navigacija Naslovnica Premium

ODLOŽENA NAPLATA

1.10.2012 20:44

Carinski dug skoro 28 miliona, dužnici nepoznati

Tek od jula 2013. važi uredba o obaveznoj objavi najvećih poreskih dužnika, dok ne postoji zakon koji bi na to natjerao i Upravu carina

Carinski dug skoro 28 miliona, dužnici nepoznati
Marija Mirjačić
Foto: Boris Pejović Autor: Marija Mirjačić

Ukupni iznos carinskog duga, prema zvaničnim podacima Uprave carina, dostigao je 27,83 miliona eura, a ko su carinski dužnici nije poznato.

Uz to, još se ne zna ni ko su najveći poreski dužnici čija su potraživanja prešla prema evidenciji Poreske uprave (PU) 180 miliona eura. Koliko je realno naplativo od tog iznosa biće poznato do kraja godine kada PU, prema najavi, treba da završi detaljnu segmentaciju i analizu evidentiranog poreskog duga.

Pitanje o tome ko su najveći carinski dužnici i da li među njima ima povlašćenih nije otvarano u javnosti za razliku od poreskih dužnika, gdje je postignuta saglasnost da se ta imena objave.

"Vijesti" iz izvora u Vladi saznaju da je predviđeno da poreski organ (Poreska uprava) kvartalno objavljuje listu od 100 poreskih dužnika sa najvećim poreskim dugom prema evidenciji PU
Skupština je u maju, kada je usvojen rebalans ovogodišnjeg budžeta, prihvatila amandman Socijalističke narodne partije (SNP) da se izmijeni zakon o poreskoj administraciji kako bi se objavila lista poreskih dužnika.

Rok za donošenje uredbe o uslovima i kriterijumima za objavljivanje liste poreskih dužnika istekao je 15. septembra, a na pitanje "Vijesti" zašto je prekoračen i kada će ta uredba biti usvojena iz Ministarstva finansija je odgovoreno "da je pripremljen nacrt uredbe koji je upućen u Vladinu proceduru i da se očekuje njeno usvajanje u najskorijem roku".

Izvjesno je da javnost prije izbora neće imati priliku da se upozna sa imenima najvećih poreskih dužnika (česte su ocjene da među njima ima onih koji su bliski vladajućim strukturama i da su u povlašćenom položaju), ali ni u roku od godinu od zvaničnog stupanja na snagu izmjena zakona o poreskoj administraciji jer, kako kažu u Ministarstvu finansija, predviđeno je da se uredba počne primjenjivati 1. jula 2013. godine.

U Ministarstvu nijesu željeli da govore o detaljima nacrta uredbe.

"Vijesti" iz izvora u Vladi saznaju da je predviđeno da poreski organ (Poreska uprava) kvartalno objavljuje listu od 100 poreskih dužnika sa najvećim poreskim dugom prema evidenciji PU, koji dospjele poreske obaveze nijesu izmirili u periodu dužem od 12 mjeseci u kontinuitetu.

Ta lista sadržaće podatke o dugu poreskih obveznika po osnovu poreza na dodatu vrijednost, poreza na dobit, koncesija i poreza na promet nepokretnosti.

Vlada je u februaru 2011. donijela uredbu o odloženom plaćanju carinskog duga kojom je omogućila da se privremeno do kraja 2012. omogući odloženo plaćanje tog duga nastalog pri uvozu roba
Poreski organ biće dužan da kvartalno objavljuje i listu 50 dužnika koji ne izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja u periodu dužem od šest mjeseci u kontinuitetu.

Dvije liste, kako je planirano, objavljivaće se u roku od 15 dana po isteku kvartala na Internet stranici poreskog organa, a planirano je da se na tim listama ne nalaze imena onih dužnika koji su izjavili žalbu, odnosno pokrenuli upravni spor.

Za razliku od Zakona o poreskoj administraciji ne postoji posebni zakon o carinskoj administraciji, a u Zakonu o carinskoj službi nema osnova da se objavi spisak carinskih dužnika. Ostaje otvoreno pitanje da li će Vlada pristati da objavi i tu listu.

Vlada je u februaru 2011. donijela uredbu o odloženom plaćanju carinskog duga kojom je omogućila da se privremeno do kraja 2012. omogući odloženo plaćanje tog duga (carine i porez na dodatu vrijednost) nastalog pri uvozu roba.

Prema toj uredbi, carinski dug se odlaže i plaća u roku od 30 dana od dana prihvatanja carinske deklaracije, uvoznik je dužan da za pokriće ima bankarsku garanciju u vrijednosti carinskog duga.

U Upravi carina "Vijestima" je rečeno da dug od 27,83 miliona obuhvata dospjela i nedospjela potraživanja.

"Dospjela potraživanja naplaćuju se određenom definisanom dinamikom u tekućoj godini i to na osnovu pokrenutih postupaka prinudne naplate iz nadležnosti Uprave carina po raznim osnovama kod Centralne banke i poslovnih banaka, potraživanja koja naplaćuju na osnovu preusmjeravanja PDV kredita ili su odložena shodno Vladinoj uredbi“, odgovorilii su iz Uprave carina.

Uprava: Zbog krize odlažu plaćanje

"Ukupni prihodi u avgustu bili su 40,52 miliona eura, dok su upućeni protesti garancija kod poslovnih banaka bili 201,68 hiljada, što čini 0,49 odsto od ukupno naplaćenih prihoda u avgustu
Na pitanje da li imaju problema sa naplatom carinskog duga, u Upravi carina su odgovorili da se „naplata vrši ustaljenom dinamikom prilikom koje uprava ima dobru komunikaciju sa privredom, Ministarstvom finansija i Centralnom bankom, a u cilju poboljšanja efikasnosti naplate budžetskih prihoda.“

"U skladu sa sveukupnim poslovnim ambijentom privređivanja u uslovima ekonomske krize, izvjestan broj firmi odlaže plaćanje dospjelog carinskog duga, po osnovu zahtjeva Ministarstvu finansija, a shodno Uredbi o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja“, reklu su u Upravi carina.

Ukupni prihodi, za čiju naplatu je zadužena Uprava carina, od početka godine do kraja avgusta iznose 236,84 miliona eura.

"Ukupni prihodi u avgustu bili su 40,52 miliona eura, dok su upućeni protesti garancija kod poslovnih banaka bili 201,68 hiljada, što čini 0,49 odsto od ukupno naplaćenih prihoda u avgustu. Napominjemo da se naplata po izvršenim protestima kod poslovnih banaka vrši u redovnoj proceduri slanjem opomena dužnicima i poslovnim bankama,odnosno unovčavanjem bankarskih garancija kod poslovnih banaka po kojima uplatu uglavnom izvršavaju carinski dužnici, odnosno nalogodavci po podnijetim carinskim garancijama“, istakli su iz Uprave carina.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 10

 • derdevil 5 godina i 11 mjeseci
  @@@@ Bice nijesu registrovali svaku ovcu pa im imena ne znaju...sve se nalaze u velikom toru koji se zove Montenegro.
  • 0
  • 0
 • Zemljanin 5 godina i 11 mjeseci
  Kako nepoznati!? Mi, NAROD smo DUZNICI !!! Zato narode glasajte za Evropsku duznicku Crnu Goru i pripremite se za jos Taksi!
  • 0
  • 0
 • mali laki 5 godina i 12 mjeseca
  Ovakvih tekstova treba vishe,da se nebi ovcetama zvali.nego i da mi kao blejaci neke koristi pri uvozu imamo,kad je to vec dopusteno.Dug carinski nek se nagomilava dokle god oche,dabogda nas sve zajedno direktor nase sluzbe bivsi,sve pohvatao
  • 0
  • 0