navigacija Naslovnica Premium

PRESAVILI TABAK

1.2.2011 08:41

Davali Saviću 400 eura, a sada hoće 20% ugovora sa Partizanom

Mladi štoper fudbalskog prvaka Srbije - Partizana i velika zvijezda u usponu nedavno se izborio za mjesto među 10 otkrovenja ovogodišnje Lige šampiona u fudbalu

Kompanija Fab lajv DOO, u vlasništvu biznismena Jovana Popovića, podnijela je Osnovnom sudu u Podgorici tužbu protiv poznatog fudbalera Stefana Savića zato što nije poštovao ugovor o stipendiranju (finansiranju) i nakon potpisivanja ugovora sa Fudbalskim klubom Partizan, prije nekoliko mjeseci, nije ispunio preuzete obaveze i toj kompaniji, kao svom bivšem sponzoru, isplatio naknadu od 20 odsto.

Savićev menadžer Žarko Peličić potvrdio je “Vijestima” postojanje ugovora između Fab lajva i Savića, na koji se kompanija poziva, ali i istakao da podgorička kompanija ima problem sa njim lično, a ne sa Savićem kojeg sad hoće, kako je rekao, da predstave “prevarantom”.

Fab lajv tereti Savića za nepoštovanje ugovorenih obaveza, odnosno, da im nije isplatio 20 odsto od prihoda ostvarenog prelaskom iz kluba BSK iz Borče u FK Partizan.

“Obaveza Stefanova je bila da prilikom svake promjene kluba obavijesti o tome svog finansijera, kao i u slučaju da zaključi profesionalni ugovor isplati 20 odsto od prihoda koje dobije prilikom prelaska u drugi klub”, navela je Popović.
"Spor je pokrenuo Fab lajv DOO, zbog neispunjenja ugovorenih obaveza Stefana Savića prema tom preduzeću. Još 2008. godine Fab lajv je uslišio molbe da finansijski pomogne Stefanu, kako bi mogao da ode u Borču i igra fudbal. Sa njegovim roditeljima u maju 2008. sačinjen je ugovor o stipendiranju i finansiranju Stefana. Kada je stekao punoljetstvo, Stefan je i sam u septembru 2009. potvrdio svoje obaveze potpisujući aneks tog ugovora" kazala je za “Vijesti” Nela Anđušić, ovlašćeni predstavnik Fab lajva.

Kako je navela, “obaveza Stefanova je bila da prilikom svake promjene kluba obavijesti o tome svog finansijera, kao i u slučaju da zaključi profesionalni ugovor isplati 20 odsto od prihoda koje dobije prilikom prelaska u drugi klub”.

Od druge polovine maja 2008. sve do prošle godine i prelaska iz BSK u Partizan, Fab lajv je Saviću na račun mjesečno uplaćivao 400 eura na ime troškova ishrane, smještaja, školarine, liječenja u slučaju povrede i sl.

"Stefan je, međutim, “zaboravio” svoje obaveze. Niti je obavijestio Fab Lajv DOO o promjeni kluba, ni o ugovoru, niti odgovara na dopise i pozive ovog preduzeća. Zbog toga je Fab lajv presavio tabak i tužio Stefana. Da li je Stefanu slava “udarila u glavu” ili misli da u svom sadašnjem klubu ima moćnog zaštitnika, tek njegov ignorantski odnos prema onima koji su mu pomogli kada ništa nije imao, govori mnogo o njemu" dodala je Anđušić.

Kako se navodi u tužbi, Fab lajv dostavio je sudu kao dokaze: potvrde o poslatim dopisima Saviću i FK Partizan, kao i potvrde o prijemu tih dopisa.

"Predlažem da sud od tuženog i od Fudbalskog kluba Partizan po službenoj dužnosti pribavi ugovor, nakon čega će se precizirati tužbeni zahtjev u pogledu vrijednosti prestacije tuženog. Tužilac je svoje obaveze iz ugovora u cjelosti izvršio" navodi se u tužbi Fab lajva, koju je potpisao direktor i vlasnik Popović.

Mladi štoper fudbalskog prvaka Srbije - Partizana i velika zvijezda u usponu nedavno se izborio za mjesto među 10 otkrovenja ovogodišnje Lige šampiona u fudbalu. Od fudbalskog saveza Crne Gore je u decembru dobio priznanje - Najbolji mladi igrač van granica Crne Gore u 2010.

Peličić: Fab lajv Saviću isplatio ukupno 10.000 eura

Menadžer Peličić objasnio je juče “Vijestima” da je Fab lajv Saviću isplatio ukupno 10.000 eura.

"Ovo je nešto što samo FIFA i UEFA, koji štite igrače, mogu riješiti, jer ne postoji mogućnost da neko privatno posjeduje igrača, mimo njegove volje. Ugovor je validan i može se naplatiti jedino ukoliko postoji korektnost obje strane. Ako jedna strana nije korektna zašto bih ja bio? Pred sudom ćemo se pojaviti ja ili advokat, a ne Stefan" rekao je Peličić.
"Stefan nije uradio ništa nego ja. Postoje još dva ugovora za fudbalere Jasmira Kajevića i Bojana Grdinića koje je Fab lajv nasilno raskinuo, kao da su ovi mladi fudbaleri radnici u nekoj staklari kod njih. Tri ugovora sa Fab lajvom napravljeni su istog dana na isti način. Od ta tri ugovora oni su bez sporazuma zaboravili dva ugovora, a ovaj treći bi da zadrže. Tako da ja sad neću da prihvatim taj treći ugovor. Oni na fudbalere gledaju kao na svoje radnike koji rade za mašinom ili rade sa bananama, danas su im dobri, a sjutra mogu da ih istjeraju. Ja sam čovjek koji je učestvovao u pravljenju tih ugovora i želim da zaštitim svu trojicu fudbalera" naveo je Peličić, koji je i sam, takođe, bivši radnik Fab lajva a danas Savićev menadžer.

Upravo Peličić je, ovlašćen ispred Fab lajva, 19. maja 2008. godine potpisao prvi ugovor o stipendiranju sa Stefanovim ocem Draganom Savićem (danas novi gradonačelnik Mojkovca) jer je fudbaler još bio maloljetan. Ipak, nakon sticanja punoljetstva Stefan je 19. maja 2009. dao saglasnost i potvrdio ugovor.

U članu 5 ugovora o stipendiranju navodi se da Fab Lajvu kao “davaocu stipendije pripada 20 odsto prihoda koje stipendista ostvari prelascima iz jednog kluba u drugi i prihoda koje ostvari pružajući marketing usluge bilo kojoj firmi ili za bilo koji proizvod, za svo vrijeme aktivnog igranja fudbala”.

"Ovo je nešto što samo FIFA i UEFA, koji štite igrače, mogu riješiti, jer ne postoji mogućnost da neko privatno posjeduje igrača, mimo njegove volje. Ugovor je validan i može se naplatiti jedino ukoliko postoji korektnost obje strane. Ako jedna strana nije korektna zašto bih ja bio? Pred sudom ćemo se pojaviti ja ili advokat, a ne Stefan" zaključio je Peličić.

Članom 6 Ugovora predviđeno je da se “ugovor zaključuje na neodređeno vrijeme” i da se može raskinuti saglasno volji stranaka pismenim putem, u slučaju likvidacije ili stečaja Fab lajva ili u slučaju teže povrede ili oboljenja stipendiste i trajne nesposobnosti za igranje fudbala.

Ugovor tajan, ali se priča o 400.000

Na pitanje, koliko je vrijedan ugovor koji je Savić dogovorio sa Partizanom, i koliko od tog novca bi trebalo da pripadne Fab lajvu, Peličić nije mogao odgovoriti ističući da je ugovor poslovna tajna kluba i igrača.

Mediji su spekulisali da je “parni valjak” za Savića navodno platio 400.000 eura, i još 40 odsto od sljedeće prodaje, kad god ona bude. Pred mladim igračem vjerovatno predstoji lijepa karijera i vjerovatno još mnogo vredniji ugovori, jer njegove igre posljednjih mjeseci redovno prate Čelsi, Roma, CSKA iz Moskve, Šahtjor… Zbog toga sad ne čudi toliko interesovanje za Stefanov ugovor o sponzorstvu u koji su “Vijesti” juče imale uvid.

Peličić: Neka se zna šta je Fab lajv, a ko je Stefan

"Hoću da malo pojasnim šta je Fab lajv, a ko je Stefan Savić. Firma u kojoj sam radio zapošljavala je u jednom momentu 20 radnika koji su radili bez osiguranja punih 7-8 mjeseci. U tom periodu se desio problem da se momak koji je radio za mašinom potopio u rijeku i jedva spasao živu glavu. Taj momak je bio prinuđen da preda sudu Fab lajv, koji sada negira da je uopšte radio u toj firmi. I postoji još 20 radnika, za koje ja imam spisak kad su primali plate i kako su primali plate, koji su na crno bili zapošljeni u firmi Fab lajv".

"Umjesto da je firma Fab lajv ispala poštena pa da je dala izjavu kako su oni srećni što su pomogli uspjehu Stefana Savića, koji je postao jedan od nosilaca igre u reprezentaciji i u Partizanu, a daće Bog i u nekom drugom klubu, oni pričaju ove priče" kazao je Peličić.
"A kada dođe vrijeme pomenuću i količine materijala koji je izvađen u tom periodu. Ne količine koje su zvanične, nego stvarne količine, a kod mene u dokumentaciji postoji sve što je rađeno, od prvog do posljednjeg dana. Momci koji su radili u Fab lajvu jednog momenta su dobili otkaz bez obrazloženja, a svi su bili kreditno zaduženi. To je firma koja “vodi računa o svojim radnicima”. Neka javnost presudi da li je Stefan Savić prevarant i da li je ta firma poštena" u jednom dahu govori Peličić i nastavlja.

"Umjesto da je firma Fab lajv ispala poštena pa da je dala izjavu kako su oni srećni što su pomogli uspjehu Stefana Savića, koji je postao jedan od nosilaca igre u reprezentaciji i u Partizanu, a daće Bog i u nekom drugom klubu, oni pričaju ove priče. A tada bih se ja zamislio kakav sam ja čovjek i da li sam ja ispravan ili ne. Sada mi je savjest čista i zaista ću uraditi sve da zaštitim momka od njih i njima sličnih".

"Čak sam bio spreman da sve ovo prećutim da su se samo obratili sudu, ali s obzirom na to da su oni izašli u javnost pokušavajući da omalovaže Stefana Savića i da naprave od njega prevaranta, odlučio sam da kažem pravu istinu i stojim iza ovoga što sam izjavio. Spreman sam da to dokažem i na sudu, baš kao što ću sudu predati da odlučuje i o tome kako je Fab lajv raskinuo ugovore sa Kajevićem i Grdinićem. Na sudu će morati i o tome da pričaju" zaključuje Peličić.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 19

 • 7 godina i 8 mjeseci
  malo li vam je popovici lupezi jedne belosvetske.
  • 1
  • 0
 • 7 godina i 9 mjeseci
  Dobro ste to bili zamislili...jos kad bi Savic bio potpuno lud pa da vas ispostuje... Svako li oce da bude menadzer,ljudi moji
  • 0
  • 0
 • 7 godina i 9 mjeseci
  Autogol Fab Live...casni i posteni privrednici.Galjo,pravi si RomanAbramovic
  • 0
  • 0