navigacija Naslovnica Premium

OBAVEZE I PLANOVI

1.2.2013 20:54

Đukanovićevih 50 prioriteta

Program rada Vlade ima 217 mjera, kao i prošlogodišnji, tvrde da je drugačije koncipiran kada su u pitanju ekonomski problemi

Đukanovićevih 50 prioriteta
Marija Mirjačić
Foto: Savo Prelević Autor: Marija Mirjačić

Ključne aktivnosti Vlade u ovoj godini usmjerene su ka zaustavljanju posljedica ekonomske krize i stvaranju uslova za dalji rast privrede zbog čega je Program rada izvršne vlasti najvećim dijelom baziran na ekonomskim aktivnostima.

One obuhvataju plan restrukturiranja javnog duga, analizu poreske politike u prošloj sa predlogom mjera za ovu godinu, akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije, plan privatizacije, akcioni plan za pripremu turističkih sezona, podsticajne mjere u poljoprivredi.

Predviđen je i plan podsticanja izvoza, aktivnosti na realizaciji projekta autoputa Bar – Boljare, informacija o statusu privatizacije hotelsko-turističkih preduzeća, plan promocije investicionih projekata, određivanje prioritetnih projekata za izgradnju komunalne infrastrukture, informacija o realizaciji mjera fiskalnog prilagođavanja...

“Ukupne aktivnosti su opredijeljene činjenicom da se suočavamo sa posljedicama globalne ekonomske krize zbog čega je ovogodišnji programa drugačije koncipiran i usmjeren ka zaustavljanju ekonomske krize. U uslovima krize vodićemo ekonomsku politiku koja treba da zaustavi nepovoljne ekonomske trendove, pokrene ekonomski oporavak, rast i razvoj, nova zapošljavanja, obezbijedi pravedniju raspodjelu tereta krize i kontinurano poboljšanje života građana”, objasnio je generalni sekretar Vlade Žarko Šturanović nakon sjednice na kojoj je usvojen Program rada izvršne vlasti za ovu godinu.

Program predviđa donošenje strategije u oblasti energetike do 2030. godine, strategije regionalnog razvoja, poljoprivrede...

Prioritetne obaveze, prema njegovim riječima su očuvanje finansijske stabilnosti, smanjenje javne potrošnje, unapređenje poslovnog ambijenta i nastavak strukturnih reformi u oblasti rada i socijalnog staranja, zdravstva, obrazovanja i nauke.

Program predviđa donošenje strategije u oblasti energetike do 2030. godine, strategije regionalnog razvoja, poljoprivrede...

Na polju evropskih integracija ključni prioritet biće usmjeren na aktivnostima za otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

“Program ima ukupno 217 mjera, što je na nivo iz prošle godine. Imamo 50 prioriteta, od čega je 42 u oblasti ekonomske poltike, a 17 u oblasti političkog sistema. U tematskom dijelu imamo 74 obaveze i to 44 u oblasti ekonomske politike i 28 u oblasti političkog sitema. U norimativnom dijelu imamo 84 obaveze od čega 64 u oblasti ekonomske politike i 20 u oblasti političkog sistema”, naveo je Šturanović.

On je objasnio da će na početku svakog kvartala Generalni sekretarijat o svim detaljima izvještavati vladu.

Šturanović je kazao da će planirane aktivnosti koje sadrži program biti razrađene detaljnije kroz programe ministarstava koja nijesu posebno naznačena u ovogodišnjem programu.

Čeka se predlog mjera za suzbijanje sive ekonomije

Formirana je radna grupa koja treba da pripremi predlog mjera za suzbijanje sive ekonomije kojom će koordinirati ministar finasija Radoje Žugić, a koja ima 20 članova. Uz predstavnike Vladinih institucija grupa ima članove Unije poslodavaca, Skupštine, Saveza sindikata i Unije sindikata. Vlade je imenovala članove Tenderske komisije za djelimičnu privatizaciju ili dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata kojom će rukovoditi ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

Tek utvrđuju ko je odgovoran za mrak na sjeveru

Vlada je razmotrila usmenu informaciju o višednevnom nestanku električne energije na sjeveru države i zadužila Ministarstvo ekonomije da sa predstavnicima Elektroprivrede, Elektroprenosa i Regulatorne agencije za energetiku formira komisiju. Komisija treba da utvrditi činjenično stanje i eventualnu odgovornost za prekid u snabdijevanju električnom energijom gradova i sela na sjeveru. Tom komisijom predsjedavaće bivši ministar prosvjete i profesor na Elektrotehničkom fakultetu Sreten Škuletić.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 17

 • mrki PG 5 godina i 9 mjeseci
  Drukčij će raspored prioriteta biti na proljeće.
  • 0
  • 0
 • brigante brigante 5 godina i 9 mjeseci
  @ЈВУО | 02.02.2013. u 20:40h Мило мора да пане да би Црна Гора устала, једноставно његов пад је терапија за оздрављење Црне Горе. Ти си објективни узрок свих недаћа у овој земљи последње 23 године. Sve ti je živa istina, samo je nemoj čirilicom. Čirilica je Milojicu dovela na vlast
  • 0
  • 0
 • brigante brigante 5 godina i 9 mjeseci
  Mili moj Mili moj, jedini prioritet treba da ti bude kako da te narod ne linčuje na kraju, no bježi budalo avetna - dok si na vrijeme. Sad si se sjetio štednje i sive ekonomijem, kad niko za burek nema, taman da ubrzaš vulkan što vri u narodu
  • 0
  • 0