navigacija Naslovnica Premium

LOKACIJA MIRIŠTE

7.8.2011 13:42

Budva pokušava da legalizuje objekte na zemljištu Brana Mićunovića

Opština Budva je, novcem iz opštinske kase, platila izradu planskog dokumenta koji zahvata samo parcelu Mićunovića od oko 1.700 m2

Budva pokušava da legalizuje objekte na zemljištu Brana Mićunovića
Srdan Kosović
Foto: MANS Autor: Srdan Kosović

MANS je pozvao odbornike lokalnog parlamenta Budva da odbace predlog odluke o donošenju planskog dokumenta „Mirište“ kojim se na parceli u vlasništvu nikšićkog biznismena Branislava Mićunovića legalizuju dva divlje podignuta objekta, od kojih jedan ima čak osam spratova.

Opština Budva je, novcem iz opštinske kase, platila izradu planskog dokumenta koji zahvata samo parcelu Mićunovića od oko 1.700 m2, na kojoj su već završeni grubi građevinski radovi na osmospratnoj zgradi i jednom dvospratnom objektu, navodi se u saopštenju koje je potpisao direktor programa za urbanizam u MANS-u Dejan Milovac.

MANS je saopštio da je tokom javne rasprave jedini dostavio komentare na nacrt planskog dokumenta, a bio i jedini koji je učestvovao na centralnoj javnoj raspravi.

Na raspravi je prezentovan dokument koji je praktično prepisao stanje na terenu, odnosno stoprocentno uklopio nelegalne objekte na parceli Branislava Mićunovića.

Nacrtom plana za lokaciju „Mirište“ sada je „predviđena izgradnja“ osmospratnice u kojoj će biti smješteni apartmani, kao i pomoćni objekat u kome bi trebalo da bude smještene prodavnice, spa i bazen.

Povećali spratnost i Acu Đukanoviću

Izrada ovakvog plana je povjerena podgoričkoj kompaniji „Urban Studio“, čiji vlasnik je Gordana Raičević, koja je prethodno bila zaposlena u Republičkom zavodu za urbanizam i projektovanje – RZUP.

Upravo sa RZUP-om Raičevićka je sklopila ugovor za izradu ovog plana, tako da su objekti legalizovani na osnovu dokumenta koji su zajednički izradili Urban Studio i RZUP koji je u vlasništvu Aca Đukanovića.

Raičevićka je, navodi MANS, inače bila i na čelu stručne komisije za ocjenu planskog dokumenta kojim je Acu Đukanoviću drastično povećana spratnost na objektima na njegovoj parceli u Podgorici

Raičevićka je, navodi MANS,  inače bila i na čelu stručne komisije za ocjenu planskog dokumenta kojim je Acu Đukanoviću drastično povećana spratnost na objektima na njegovoj parceli u Podgorici na kojoj se nalazila područna jedinica Uprave policije, kada je ukazano na konflikt interesa.

U vezi sa planom za lokaciju „Mirište“, MANS je dostavio set primjedbi na plan, kojima je ukazao na brojne nepravilnosti tokom njegove izrade, ali i na činjenicu da se planom, o trošku građana, legalizuje divlja gradnja privilegovanog investitora.

Manji objekat od 8 spratova

Prema podacima iz katastra, namjena tog zemljišta je „voćnjak 2. klase“, dok je u Prostornom planu Budve iz 2007. godine ova površina definisana kao maslinjak.

Međutim, nakon što je na parceli Mićunovića početa izgradnja objekta, izmjenama Prostornog plana to područje je prenamijenjeno za izgradnju turističkih kapaciteta, što je bila inicijalna legalizacija ovih objekata.

acrt plana predviđa osmospratnicu koja nije „manji objekat“, niti se može uklopiti u zelenilo

Pored toga, čak i u takvim izmjenama navodi se da je na parceli Mićunovića predviđena izgradnja smještajnih kapaciteta do 50 ležaja u „manjim objektima“ koji će se uklopiti u zelenilo.

Sa druge strane, nacrt plana predviđa osmospratnicu koja nije „manji objekat“, niti se može uklopiti u zelenilo.

Interes grada prije interesa investitora

U odgovorima na komentare koje je MANS dostavio, Gordana Raičević je navela da dovođenje prostora-parcele u prethodno stanje „kada su grubi građevinski radovi na objektu već bili izvedeni, tehnički nemoguće i ekonomski neopravdano“.

Oba objekta na lokaciji "Mirište"

MANS smatra da tehnički nije nemoguće srušiti osmospratnicu, ali kako navode "razumijemo da je to svakako ekonomski nesiplativo za vlasnika objekta na parceli Mićunovića".

MANS ističe da je prvenstveni zadatak Opštine trebalo bi da bude očuvanje javnog interesa i sprovođenje planova koje je sama donijela, a ne briga o interesu nekog investitora kome je dozvoljeno da godinama nelegalno gradi.

MANS smatra da tehnički nije nemoguće srušiti osmospratnicu, ali kako navode "razumijemo da je to svakako ekonomski nesiplativo za vlasnika objekta na parceli Mićunovića"

Objekat je u međuvremenu građen do sadašnjih osam spratova, iako za taj dio Budve sve do sada nije postojao detaljniji plan na osnovu kojeg bi bilo moguće izdati građevinsku dozvolu.

Imajući u vidu da danas objekat na terenu stoji potpuno netaknut, sasvim je očigledno da inspekcija ili nije posjećivala ovu lokaciju, ili nije uopšte smjela da reaguje, imajući u vidu činjenicu da je vlasnik parcele nikšićki biznismen Branislav Mićunović, navodi se u saopštenju.

Sam objekat je potpuno uočljiv imajući u vidu da se nalazi uz samu magistralu, između Svetog Stefana i Bećića

Sam objekat je potpuno uočljiv imajući u vidu da se nalazi uz samu magistralu, između Svetog Stefana i Bećića

Takođe nema informacija da li je objekat pečaćen, da li su naplaćene mandatne kazne, da li je inspekcija pokušala rušenje, te šta je uopšte radila ova institucija dok je trajala nelegalna gradnja ovog objekta.

Ispitati povezanost Gvozdenovića

Imajući u vidu da je objekat podignut tokom mandata tadašnjeg ministra Branimira Gvozdenovića, MANS najavljuće da će narednom periodu pokušati da ispita i koja je bila njegova uloga u očuvanju nelegalnog objekta na parceli Branislava Mićunovića.

Plan

MANS navodi da će se usvajanjem plana za lokaciju „Mirište“ stvoriti konačni uslovi da nelegalni objekti dobiju dozvolu, čime će njihov investitor biti pošteđen od odgovornosti za kontinuirano kršenje zakona i nelegalnu gradnju.

MANS navodi da će se usvajanjem plana za lokaciju „Mirište“ stvoriti konačni uslovi da nelegalni objekti dobiju dozvolu

Nacrt ovog plana je utvrdio aktuelni gradonačelnik Budve, Lazar Rađenović, koji je morao biti upoznat sa činjenicom da Opština donosi plan kojim će se legalizovati divlji objekti i koji nije u skladu sa planom višeg reda, i u tom smislu Rađenović samo nastavlja stopama svog prethodnika, Rajka Kuljače, navodi MANS.

MANS je zato pozvao budvanske odbornike da odbace plan za „Mirište“ sve dok se predlog plana ne uskladi sa Prostornim planom Budve kao planom višeg reda, ali i dok se ne utvrdi odgovornost za kršenje zakona i nerad inspekcija koji je rezultirao nelegalnom gradnjom osmospratnice.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 24

 • zoze 7 godina i 2 mjeseca
  Kada smo kod Budve , zasto novinari Vijesti ne pokrenu akciju da se srusi kuca koja je napravljena u Staroj Budvi na cosku prema Avali.Ko je dozvolio na najstarijem gradu na Jadranu koji je ti hiljadama godina da neko u 21 vijeku gradi novu kucu.Cuveni Coronelli najveci mapocrtac na svijetu, bio ocaran Budvom i crtezi stare Budve se nalaze u njegovim atlasima vec preko 330 godina i odusevljavaju citav svijet a mi smo se nasli da to devostiramo i unistavamo.Ko nam je dao to pravo da skrnavimo CG
  • 0
  • 0
 • Rinz 7 godina i 2 mjeseca
  A kad ce se pomenut jedan put u ovoj \"novijoj\" istoriji sva ta zemlja u Budvi koja je oduzeta starobudvanskim porodicama i tu se nalaze sada te luksuzne zgradurine .A sto se tice legalizovanja za Brana , to je vec legalizovano mozete vi pisat o tome do sjutra!
  • 0
  • 0
 • Miljan71 7 godina i 2 mjeseca
  Dejane, sunce... Baka
  • 0
  • 0