navigacija Naslovnica Premium

MATEMATIKA

1.12.2012 19:49

Čudna računica EKIP u izvještaju za 2011: "Štede" većim trošenjem

Na stručnu literaturu se iz godine u godinu troši pozamašna svota, pa je tako prošle godine umjesto osam hiljada potrošeno čak 34,2 hiljade

Čudna računica EKIP u izvještaju za 2011: "Štede" većim trošenjem
Marija Mirjačić
Foto: Savo Prelević Autor: Marija Mirjačić

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) u finansijskom izvještaju za prošlu godinu tvrdi da je racionalno poslovala i da je uštedjela 289,8 hiljada eura, ali podaci o rashodima pokazuju drugu računicu. Prema planu namjeravali su da potroše 4,6 miliona (u koje je uračunato 223,3 hiljade rezervi) da bi na kraju konačni trošak bio 4,8 miliona.

Prošlu godinu su završili dobitkom od 765 hiljada, dok je 2010. Agencija, čiji je izvršni direktor Zoran Sekulić, bila u plusu 572,6 hiljada eura. Taj regulator od 4,8 miliona eura ukupnih rashoda za glavnu djelatnost regulaciju tržišta, odnosno tjeranje operatera da stvore jeftinije usluge zbog konkurencije i njihov veći i kvalitetniji broj, potrošio je samo 127 hiljada u 2011.

Najzanimljivija stavka u izvještaju, koji “Vijesti” imaju, kada se radi o trošenju novca su ostali poslovni rashodi koji uključuju organizaciju konferencija, nabavku stručne literature, sponzorstva, jednokratnu pomoć, oglašavanja, zakup, revizije, plaćanje struje, reprezentaciju ostale opšte usluge... Troškovi su porasli na 285,9 hiljada eura umjesto planiranih 274,5 hiljada.

Na komunalne usluge je potrošeno 13,6 hiljada što je 4,6 hiljada više u odnosu na plan, a taj izdatak je opravdan njihovim većim cijenama i puštanjem u funkciju kontrolno-mjernog centra. Izdvojeno je na ime jednokratne pomoći Japanu zbog zemljotresa 2.000 eura. I ostale opšte usluge (13,3 hiljade) narasle su za 3,5 hiljada.


“Ostali poslovni rashodi” su porasli 11.400, a uključuju organizaciju konferencija, nabavku stručne literature, sponzorstva, jednokratnu pomoć, oglašavanja, zakup, revizije, plaćanje struje...
Objašnjeno je da je novac potrošen za čišćenje, plaćanje taksi državnim organima, putnog i zdravstvenog osiguranja, nabavku sijalica, ključeva, katanaca, kopiranje materijala, prevoz namještaja... Trošak amortizacije je skoro dupliran.

Planirano je 350 hiljada, a “otišlo” je 691,8 hiljada. Objašnjeno je da se od tog iznosa na infrastrukturne objekte odnosi 514 hiljada, a na opremu 177,4 hiljada. Nema konkretnijih informacija o kojim je objektima i opremi se radi.

Taj trošak je i godinu ranije “narastao” i to sa istih 350.000 na 514.000 eura. I za investicije su “probijeni” planirani troškovi i to za skoro 30 hiljada tako da je na kraju potrošeno 1,26 miliona eura. Ti troškovi su uvećani zbog završetka izgradnje kontrolno-mjernog centra sa pristupnom saobraćajnicom na koji je 2011. potrošeno 1,23 miliona umjesto planiranih 1,16 miliona.

Ostatak je potrošen za informacioni sistem EKIP-a, s tim što je umjesto planiranih 30.000 potrošeno 20.000. Izdvojeno je i 100.000 za stambene potreba zaposlenih kroz dodjelu četiri kredita. Kada se radi o prihodima Agencije planirano je 4,6 miliona, ali je ostvareno 5,1 milion.

Za stručnu literaturu 34.200

Na organizovanje konferencija potrošili su 4,4 hiljade eura, što je za 9,6 hiljada više nego što je planirano. Uvećanje tog troška pravda se većim cijenama usluga i brojem učesnika i predstavnika međunarodnih organizacija. Na stručnu literaturu se iz godine u godinu troši pozamašna svota, pa je tako prošle godine umjesto osam hiljada potrošeno čak 34,2 hiljade.

"Osim uobičajene stručne literature koja se nabavlja za potrebe Agencije u ovu stavku ušli su sljedeći troškovi - štampanje brošure koja ima za cilj da informiše i edukuje građane u vezi sa njihovim pravima utvrđenih zakonom o elektronskim komunikacijama, objavljivanje tekstova o prenosivosti telefonskih brojeva i istraživanja o upotrebi informacionih i komunikacionih tehnologija u Crnoj Gori za potrebe Agencije”, objašnjeno je u izvještaju.

Za to istraživanje potrošeno je 19 hiljada eura, ali nije objašnjeno u koju svrhu im služi.

Iznos za plate smanjili za tri odsto

Kada se radi o platama, službenim putovanjima, rashodima za materijale i usluge, troškovima održavanja vozila tu su napravljene uštede. Za 68 zaposlenih izdvojeno je 1,63 miliona eura i u odnosu na plan potrošeno je manje 49.247 eura, što je smanjenje za oko tri odsto, dok je iznos za naknade i primanja ostao isti 382,2 hiljade eura.

Na službena putovanja ušteđeno je 6,3 hiljade eura, ili oko pet odsto, tako da je ukupni trošak bio 136,6 hiljada. Ušteđeno je i dvije hiljade eura na materijale i usluge na koje je potrošeno ukupno 124 hiljade.

U taj trošak spada kancelarijski materijal, reklamni materijal, sitni inventar, telefonski troškovi... Zoran Sekulić, prema podacima sa sajta Komisije za sprečavanje sukoba interesa, prijavio je platu od 1.578 eura za 2011. godinu, dok je predsjednik Savjeta EKIP-a Šaleta Đurović prijavio 1.360 eura.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 2

 • Drakar CG 5 godina i 11 mjeseci
  Prosto je nevjerovatno da su u agencijama takvi troskovi i zarade. Prihode koje imaju su cijena za monopole koje stite, nazalost na stetu gradjana. Nadam se da ce novi mandatar naci nacina da to dovede u red. U tome bi trebao ima punu podrsku gradjana. To je potpuno neodrziv sistem.
  • 0
  • 0
 • Unabomber 5 godina i 11 mjeseci
  Tamo ima 70 zaposlenih a realno sav taj posao moze da radi 20 ljudi. Trebalo bi 50 koji su visak odma otpustiti i poslati kuci neka rade nesto drugo u nekoj drugoj firmi a ne da dzabalebare na sisi budzeta. Ovo je nemoguce iz razloga jer su vecinom u administraciji EKIP-a zaposleni clanovi porodica odnosno zene i djeca samog vrha dps-a. Urnebesno smijesno bi bilo citati sta su radili konkretno zaposleni svaki ponaosob u prosloj godini... O milionskim kradjama Sekulica je vec sve receno...
  • 0
  • 0