navigacija Naslovnica Premium

ČEKA SE VLADA

1.4.2011 13:35

Bankama koje učestvuju u projektu \"Hiljadu plus stanova\" još nije uplaćen novac

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno je da se konačan izvještaj o realizaciji projekta nalazi u Vladinoj proceduri razmatranja

Bankama koje učestvuju u projektu \"Hiljadu plus stanova\" još nije uplaćen novac
Mina
Foto: Vesko Belojević Autor: Mina

Bankama, koje učestvuju u projektu Hiljadu plus stanova, Vlada još nije uplatila udio koji obezbjeđuje preko aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, a očekuje se da će to biti urađeno za 15-ak dana.

I pored toga, Hypo Alpe Adria banka, prema informacijama agencije Mina-business, počela je da uplaćuje građevinarima novac, jer je dosta likvidna.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopštili su da se konačan izvještaj o realizaciji projekta Hiljadu plus nalazi u Vladinoj proceduri razmatranja i odlučivanja.

"Nakon usvajanja izvještaja, integralan tekst biće proslijeđen Banci za razvoj Savjeta Evrope nakon čega u kratkom roku očekujemo da novac bude prenijet na račun Ministarstva finansija, a dalje proslijeđen komercijalnim bankama u skladu sa pravilima projekta", rekli su agenciji Mina-business predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Projekat Hiljadu plus stanova vrijedan je 50 miliona EUR, od čega polovinu obezbjeđuje država preko aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, a 22,5 miliona domaće komercijalne banke.

Projekat Hiljadu plus stanova vrijedan je 50 miliona eura, od čega polovinu obezbjeđuje država preko aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, a 22,5 miliona domaće komercijalne banke. Predviđeno je i minimalno učešće građana od 2,5 miliona eura.

Ukupna vrijednost do sada realizovanih vaučera u projektu Hiljadu plus stanova, kojima se rješava stambeno pitanje 1,27 hiljada građana, još nije poznata.

Realizacijom projekta do sada je riješeno stambeno pitanje za 431 domaćinstvo koje je apliciralo, ali, kako je ranije saopšteno iz Vlade, broj zaključenih predugovora nije konačan.

 

Od ukupno 431 zaključenog predugovora, 60 se odnosi na završene stanove, a 371 za one u izgradnji.

Najviše predugovora je sklopljeno u centralnom regionu, 331, dok je u sjevernom i južnom bilo 97, odnosno dva. Najveći broj predugovora sklopljen je u Podgorici 332, a najmanje u Herceg Novom, svega dva.

Najviše predugovora je zaključeno za jednosobne stanove, 266, dvosobne 108, garsonjere 37, a trosobne 19.

Banke su odobrile kreditne limite za 848 aplikanata, a projektni odbor 821 aplikaciju, na osnovu kojih je sklopljen 431 predugovor.


Građevinari su ukupno ponudili 1,16 hiljada stambenih jedinica, dok je bankama dostavljeno 1,1 hiljadu aplikacija. Banke su odobrile kreditne limite za 848 aplikanata, a projektni odbor 821 aplikaciju, na osnovu kojih je sklopljen 431 predugovor.

Pravo učešća u projektu imala su porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje i ispunjavaju pravilo neto zarade i njihove zaduženosti. Za učešće u projektu potrebna je maksimalna neto zarada u domaćinstvu do 500 eura, a za svaku narednu odraslu osobu 250 eura i 150 eura za svako dijete u domaćinstvu.

Vlada će odabranim domaćinstvima subvencionirati kamatnu stopu do iznosa od 4,9 odsto na godišnjem nivou, za ugovore za kupovinu stanova po cijeni do 900 EUR za kvadratni metar.

Cijene ponuđenih stanova su od 600 do dvije hiljade eura. U Podgorici, gdje živi najviše građana sa neriješenim stambenim pitanjem, minimalna ponuđena cijena kvadrata stana je 1.000 eura.

Građani su najveći broj aplikacija predali NLB Montenegrobanci, pored koje u projektu učestvuju i Erste, Crnogorska komercijalna, Hypo Alpe Adria i Komercijalna banka Budva.


Građani su najveći broj aplikacija predali NLB Montenegrobanci, pored koje u projektu učestvuju i Erste, Crnogorska komercijalna, Hypo Alpe Adria i Komercijalna banka Budva. Najveći dio aplikacija se odnosi na jednočlana, dvočlana i tročlana domaćinstva, što i odgovora mogućoj potražnji stambenih jedinica definisanim javnim pozivom.

Podjela prvih vaučera građanima, koji su ispunili kriterijume za dodjelu stambenih kredita u projektu Hiljadu plus, počela je 29. decembra u filijalama banaka, a njihovo važenje produženo je do 7. marta.

Vaučeri se predaju građevinskoj kompaniji koja učestvuju u projektu. Nakon predaje, građani mogu da sklope predugovor sa građevinskom kompanijom za kupovinu željene stambene jedinice. Ugovor se zatim dostavlja bankama radi konačnog sklapanja kreditnog aranžmana.
Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 3

 • 7 godina i 7 mjeseci
  Laži lažo ili ERSTE April
  • 0
  • 0
 • 7 godina i 7 mjeseci
  ali veoma skupa prevara ko ceka stan da se izgradi, a siba mu svakog prvog i kirija i rata za kredit
  • 0
  • 0
 • 7 godina i 7 mjeseci
  prevara kao i sve ostalo u cg
  • 0
  • 0