navigacija Naslovnica Premium

ZABORAVNA VLAST

1.8.2012 19:51

Građani platili kredit KAP-a, a nema prijava protiv ruskih direktora

Vlada je, nezvanično, čitav posao utvrđivanja štete po državni interes prepustila zaštitniku imovinsko-pravnih interesa države

Građani platili kredit KAP-a, a nema prijava protiv ruskih direktora
Milorad Milošević
Foto: Luka Zeković Autor: Milorad Milošević

Prošlo je skoro četiri mjeseca od kada su građani Crne Gore prinudno morali platiti 23,4 miliona kredita (sa kamatama) Kombinata aluminijuma Dojče banci, ali od krivičnih prijava, prethodno više puta najavljivanih iz Ministarstva finansija, protiv ruskih članova u upravi KAP-a na čelu sa predsjednikom borda Aleksejem Kuznjecovim, za sada, još nema ništa.

Vlada je, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“ iz te institucije, čitav posao utvrđivanja štete po državni interes prepustila zaštitniku imovinsko-pravnih interesa države Mirjani Milić, koja je saopštila „Vijestima“ da još traje „postupak u kojem se utvrđuje činjenično stanje“.

„Preduzimanje konktretnih radnji u vezi sa interesom države u KAP-u, determinišu okolnosti koje su od značaja i, zbog toga, su predmet pažnje, obrade i ocjene od strane ovog organa, pa će konkretne odluke o imovinsko-pravnom i eventualno, krivično-pravnom postupanju biti donijete nakon što se okonča postupak u kojem se utvrđuje činjenično stanje“, saopštila je „Vijestima“ Milić.

Vlada je, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“ iz te institucije, čitav posao utvrđivanja štete po državni interes prepustila zaštitniku imovinsko-pravnih interesa države

Ona je napomenula da je postupanje ovog organa u odnosu na zaštitu imovinsko-pravnih interesa države u Kombinatu određeno Zakonom i, kao u svakom drugom slučaju, u okviru propisane nadležnosti.

„Službena i odgovorna lica u državnim organima dužna su da prijave krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti, za koja saznaju u vršenju svoje dužnosti, ili su o istim obaviješteni, pa je izvjesno da zaštitnik ima obavezu postupanja i u tom pravcu. Naravno, ukoliko procjena činjenica koje su od uticaja na imovinska prava države budu upućivala na njihov inkriminisani karakter“, objasnila je Milić.

Vlada Crne Gore platila je u prvoj sedmici aprila iz trezora Ministarstva finansija 23,4 miliona eura Dojče banci na ime kreditnih obaveza koje su preuzete od KAP-a. Prethodno predstavnici ruskog menadžmenta i uprave KAP-a nijesu željeli da potpišu tripartitni ugovor i u skladu sa odlukom Skupštine Crne Gore omoguće isplatu ovog duga u polugodišnjim ratama do sredine 2015. godine.

Od ukupne obaveze 22 miliona eura bila je glavnica duga KAP-a, a 1,4 miliona eura dospjele kamate i ostali troškovi kredita. Dojče banka je od države prinudno naplatila ukupan iznos duga jer je prethodno Vlada dala državne garancije da će KAP taj dug vratiti i žirirala za ovu kreditnu obavezu.

KAP je, inače, redovno izmirivao kamatu po osnovu kreditnog ugovora sa Dojče bankom, dok je glavnica kredita, u skladu sa odredbama tog Ugovora, prvobitno trebalo da počne sa otplatom u junu ove godine. Dojče banka je, međutim, krajem 2011. tražila ubrzanu naplatu svog potraživanja jer menadžment KAP-a nije poštovao preuzete obaveze finansijskog izvještavanja, niti ovoj finansijskoj instituciji dostavio biznis plan, što je ugovorom o kreditu, između ostalog, bilo predviđeno.

 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 15

 • Pall Mall 6 godina i 3 mjeseca
  Kadijino vrijeme, šta ćeš!?
  • 0
  • 0
 • Pall Mall 6 godina i 3 mjeseca
  13 komentara . nacionalističke teme razvaljuju sa komentarima! Pih, j.... gdje ja živim!
  • 0
  • 0
 • rodos1 6 godina i 3 mjeseca
  A djece vlada pisati prijavu protiv sebe?
  • 0
  • 0