navigacija Naslovnica Premium

100.000 EURA ZA RASKID UGOVORA

1.6.2015 21:33

"Zvezdice": Djeca deset godina pripadaju Pinku

Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović, objasnio je za Vijesti, da roditelji imaju pravo da potpisuju ugovor u ime svoje djece i tako ih obavežu da u narednih 10 godina budu vezana za određenu kompaniju

"Zvezdice": Djeca deset godina pripadaju Pinku Iz "Pinkovih zvezdica"
Foto: Autor: Mirela Hodžić

Roditelji djece koja su prijavila za učešće u  emisiji “Pinkove zvezdice”, potpisuju ugovor sa ovom TV kućom, koji obavezuje “interpretatora” na saradnju u narednih 10 godina, prenosi Portal Analitika. Po tom dokumentu, ako dijete, njegovi roditelji ili staratelji, odluče da raskinu ugovor, odnosno “bez opavdanog razloga odustanu od realizacije ugovornih obaveza”, Pinku  plaćaju sto hiljada eura odštete. 
Vijestima je nezvanično potvrđeno da učesnici muzičkog takmičenja zaista potpisuju ovakav ugovor.

Njime dijete dobija status “estradnog umjetnika”, jer se slaže da je zainteresovano da se pored učešća u emisiji “profesionalno bavi pjevanjem”, a u dokumentu se tretira kao "interpretator". Njegovi roditelji mogu jednostrano raskinuti ugovor samo ako Pink  šest mjeseci ne ispunjava  obaveze ili ne isplati predviđene prihode.

Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović, objasnio je za Vijesti, da roditelji imaju pravo da potpisuju ugovor u ime svoje djece i tako ih obavežu da u narednih 10 godina budu vezana za određenu kompaniju.

“U ime maloljetnih lica, kao zakonski zastupnici, ugovor prihvataju i potpisuju njihovi roditelji. Dakle, niko nije obavezan da prihvati obaveze ugovora, ali ukoliko su roditelji te djece zaista zainteresovani i imaju takvu namjeru, odnosno prihvataju odredbe ugovora tu nema ništa sporno...”, kazao je on. 

“Oni  mogu do punoljetstva raspolagati, odnosno odlučivati u ime svoje djece”, dodaje Begović.

Na pitanje novinara da li dijete koje se prijavilo na audiciju, a koje na primjer ima 14 godina, može nakon četiri godine raskinuti ugovor bez pravnih posljedica,  on odgovara potvrdno.

“Po mom pravničkom rezonu, ugovori nakon punoljetstva djeteta ne bi mogli proizvoditi pravnu snagu, jer ne mogu djeca snositi odgovornost, odnosno biti obavezana odredbama ugovora u periodu kad mogu sama da odlučuju o svojim pravima i obavezama. Najlogičnije bi bilo da taj ugovor može zaključiti roditelj do djetetovog punoljetstva, a nakon toga dijete ima takozvanu poslovnu sposobnost”, ističe on.

Ako na inicijativu “interpretatora” dođe do jednostranog raskida, roditelji ili staratelji, osim predviđenih 100 hiljada eura, moraju nadoknaditi “svaku pretrpljenu štetu”, koja prevazilazi ovu cifru, a odnosi se na ulaganja Pinka  u promociju, produkciju, reklamu i marketing.

 Pink ima pravo da jednostrano raskine ugovor ako interpretator “neopravdano izostane sa zakazanog nastupa, turneje, koncerta, snimanja, promocije i dr.”, “ne obavlja ugovorene obaveze”, koje uključuju i  zaključenje ugovora sa izdavačkom kućom” ili “naruši ugled Pink kompanije”, i u tom slučaju može od roditelja zahtijevati odštetu od 100 hiljada eura. Pink može raskinuti ugovor i ako se interpretator “nalazi u vanrednom psihičkom ili fizičkom stanju, koje ga sprečava u obavljanju obaveza” ili ako "prestane da se bavi interpretiranjem i ne pojavljuje se više u javnosti" i u ova dva slučaja, roditelji nisu obavezni da plate odštetu.

Po ugovoru, „interpretator“ bez naknade ustupa City Recordsu isključiva imovinska prava iskorišćavanja interpretacije interpretratora predmetno, prostorno, vremenski i po broju neograničeno za snimanje, umnožavanje, stavljanje u promjet snimka interpretacije, emitovanje interpretacije itd.

Primjerak ovog ugovora podijeljen je roditeljima djece od sedam do 14 godina, tokom nedavne audicije  u Podgorici. on.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (26 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 33

 • reader1 3 godine i 5 mjeseci
  Uvesti obavezno porez na sund i usmjeravati ga u obrazovanje.
  • 58
  • 0
 • orka 3 godine i 5 mjeseci
  Ne ulazim u to da li je ovo gore navedeno tačno, ali za mentalno zdravlje građana Crne Gore, BiH i Srbije bilo bi više nego potrebno ukinuti Tv Pink...
  ( 1 )
  • 49
  • 0
  igla 2.6.2015 08:35
  I zabraniti Grand !
  • 4
  • 0
 • Eagle 3 godine i 5 mjeseci
  seljaci 1/1
  • 43
  • 0