navigacija Naslovnica Premium

BRKOVIĆEV PLAN

1.10.2012 09:33

Banka i država da oproste koji milion, glavnima visoke plate

Brkovićeva firma povjeriocima dostavlja plan reorganizacije u kojem traži da im se otpišu dugovi, umanje obaveze, ali i daju visoke plate rukovodiocima

Banka i država da oproste koji milion, glavnima visoke plate
Foto: Goran Malidžan Autor: Goran Malidžan

U planu reorganizacije, koji je ovih dana dostavila povjeriocima, “Vektra Jakić” traži od države, Uprave za šume i OTP banke, oprost značajnog dijela duga, ali i predlaže visoke plate članovima stručnog tima, od kojih je jedan uveo firmu u stečaj.

O planu reorganizacije “Vektre Jakić”, u koji su “Vijesti” imale uvid, povjerioci će se izjasniti 10. oktobra, a ukoliko bude prihvaćen, počeće da se primjenjuje od 1. januara naredne godine. Ukupna prijavljena potraživanja su oko 160 miliona eura od čega je 78 miliona osporeno. Vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme procijenjena je na 77,6 miliona eura, a evidentirano je i 15 miliona eura investicija koje su u toku.

“Vektra”, u koju je prije par mjeseci uveden stečaj na zahtjev OTP banke, traži otpust duga OTP Faktoringu u iznosu od 50 odsto od onog kojeg utvrdi sud, s obzirom na to da su prijavljena potraživanja te banke od 77,5 miliona eura u potpunosti osporena, jer obezbjeđenje navodno nije urađeno u skladu sa zakonom o svojinsko-pravnim odnosima.

„Iznos potraživanja koji će sud utvrditi plaćaće se OTP Faktoringu Budimpešta, a regresno odbijati od iznosa dugovanja prema “Vektri Montenegro”, s obzirom na to da je dužnik garant potraživanja dugovanja “Vektre Montenegro” prema OTP. U suštini plaćanje prema “Vektri Montenegro” se neće izvršavati već prema OTP Faktoringu“ navodi se u planu reorganizacije.

Zatražen je i oprost dijela duga od Uprave za šume u iznosu od oko 600.000 eura, od 1,7 miliona koliko joj duguje, kao i 90.000 eura od Poreske uprave.

“Vektra” traži da joj se koncesiona naknada za kamen koji se vadi iz Lećišta u Bušnjima obračunava po cijeni od 13.200 eura godišnje, u vrijeme trajanja plana reorganizacije.

Do kraja 2012, u “Jakić” je neophodno uložiti 5,5 miliona eura radi završetka investicije koja bi omogućila otpočinjanje procesa proizvodnje. Navedeno je da će ta sredstva biti obezbijeđena iz kreditnog zaduženja ili zajma dužnika do kraja godine ili početkom naredne sa rokom otplate pet godina i grejs periodom od 12 mjeseci.

„Nalaženje strateškog partnera je najznačajnija mjera koja očekuje dužnika u narednom periodu. Ova mjera je veoma realna u toku 2013, odnosno 2014. godine“, navodi se u tom dokumentu.

U planu reorganizacije tvrde da će potraživanja iz prvog platnog reda, među kojima su i dugovanja zaposlenima, biti izmirena do sredine decembra ove godine, a sredstva za isplatu plata biće obezbijeđena kratkotrajnim zajmom od dužnika. Međutim, u tabeli gdje je navedeno vrijeme i dinamika isplate potraživanja navedeno je da će se prvi isplatni red isplatiti do 30. 6. naredne godine u ukupnom iznosu od 527.000 eura. Navedeno je da će do tog roka biti isplaćena potraživanja po osnovu koncesione naknade i raznih poreza, kao i dio potraživanja iz trećeg isplatnog reda, gdje spadaju obaveze prema dobavljačima, lokalnoj upravi i pojedincima, dok će ostatak biti isplaćen u osam rata zaključno sa 2017. godinom. Obaveze prema “Vektri Montenegro”, koja je stopostotni vlasnik “Vektre Jakić”, u iznosu od 75,5 miliona eura biće izmirene u roku od 30 godina sa grejs periodom od 18 mjeseci i oprostom duga od 50 odsto.

U “Vektri Jakić” tvrde da u slučaju neprihvatanja plana reorganizacije slijedi bankrot firme i da prodaja imovine po procijenjenoj vrijednosti ne bi izmirila prijavljena potraživanja u procentu većem od oko 43 odsto pod uslovom da se imovina proda za planiranih 20 miliona eura. Smatraju da bi postupak prodaje s obzirom na veličinu preduzeća i njegovih nekretnina trajao duže od planiranog, u odnosu na izmirenje obaveza koja je predviđena planom reorganizcije.

“Vektra” planira da za pet godina koliko će trajati reorganizacija prihoduje oko 60 miliona eura. Planiran je i gubitak od oko 13 miliona eura.

Stručnoj petorki 170.000 eura

Usvajanju plana reorganizacije najviše bi se obradovali predloženi članovi stručnog tima koji bi sprovodili plan reorganizacije, kao i stečajni upravnik i revizor koji će nadgledati sprovođenje tog plana i obavještavati stečajnog upravnika i odbor povjerilaca. Plan realizacije sprovodiće Bord direktora u sastavu Dragan Brković, Radomir Mitrović i Rajko Dragaš koji će taj posao raditi bez naknade, dok će stručni tim koji je predložen dobijati dobre mjesečne nadoknade.

Za Milana Božovića, ranijeg izvršnog direktora “Vektre Jakić”, koji je firmu uveo u stečaj predviđena je plata od 2,5 hiljada eura, Simonu Rosetiju, 2.000, Iliji Krejoviću i Draganu Radonjiću po 1,5 hiljada i Izetu Dilaveru 1.000 eura mjesečno. Ukupna naknada članovima stručnog tima sa porezima i doprinosima iznosi 14.132 eura ili godišnje 170.000 eura.

Revizoru će se na godišnjem nivou izdvajati 25.000 eura, a stečajnom upravniku 2.000 eura, u neto iznosu mjesečno ili 2.156 u bruto iznosu što godišnje iznosi oko 26.000 eura. Troškovi izrade plana reorganizacije iznosili su 45.000 eura. Ukupni troškovi izrade i sprovođenja plana reorganizacije iznose 266.000 eura u prvoj godini sprovođenja plana.

Za članove Odbora povjerilaca predloženi su Ranko Grbavac iz Vektre Montenegro, Predrag Manović, predstavnik zaposlenih, i Joveta Terzić iz Uprave za šume. Da bi se plan realizovao potrebno je angažovanje 254 radnika i usklađivaće se mjesečno i kvartalno na osnovu ugovorenih poslova i potreba angažovanja radne snage za nesmetanu realizaciju plana.

Hoće i koncesije do 2041. godine

“Vektra” traži i promjenu koncesionog ugovora zaključenog sa Upravom za šume 2007, kada su im na korišćenje date skoro sve pljevaljske šume na period od 30 godina. Ta kompanija traži produženje koncesionog ugovora za pet godina, odnosno da se šume “Vektri Jakić” daju na upravljanje do 2041. godine.

Traže i da se koncesije plaćaju u šest jednakih mjesečnih rata, na prosječnim iskorišćenim bruto količinama drvne mase, kao i da se struktura četinara i lišćara daje u odnosu 80 prema 20.

Zatraženo je da se ubuduće „zbog preciznosti“ za mjerenje i obračun zapremine drveta koji se otremaju iz šume, umjesto klupe kao što se do sada radilo koristi skener sortirnice trupaca “Vektre Jakić” i da se na osnovu toga obračunava obaveza prema Upravi za šume i izvođačima radova.

Zanimljivo je da “Vektra Jakić” traži da im se omogući i sječa iz opožarenih odjeljenja, ali da te količine ne uključuju u redovnu doznaku. Traže čak da im se trošak izrade projekata i izgradnja novih šumskih puteva i rekonstrukcija postojećih odbije od ukupne godišnje koncesione naknade.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 7

 • Rundek 6 godina i 1 mjesec
  Mora se rodit 22-gi multimilioner druzina se mora pomagat,ako kad smo stoka,ne zasluzujemo bolje!
  • 0
  • 0
 • mozak 6 godina i 1 mjesec
  Vektri pozdrav od panto marketa Hn
  • 0
  • 0
 • gorski 6 godina i 1 mjesec
  Pod HITNO danas da se sprovede u istražni zatvor,da se započne istraga o milionima koje je uzeo i iznio iz CG sa svojim kumom kumova ,koji nas ubjeđuje sa predizbornih tribina da krađa države i nije nešto tako strašno ako se "voli" država.
  • 0
  • 0