zvona, udaranje u bubnjeve, oglašavanje sirene, samo su neki savremeni metodi da se zli duhovi ne prenesu u narednu godinu, kada po pravilu, mnogi donose novogodišnje odluke da će sve loše stvari iz predhodne ispraviti.

Ipak, odluke tipa - od sljedeće godine ostavljam cigarete, sigurno ću završiti fakultet, naći novi posao, naći novu ljubav... vode porijeklo iz perioda Vavilonaca, kada je bilo dobro prije nastupanja nove godine vratiti pozajmljena oruđa za rad.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.